Черната кутия – единственият начин, по който можем да разберем самолетните катастрофи

| от |

Самолетите имат най-различни форми, размери и предназначения – от изтребители до едномоторни витлови самолети, но всеки от тях има една обща черта – черната кутия.

Устройството, което записва данните от полета, известно като черна кутия, трябва да бъде инсталирано във всеки самолет в днешно време и изглежда доста невзрачно – но то е най-важният носител на информация за летателния апарат, наблюдение на хода и маневрите му и подобряване на следващите поколения самолети.

Fdr sidefront

Какво представлява черната кутия?

Черната кутия на въздухоплавателното средство е важно устройство, което се използва в авиацията за записване на важни данни и аудио по време на полети. Въпреки името си, тя всъщност не е черна, а е боядисана в яркооранжево, за да се улесни откриването ѝ след инцидент. Това устройство играе ключова роля при разследването на авиационни катастрофи, като предоставя информация за това какво се е случило по време на полета преди трагичното събитие.

Черната кутия се състои от два отделни компонента – FDR и CVR. FDR записва предимно множество параметри на полета, включително височина, въздушна скорост, курс, вертикално ускорение, контролни подавания, работа на двигателя и множество други данни за системите на въздухоплавателното средство. Тази информация се улавя чрез различни сензори и инструменти, разположени по цялото му тяло, които след това се включват в данните, съхранявани в защитената черна кутия. В нея се съхранява и информация от хората на борда, като CVR записва всички звуци и разговори в пилотската кабина, включително комуникациите на пилота и екипажа, радиопредаванията, сигналите и други важни аудиоматериали.

В черните кутии се съхраняват данни за полета от последните 25 часа преди катастрофата, както и последните два часа аудиозаписи от пилотската кабина.

Всичко в черната кутия е проектирано така, че ако се случи най-лошото, всичко да оцелее. Тя се съхранява в опашката, което ѝ дава най-голям шанс за това.

Самата кутия е направена с топлоустойчиво покритие и е изработена от неръждаема стомана или титан, за да издържи на екстремната топлина, налягане и ударите при катастрофа. Данните, записани от нея, се съхраняват в памет, също проектирана да издържа на екстремни условия като пожар и потапяне във вода. Тази здравина е от решаващо значение, тъй като позволява на устройството да оцелее при всякакви произшествия и подпомага последващото разследване.

2002-dmuseum-luftfahrt-014-650

Защо използваме черна кутия?

Когато самолетът се удари в морето, черната кутия започва да излъчва сигнали и може да го прави до 90 дни, което позволява на длъжностните лица да го открият и да разберат какво се е случило.

В случай на инцидент следователите анализират данните от кутията, за да проследят последователността на събитията, довели до катастрофата, да определят причината или факторите, допринесли за нея, и да предложат препоръки за безопасност, за да се предотвратят подобни събития в бъдеще.

Данните, получени от черните кутии, играят решаваща роля за подобряване на безопасността на въздухоплавателните средства. Те могат също така да помогнат да се открие мястото на катастрофата или изгубените останки, да помогнат за откриването на евентуални оцелели или да се разбере дали катастрофата е резултат от човешка грешка или механична.

Въпреки това не всички катастрофи оставят черните кутии използваеми. Те са изключително здрави, да, но не са неразрушими и много удари водят до повреда – например не са намерени черни кутии от нито един от самолетите, които удрят в кулите близнаци на 11 септември 2001 г. Но дори и да бъдат намерени, данните в тях може да са нечетливи или невъзможни за разшифроване, което ги прави безполезни в някои случаи.

Въпреки това черните кутии вероятно са спасили безброй животи, откакто стават задължителни през 1958 г., което се вижда от факта, че почти не са се променили през последните 70 години. Данните от тях много рядко се публикуват, така че вероятно няма да можете да се сдобиете с такива, ако се интересувате, но това вероятно е за добро.

 
 
Коментарите са изключени за Черната кутия – единственият начин, по който можем да разберем самолетните катастрофи

Повече информация Виж всички