Норилск е най-депресиращият град в Европа

| от |

Постоянно чуваме за най-различни точки по света, където хората достигат най-високата скала на щастие. Често става въпрос за северните страни в Европа или някои по-екзотични точки по света. Всеки говори за щастието и се ориентира с особено внимание към него, но междувременно ще открием, че има и обратна класация – най-нещастният и безнадежден град в света. Наградата е присъдена на северния сибирски град, който приютява близо 170 хиляди души и се смята за мястото, където човек със сигурност може да развие депресия.

Руският град Норилск се намира в Красноярска област и е по-близо до Северния полюс, отколкото до Москва. На еднакво разстояние е от Владивосток и Тихия океан, което автоматично ограничава достъпа до външни лица. Живее единствено на база на своята индустрия и реално няма никакъв достъп с външния свят. Използва се единствено влакова композиция и достъп до морето през пристанището Дудинка. Много често и местните жители се шегуват, че се връщат обратно в цивилизацията, особено ако преминат местната река. Условията за живот са изключително сурови и дължината на живот е 10 години по-ниска, спрямо останалите региони в Европа.

Националният руски архив посочва, че повече от 44% от жителите се разболяват там, отколкото навсякъде другаде. Това е придружено с по-висока детска смъртност, а що се отнася до Сибир, Норилск се смята за абсолютен рекордьор. Това е един от най-замърсените градове на света и се доказва много лесно, особено когато реката промени цвета на водата си в кърваво червен.

Работниците на Норилс твърдят, че през зимата могат да станат свидетели и на кърваво червен сняг. Отровеният регион и замърсяването с химикали се отразява на всеки един обитател, но мнозина смятат, че цветовете на региона имат своето очарование, макар и смъртоносно такова.

През 2020 г. река Амбараня също се оцветява в червени цветове. Причината е, че има разлив на дизел от Никеловата фабрика в региона. Инцидентът води до обявяването на извънредно положение, защото повече от 20 хиляди тона са се изсипали в реката.

През 2000 г. е лесно да се забележи дори със сателит, че голяма част от местната гора умира в следствие на натравянето с тежки метали. Цветът на реките и снега, който се изсипва в региона, могат да се променят, но най-сигурното в този град е, че единственото бяло ще са полярните мечки.

Руснаците започват да забелязват хищниците все по-често по улиците и парковете. През 2019 г. зоо парк в Красноярск, който спасява животните, предупреждава, че мечките са започнали да идват в града, след като нямат условия да ловуват и след като се наблюдава затопляне на температурите. Подобни сигнали говорят за много високо ниво на катастрофа.

Градът е известен с добива си на никел. Преди да се превърне в град, тук са изпращани политически затворници и всички, които не са виждали никакво бъдеще в революцията. Това е бил един от най-големите концентрационни лагери, създадени с благословията на Сталин.

Повече от 90 години след това, жителите се опитват да оцелеят жестоките зимни температури. Живакът често пада от -30 градуса по Целзий до -53 градуса. Мракът завършва романтичните зимни периоди и трае около 6 седмици. Липсата на естествена светлина и ниските температури води до слънчев дефицит и логичните сезонни болести. За да се борят с този проблем и тежката депресия, общинарите решават да боядисат голяма част от централните сгради в ярко жълти слънчеви цветове. Надеждата идва в рамките на едва 65 дни, в които има някакво слънце.

Трудно е да се разбере и защо човек би искал да живее там. Заплатата на човек, работещ във фабриката за Никел, обикновено достига сумата от едва 400 долара на месец. Това все пак има и някакви плюсове, особено след като в други региони е доста по-ниска.

Суровият климат, липсата на всякаква надежда и по-краткия живот, позволяват на Руската федерация да изпомпва много сериозни и ценни ресурси. Норилск е известен като световният източник на ценни метали като платина и паладий – повече от 25% в цял свят. Логичното е, че износът на този вид елементи ще е причината за повишаване на локалната икономика, както и допълване на БВП на Русия с около 2%.

Това принуждава и мнозина да се откажат от нормалния си живот, да го редуцират значително и да живеят без никакви социални контакти. Норилск се подобрява във времето, но няма особено лечение на депресията и извратения климат.

 
 
Коментарите са изключени за Норилск е най-депресиращият град в Европа

Повече информация Виж всички