Астрономите предлагат нов начин, по който можем да търсим извънземни

| от |

През 2018 г. светът се развълнува от една необичайна звезда. Тогава бе установено, че KIC 8462852, по-известна като Звездата на Бояджиян, намалява по необичаен начин.

Когато някоя планета обикаля около звездата си, тя блокира определено количество светлина и я кара да потъмнява от нашата гледна точка на Земята. Когато обаче астрономите разглеждат KIC 8462852, те установяват, че тя потъмнява в променливи количества. Това води до необуздани спекулации, че може да сме открили „сфера на Дайсън“ – теоретична мегаструктура, построена от напреднала извънземна цивилизация около звезда, за да използва нейната енергия.

Разбира се, това предположение се оказва грешно. Но в нова още нерецензирана статия, астрономите предлагат, че „сферите на Дайсън“ може би не са най-добрата идея за напреднала цивилизация, и предлагат по-жизнеспособна алтернатива: преместване на планети чрез лазерни лъчи.

Freeman Dyson

Фрийман Дайсън

Екипът обяснява, че когато физикът Фрийман Дайсън е предложил сферата си, не сме знаели за потенциалните милиарди планети дори в рамките на нашата галактика.

„При такова изобилие от планети не би имало нужда да се унищожава цялата планетарна система, за да се направи една сфера“, пишат те в статията си. „Освен това, за да се изгради само една обвивка с дебелина 8-20 см, ще е необходим целият скален материал на Слънчевата система, включително Земята, което ще унищожи всеки възможен живот, което противоречи на принципа за планетарна защита – политиката на ООН, която регулира опазването на Слънчевата система.“

Вместо това те проучват енергията, необходима за преместването на планетите на различни орбити. Идеята е, че една напреднала цивилизация, която търси повече ресурси или иска да се премести в обитаемата зона на слънчевата си система, би могла да премести цели планети.

„Тези премествания могат да се извършват при постоянно ускорение с ниска тяга, като се използват насочващи лазери с висока мощност, което ще доведе до постепенно спираловидно прехвърляне от една орбита на друга.“

Методът би могъл да се използва за пренасяне на ресурсите на други планети до нас или дори за преместване на Марс в обитаемата зона, като може би се разтопят ледените шапки и се изпрати вода в атмосферата, която да помогне за тераформирането на червената планета в обитаема. Екипът е изчислил, че това би изисквало много по-малко енергия и ресурси, отколкото изграждането на сфера на Дайсън.

Още по-вълнуващо е, че за вид като нас, който все още не е готов да играе билярд с планети, ако извънземните вече правят подобно нещо, то ние имаме повод да се оглеждаме за него. Екипът установява, че лазерите ще могат да бъдат открити със сегашната ни технология, при това на сравнително ниска цена. Възможно е дори да успеем да открием тези цивилизации, ако те (разбираемо) се опитват да се скрият от Вселената.

„Ако напреднали цивилизации са способни да преместват планети с помощта на лазери, вероятно те биха имали технологичните възможности да го направят, без да оставят никакви откриваеми следи. Възможно е те да са разработили методи за задвижване, които не произвеждат никакви откриваеми емисии“, пише екипът. „Тогава откъде знаем, че напреднали цивилизации са премествали планети в обитаемата зона около звездата си? Ако някой напреднал вид вече е преместил планета, тогава бихме видели твърде много планети в тази зона.“

Разглеждането на слънчеви системи с голям брой планети в обитаемата зона – като например системата TRAPPIST-1, която има четири – може да бъде най-добрият начин да се търсят сигналните знаци на цивилизация, която премества планети с лазерни лъчи. Необичайната звездна система Kepler-20 с 6 планети в близост до звездата домакин може да се окаже още по-интересна. „Необичайното тук е, че планетите се редуват между малки и големи с увеличаване на разстоянието от звездата. Това е напълно различно в сравнение с обичайната ситуация с малки вътрешни планети и външни газови гиганти“, обяснява екипът и добавя: „Напълно възможно е такива планетни системи да са изкуствено изградени чрез умишлено преместване.“

 
 
Коментарите са изключени за Астрономите предлагат нов начин, по който можем да търсим извънземни

Повече информация Виж всички