shareit

Шумерската цивилизация остава без аналог и до днес – около 5000 г. по-късно

| от |

В историята ще открием присъствието на много цивилизации, които се раждат от нищото, оставят следи, а с тях и доста загадки и след това изчезват завинаги. Такава е историята с шумерите, които практически се раждат преди около 3800 г. пр. Хр. – това ги прави и една от най-старите цивилизации на земята. Изненадата тук е, че тяхната поява идва с почти формирана култура, наука и познания в областта на математиката, астрономията и лингвистиката.

Съдейки по рисунките и фреските, които оставят след себе си,  те са имали  познанията за Слънчевата система и движенията на планетите. Същата ще бъде открита около хиляди години по-късно от Галилео Галилей. Шумерите са имали познания за движението на планетата, знаели са за разстоянието между Луната и Земята, изчислявали са разстоянието и преминаването на комети и с най-голяма точност посочват няколко слънчеви затъмнения, които няма как да не забележим веднага. Антрополозите забелязват, че са имали цикъл на 26 000 години, който посочва деня на равноденствието – до днес точно той е един от най-сложните за изчисляване, но това не пречи на една от най-старите цивилизации да го изчисли, при това за няколко  различни територии в следващите векове. За да добием по-голяма представа относно този феномен, нека обясним какво точно е равноденствието.

Шумерите установили, че поради движението на планетата и трептенето по време на дневната цикличност, започва да се наблюдава ефекта на бавно въртящ се връх. Колебанието рано или късно започва да се отразява и след като разполагаме с една мислена линия, която трябва да свързва еклиптиката на пролетното и есенното равноденствие, започваме да наблюдаваме отклонение с около 1 градус на всеки 71 години. Според зодиакалния календар, всички знаци образуват една 360 градусова небесна дъга, а преминаването на планетата през всички 12 стъпки ще отнеме около 2160 години. Древните астролози не използват термини като векове е имат Ера на овен, Ера на телец и много  други.

Ea_(Babilonian)_-_EnKi_(Sumerian)

Дните на равноденствие се наричат „Великата година“ и са известни на редица древни цивилизации. По една или друга причина, спокойно можем да допускаме, че древните цивилизации са били много по-напреднали и запознати с изчисленията, особено след като забележим, че за фермерите това е била изключително важна информация. Автори на този научен труд остават шумерите, но тогава идва големият въпрос – как са стигнали до това заключение. Как се ражда една древна цивилизация от нищото и след това започва с лекота да предсказва природни катаклизми, да борави със сравнително модерни инструменти, да изгради език и да остане в историята като една от най-големите мистерии.

Вярвайки на тяхната митология и сътворение на света – подробно описано тук – можем спокойно да допускаме, че това познание е било дадено за изчисляването на движението на Нибиру като планетата, която се движи с различна скорост по слънчевата система. Редица критици биха посочили, че шумерите не са единствените, все пак разполагаме с Йерихон – древен град също започнал своето съществуване от нищото. Въпреки това, шумерите демонстрират нещо малко по-различно, за да завършат цивилизацията си. Те са разполагали с наука, изследване на различни теории, познания в астрономията и са първите основатели на правителство с делегирането на права за управление.

След това ще забележим основаването на училища, право и определяне на социалните норми, както и легализация на системата, която се описва в Стария завет, като не трябва да забравяме, че редица автори посочват началото на библейските записи именно тук, но по една или  друга причина всичко това се забравя или не се споменава при многократното пренаписване на книгата. Именно там за първи път се появява и идеята за протекцията на слабите, вдовиците и сираците – много преди Библията. Откриват системата за изпичане на тухли и с тях започват да строят така наречените Зигурати – многоетажни сгради (общият им брой е около 31) и всички те включват храм, обсерватория, място за свещениците и астрономите. Последният етаж традиционно се запазва за боговете. В този случай, всеки стопанин е очаквал така наречените анунаки да имат винаги достъп.

Ur_mosaic

Логично е, че след като говорим за древна цивилизация, няма как да не намесваме боговете и присъствието им. Точно тук обаче става ясно, че шумерите нямат точно определена религия, впрочем, според техните описания, те разполагат директно с достъп до боговете, като ги описват много ясно и точно. Отново напомняме, че това е просто легендата и това са оставили в своите записки. Шумерските предания могат спокойно да се смятат за една от най-съвършените легенди и съдейки по развитието и напредъка им, оставаме поне с подозрението. Според шумерите, имало време, когато сред тях се движили богове, както е описано и по-късно в някои от ранните преводи на Библията.

