Наистина ли Бен Франклин изобретява гръмоотвода?

| от |

На 13 септември 2021 г. силна гръмотевична буря връхлита Ню Йорк с проливен дъжд, силен вятър и безумно светлинно шоу от гръмотевици. По време на бурята One World Trade Center – най-високата сграда в Западното полукълбо с височина 541 метра заедно с антената – е ударена от няколко мълнии.

За щастие мълниите произвеждат само готини снимки и видеоклипове, а не и някакви катастрофи – благодарение на сложната система за защита на небостъргача, базирана на проектите на Бенджамин Франклин.

Но дали наистина Франклин създава концепцията за гръмоотводите?

Бенджамин Франклин

Хвърчило и ключ

В края на 40-те години на XIX в. Франклин – един от основателите на САЩ, изобретател и преследвач на бури – започва да изследва дали мълнията е форма на електричество, както предполагат други учени. За да провери идеята, той взима хвърчило и прикрепя към него метален ключ с копринена връв (която е изолиращ елемент). През 1752 г. той пуска хвърчилото по време на гръмотевична буря и вижда как ключът привлича електрически заряд, което доказва теорията.

Така Франклин започва да изтъква поставянето на метални пръти на покривите на сгради като начин да се предпазват, заедно с хората в тях, от гръмотевици. В писмо до свой приятел той изказва теорията, че „според мен електрическият огън ще бъде привлечен от облака безшумно, преди да се приближи достатъчно, за да удари“.

Заради усилията си Франклин често е смятан за баща на гръмоотвода.

Но идеята може би се е появила по-рано.

Акинфий Демидов

Възможният произход на гръмоотвода преди Франклин е предмет на оживени спорове. Около 1730 г. руски индустриалец на име Акинфий Демидов построява 189-метровата наклонена кула Невянск в Свердловска област, северно от Екатеринбург. На върха си тя има метален шпил, който се свързва с метала в структурата на сградата, ефективно заземявайки я. Това може да се счита за първия известен гръмоотвод.

Не е ясно дали Демидов е възнамерявал шпилът да действа по този начин, но това може да е пример за почти едновременно изобретение.

 
 
Коментарите са изключени за Наистина ли Бен Франклин изобретява гръмоотвода?

Повече информация Виж всички