Мъжете казват, че ги боли по-малко, когато болката е предизвикана от жена

| от |

Според ново изследване, проведено от университета Лунд в Швеция, полът има любопитен ефект върху възприемането на болката. В едно от проучванията е установено, че участниците от мъжки пол се нуждаят от по-силна стимулация на болката, за да достигнат необходимия праг… когато ученият, който причинява болката, е жена. В друго изследване пациентите от мъжки пол, които се възстановяват след операция, съобщават, че ги боли по-слабо, когато са разпитвани от жена.

Изследователката, която стои зад тези открития, е Анна Селгрен Енгсков, докторант и лекар със специалност анестезиология и интензивно лечение. Под ръководството на професор Йонас Окесон тя се заема да изследва най-често срещания вид болка, която изпитваме – ноцицептивната.

Това е болка, причинена от увреждане на тъкани в тялото, видимо или не, например когато се порежем или претърпим хирургическа процедура. Тя се опосредства от два различни вида нервни влакна, които изпращат сигнали до мозъка с различна скорост: по-бързите Aδ-влакна и по-бавните С-влакна.

В първия от експериментите на Селгрен Енгсков здрави доброволци са подложени на болка, причинена от кратка лазерна стимулация на стъпалата им, но в резултатите се появява нещо, което особено изненадва изследователите. Оказало се, че мъжете в изследването се нуждаели от по-силна стимулация, за да достигнат необходимия праг на болка, когато лицето, причиняващо болката, било жена.

Същият модел се проявил и при последващо проучване, при което участниците сами си причинявали болка, използвайки бутон за задействане на електрически шок. Когато наблюдаващият експеримента учен бил жена, и мъжете, и жените се нуждаели от по-силна стимулация. Това се случвало и въпреки факта, че учените са били облечени възможно най-неутрално и са се придържали към идентичен сценарий независимо от пола си.

Тези неочаквани констатации подтикват Енгсков да насочи изследването си в друга посока, както обяснява в своята дисертация: „Резултатите за въздействието на пола във второто изследване ме накараха да проверя хипотезата си в клинична обстановка и така разработих изследване върху следоперативни пациенти.“

В това трето проучване участват 245 пациенти в Университетската болница „Сконе“ в Малмьо, които се възстановяват след операция. Всички пациенти са разпитани за следоперативната си болка от изследовател мъж и жена в произволен ред, като интервалите между интервютата са около 15 минути.

„И тук успяхме частично да потвърдим предишните си резултати. Мъжете, но не и жените, казаха, че изпитват по-малка болка, когато бяха попитани от жена“, казва Селгрен Енгсков в изявление. „Разликите не бяха толкова големи и вероятно нямат значимост на групово ниво. Но за отделния пациент това може да има значение, особено като се има предвид, че разликите са били най-големи, когато ги е боляло толкова силно, че пациентите са искали обезболяване.“

Не е ясно защо съществува тази разлика. Екипът предполага, че един от възможните фактори би могъл да бъде, че жените са склонни да имат по-голяма способност за емпатия от мъжете и могат да я изразяват по невербален начин – например като се усмихват повече или поддържат зрителен контакт – което би могло да повлияе на преживяването на болка от пациентите. Има някои изследвания, които потвърждават това твърдение, както и проучвания, които са установили по-добри резултати, когато пациентите са лекувани или оперирани от жени медици, но наистина е твърде рано да се каже със сигурност.

Въпреки това работата подчертава необходимостта от по-различно разглеждане на болката. Освен потенциалната роля на пола – както на пациента, така и на лицето, което се грижи за него – в проучването участниците са помолени да опишат болката си със свои собствени думи. Пациентите са използвали различен език, за да опишат по-бързата, задвижвана от Aδ болка, в сравнение с по-бавната, задвижвана от С-влакна. Тези количествени описания могат да бъдат полезни, когато лекарите се опитват бързо да получат представа за това колко силно пациента го боли.

„Може би най-вълнуващото нещо в изследователския проект на Анна е, че собствените ѝ открития във връзка с първото проучване – по-малко болка при жена изследовател – я вдъхновиха да иска да проучи това по-отблизо“, казва Окесон.

„Включването на гледната точка на пола при оценката на болката може, надяваме се, да допринесе за това пациентите да получават още по-добри грижи и лечение в бъдеще.“

 
 
Коментарите са изключени за Мъжете казват, че ги боли по-малко, когато болката е предизвикана от жена

Повече информация Виж всички