Техният бог Ану се появява около 4-тото хилядолетие пр. Хр. и се смята за господар на империята. Шумерите почитат него, както и Енки – смятан за създател на света. Неговият храм се намира в град Урус – днес познат още като Ур – позициониран в Месопотамия близо до река Ефрат около Персийския залив. Тук странното е, че той бил единственият, който можел да идва и да се връща от Рая на Земята, но според техните записки, появите се случват около един или два пъти. Единственият от шумерите, който можел да комуникира с Ану е бил  владетелят, при това не на всяка тема. В архивите се отбелязва, че след сътворението на света, Ану ще се върне, за да види как работят неговите деца.

Ето и още една интересна богиня, която някак си не може да бъде пренебрегната толкова лесно. Нарича се Ищар, Изис, Афродита, Венера и още много други имена, в зависимост от това къде точно възниква в Средния Изток и около Средиземно море. Шумерите пишат за нея, че обичала да пътува в своята летяща машина и разполагала със странно облекло и шлем. Боговете винаги пристигали блестящи от небето. Една интересна теория е, че именно блестящите елементи в небето е накарала шумерите да започнат да се взират в небесните обекти, особено докато са очаквали своите богове. Шумерите говорят с много интерес за почти всяко едно божество и ако наистина решим да вярваме, че са имали контакти или са били обект на изследване или изкуствена разработка, то тогава можем да поставим и някаква основа относно тяхната мистична поява в нищото.

Royal_Tombs_of_Ur_Objects_from_tomb_PG_580

Едно е сигурно, до днес няма обяснение как точно възниква една от най-древните цивилизации, остават и много въпросителни относно сътворението на човека, но науката има някои интересни отговори по темата. Ето и някои от основните ходове на еволюцията, особено ако вярваме на науката и на някои изследвания, посочени в зората на цивилизацията. Тези ходове могат да обяснят зараждането на някои древни империи след шумерите, такива са и посочените във Вавилон. Ако вярваме на молекулярните биолози, някъде около 300-250 хиляди години пр.н.е. се появява така наречения прародител на всички жени – известна е като „Митохондриалната Ева“ и след нея идват и всички мъже, които могат да се предават единствено и само от женска яйцеклетка – същата е много по-голяма и сперматозоидът тогава не може да я пренася. Направено проучване посочва, че нашият ДНК материал и този на шимпанзетата, които са най-близки до нас, практически се различава с максимум 2%.

Това е напълно достатъчно, за да започне да се наблюдава една съвършена еволюция, която изпреварва всички останали братовчеди като такива, които познаваме днес. До днес няма и отговор какво точно се е променило в еволюцията и как клетките са започнали да функционират, след като забелязваме, че същите видове не са направили невероятната стъпка напред. Този концепт за сътворението на света е разглеждан и от Умберто Галимберти, преподавател по философия във Венецианския университет. Едно разумно обяснение в такива моменти е, че някъде в хода на еволюцията, човекът се откъсва от самия процес. Липсва онази стабилизация, която е налична при всички останали животински видове, ръководени предимно от своя инстинкт.

След като липсва връзка между човека с определена среда, той става абсолютно свободен и може да изгради своя собствена, както и да влияе на всички останали видове, особено след като не е подходящ да се развива в нито един друг вид. Няма отговор какво може да накара едно същество да се откъсне от инстинкта си за стабилизация, както бихме разгледали в природата, следователно трябва да се замислим какво точно е мотивирало нашите прародители да направят тази маневра и дали изобщо някой не е помогнал за въпросната идея. Според д-р Стивън Шерер – един от учените, който се занимава с картографиране на човешката генетика в Медицинския колеж  в Хюстън – човешкият геном има около 200 гена, които се смятат за чужди и не отговарят по никакъв начин на безгръбначните прародители, а това автоматично ги поставя в секцията „Придобити след еволюционната стълба при напълно необясними обстоятелства“.

Ancient_ziggurat_at_Ali_Air_Base_Iraq_2005

Към този момент няма никакво разумно обяснение какво се е случило, особено след като самата еволюция няма отговор на наследството на определени гени и черти, които няма откъде другаде да дойдат. Шумерите имат своя теория, като именно те пък остават цивилизацията с най-много въпросителни. Особено след като се развиват архитектурно и научно с такава скорост, точно както и човекът прави в последствие. Едно е важно да подчертаем тук, техният език – като един от първите писмени и говорими, разполага с достатъчно символи, които не само не могат да се разчетат, но може би и нарочно не се прочитат. Като цивилизация, тази е една от най-развитите и мистичните в миналото, а въпросите винаги се увеличават.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Шумерската цивилизация остава без аналог и до днес – около 5000 г. по-късно

Повече информация Виж всички