shareit

Ще приемат ли САЩ 4-дневната работна седмица

| от |

Конгресмен от Калифорния внесе (отново) законопроект за адаптиране на четиридневната работна седмица като нов държавен стандарт, за да се балансира равновесието между щастието и здравето на работниците с печалбите на компанията. Марк Такано казва пред CNBC, че вярва, че този ход ще „увеличи щастието на цялото човечество“, като намали броя на работните часове в седмицата, улесни достъпа до заплащане за извънреден труд и гарантира, че заплатите ще останат същите.

„Работниците в цялата страна колективно преосмислят отношението си към труда – и нашите закони трябва да последват примера им“, казва той в изявление от пресслужбата си. „Имаме пред себе си възможността да направим здрави, разумни промени в работните стандарти, които наследихме от друга епоха. Законът за 32 часа работна седмица би подобрил качеството на живот на работниците, като позволи да живеем, да играем и въобще да се наслаждаваме на живота по-пълноценно извън работата.“

Законопроектът официално ще намали стандартната работна седмица от 40 на 32 часа, като за всички часове допълнителна работа над тази цифра ще се получава компенсация за извънреден труд от поне един и половина пъти нормалната почасова ставка. Той е изчерпателен, като гарантира, че компаниите няма да приемат намалената работна седмица, но да се опитат да компенсират в други области – като намаляване на заплащането или увеличаване на часовете работа през останалите четири дни. И все пак оставя някои въпроси за това как работниците на почасова ставка ще бъдат защитени.

Този ход идва след няколко нови изследвания, които показват, че четиридневните работни седмици обикновено се предпочитат както от служители, така и от работодатели. Неотдавнашно тест в Обединеното кралство, който включи 61 компании и продължи 6 месеца, доведе до удължаване на теста от 56 компании след положителни резултати, а 18 приемат промяната за постоянно. Това е допълнително подкрепено от друг тест в Исландия, който има подобен успех.

Но въпреки тези убедителни резултати все още не са настъпили значителни промени от политическа страна. Повечето компании, изложени на новия скъсен график, съобщават за положителен опит, но да накараш мнозина изначално да пробват е предизвикателството, пред което в момента са изправени мозъчните тръстове и защитниците на четиридневната седмица. Този законопроект може да бъде първата стъпка към промяната.

„За много работници е наистина трудно да балансират допълнителните часове, за да печелят повече доходи, с повече време да се съсредоточат върху себе си, семействата си и други занимания. Въпреки това, въпреки че проучванията показват, че продължителното работно време вреди на здравето и производителността, поемането на контрол върху баланса между професионалния и личния живот често е привилегия, предоставена само на работници с по-високи доходи“, казва Хайди Шиерхолц, президент на Института за икономическа политика, в изявление.

„Този законопроект ще помогне за защитата на работниците от вредните ефекти на прекомерната работа, като признае необходимостта от предефиниране на стандартите около работната седмица. Намаляването на стандартното количество работа на американците е от ключово значение за постигането на по-здравословно и по-справедливо общество.

Construction Workers

Както разбрахме вече, това не е първият допир нито на света, нито на САЩ с 4-дневната работна седмица. Ето още няколко примера.

През 2008 г. всички държавни служители от администрацията на щата Юта започват да работят по 10 часа от понеделник до четвъртък. Със затварянето на щатските правителствени служби в петък, щатът се очаква да спести от оперативни разходи като електричество, топлина и бензин за служебните превозни средства. Юта обаче прекратява тази практика през 2011 г., като законодателният орган на щата отменя ветото на губернатора Гари Хърбърт върху законодателството за петдневна работна седмица. Много местни власти имат алтернативни графици от много години.

Microsoft Япония провежда пробна четиридневна работна седмица през лятото на 2019 г., като предоставя на работниците платен отпуск в петък. В същото време компанията намалява и продължителността на повечето срещи от 1 час на половин час и ограничава присъствието до максимум петима служители. По време на изпитването компанията отчита 23% намаление на разходите за електроенергия. Количеството продажби за всеки служител пък се увеличава с 40% спрямо същия период предходната година.

 
 
Коментарите са изключени за Ще приемат ли САЩ 4-дневната работна седмица

Повече информация Виж всички