shareit

Какво казват експертите за маските KN95 и N95

| от |

Тъй като силно заразният омикрон вариант на Covid-19 се разпространява из целия свят, а САЩ поставя рекорди от по 1 000 000 (и нагоре) заразени на ден, експертите по обществено здравеопазване в страната насърчават американците да модернизират маските си от обичайните платнени до маска N95 или KN95.

Но тези маски могат да се използват повторно само за кратък период от време, оставяйки мнозина да се чудят дали и как могат безопасно да ги използват пак. И в случай, че ние тук също започнем да използваме такива маски, ето съвети от експерти как да се извлече максимума от тях:

3M N95 Particulate Respirator

Добри практики

Когато слагаме нова маска, добре е да проверим дали приляга плътно около устата, носа и брадичката. Повечето N95 или KN95 са изработени от плат от синтетични полимерни влакна, предназначени да уловят вирусни частици. Основната разлика между двете маски е, че N95 са стандартните в Съединените щати, докато KN95 са стандартните в Китай. N95 също са одобрени за използване в медицински заведения в САЩ.

След като маската е поставена, трябва да избягваме да я докосваме колкото е възможно повече. Една често срещана грешка е свалянето й, за да се говори с другите, което създава множество възможности за замърсяване и е като цяло напреко цялата й цел. Когато я сваляме, не трябва да я дръжим за предната или вътрешната част, а вместо това за ръбовете или за ластиците. След като я свалим успешно, добре е да си измием ръцете или да ползваме дезинфектант.

„Определено избягвайте частта точно пред мястото, където дишате, например точно пред носа или устата“, казва Линси Мар, професор по гражданско и екологично инженерство във Вирджиния Тех, пред Кристен Роджърс от CNN.

Хигиенна почивка

За разлика от платнените маски, препоръчани по-рано по време на пандемията, N95 и KN95 не могат просто да се хвърлят в прането. Тъй като имат специален статичен заряд, който улавя вирусите, те всъщност никога не трябва да се мият.

Вирусните частици, уловени в респиратора, ще умират в продължение на часове до дни, така че експертите препоръчват да оставите маска да виси на хладно и сухо място за ден или два преди да я ползвате отново.

Един прост метод за прилагане на тази пауза между употребите е да поставим маската си в хартиено пликче за 24 до 48 часа, преди да я използваме отново.

„Притеснението с маската е, че може да приберете чрез нея някой вирус вкъщи, но ако я съхранявате в суха торбичка, по същество за определен период от време тя се дезинфекцира“, казва Джо Гасталдо, експерт по инфекциозни болести в OhioHealth, на Бейли Олдридж от Miami Herald.

Сабрина Асуму, лекар по инфекциозни заболявания в Бостънския медицински център, препоръчва човек да има няколко маски в ротация, така че всяка да има достатъчно хигиенна пауза между употребите й. И препоръчва да надпишем хартиените торбички, за да следим маските.

„За N95 бихме ви препоръчали да сменяте маската всеки ден“, казва Асому на Фелисити Уорнър за USA Today. „Но можете да ги въртите. Ако имате три маски, например, можете да ги номерирате и да ги прехвърляте.“

Surgical N95

Износване и амортизация

Тъй като маските се влошават с различна скорост, добре е редовно да проверяваме как приляга и функционира, преди да ги използваме. Добре е да следим дали ластиците не са опънати, дали няма петна, замърсяване или износване на маската – защото всичко това намалява способността й да филтрира Covid-19.

Колкото по-дълго и по-често носим N95, разбира се, толкова по-замърсена може да стане и толкова по-рано ще трябва да бъде сменена. Работник на първа линия, който носи такава маска за целодневната си смяна, може да открие, че маската му вече не става за носене дори само след тази една употреба. Докато някой, който я носи само в магазина за хранителни стоки, може да я запази в работен вид значително по-дълго.

„Ако въртите маските си, съхранявате ги добре и миете ръцете си, можете да ги използвате над пет пъти“, казва Гасталдо пред USA Today.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва използването на респиратори N95 не повече от пет пъти, като отбелязва, че всеки път, когато маската се сваля и поставя обратно, това отслабва и разтяга ластиците й. Съгласно указанията на Центъра здравните работници не трябва да ги използват повторно.

„Маската ще стане гадна от маслата по лицето ви или ластиците ще се разхлабят твърде много или може би ще се скъсат, преди да загуби способността за филтриране“, казва Мар пред CNN.

Краят й

Маските N95 и KN95 не могат да се използват повторно завинаги, така че ще трябва да знаете кога е време да ги хвърлите. Няма твърдо установен краен срок – ефективността им намалява с времето – но експертите казват, че ако са видимо замърсени или повредени, оцветени или навлажнени, е време да ги изхвърлим.

Освен това – всеки път, когато някой влезе в близък контакт с лице, заразено с Covid-19, той трябва да вземе нова маска N95 или KN95.

 
 
Коментарите са изключени за Какво казват експертите за маските KN95 и N95

Повече информация Виж всички