shareit

Апликациите, които са уникални само за Samsung

| от chronicle.bg |

2019 е годината на Samsung. Една от най-влиятелните технологични компании в света празнува излизането на десетия модел от смартфона, донесъл десетки иновации, които днес смятаме за неизбежна част от ежедневието си – Galaxy S.

Изминалото десетилетие донесе много промени в живота ни. През това време отбелязахме и значителни постижения в изследването на необятния Космос. С пускането на мисията „Кеплер“ учените откриха редица планети, които на теория имат потенциала да приютят човечеството. Телескопът откри 2 662 планети за почти десет години и това се превърна в едно от най-значимите събития за нас в пределите на галактиката ни.

През последните седмици разглеждахме в детайли най-значимите иновации в камерите, процесорите, дисплеите и дизайна, които серията Galaxy S ни донесе в рамките на десетилетие. Време е обаче да обърнем внимание и на кода, който задвижва и в голяма степен обединява всичко това.

Затова ще разгледаме най-интересните нововъведения, които Samsung показа във софтуера на своите водещи модели, и как те еволюираха през годините.

One UI

Започваме с One UI – последната версия на визията на Samsung за идеалния смартфон. Решението на южнокорейската компания да промени външния вид на Android, за да отговори на нуждите на своите потребители и да добави редица нови възможности, идва още през 2008 г. и набира скорост с моделите от флагманската серия Galaxy S.

TouchWiz беше ексклузивен за телефоните на Samsung и беше описван като „тайното оръжие“ на компанията. Описанието, изглежда, се оказа точно, тъй като и благодарение на софтуера, производителят се изстреля до номер едно в света и държи здраво тази позиция и до днес.
С него Samsung надгради „чистия“ Android, като добави функции, които нямаше в нито един друг телефон тогава, а в някои случаи и до днес.

Samsung първи въведоха в TouchWiz една функция, без която не можем днес – използването на няколко приложения едновременно на един екран – например чат и видео. Компанията поведе и при въвеждането на режим за работа с една ръка, при който екранът се смалява, за да може да достигнете всички части от него с лекота. Днес всички устройства с Android вече го могат, но не и тогава. С TouchWiz в Galaxy компанията реши и още един досаден проблем, като ни позволи да скрием входящо повикване, на което не искаме да отговорим, и да продължим да ползваме телефона, докато той звъни.

Samsung реши и неудобството с никога недостигащата батерия, като създаде специален режим, който пести енергия. Не е нужно да отбелязваме, че по-късно тази функция стана задължителен елемент във всеки един телефон.

На TouchWiz трябва да благодарим и за далеч по-големия брой възможности за настройване на изгледа на екрана според личните си предпочитания. И добави always-on display, който днес също намираме навсякъде.

Samsung прати в заслужена почивка TouchWiz и го замени с Experience, а в последните два модела на Galaxy S серията – с One UI. Макар че става въпрос за лично предпочитание, One UI е най-добре изглеждащият интерфейс на Android устройство днес – стилен, модерен, както и функционален, интуитивен и бърз.
Samsung се концентрира върху подобряването на операционната система в един много важен аспект – нейното опростяване. Android понякога може да е твърде оплетен и нелогичен, но One UI решава този проблем. Разчитайки на изкуствен интелект, Galaxy S10 например се стреми да ни покаже само най-важното за нас. Това в днешния свят, в който всяко приложение ни бомбардира с нотификации, е особено полезно. Радваме се много, че благодарение на One UI получаваме най-доброто от двата свята – огромни дисплеи, които обаче можем да ползваме и с една ръка.

Knox

Сигурността на личните данни е важна тема не от днес или от вчера, а по всичко личи, че ще става все по-важна в бъдеще, след като целият ни живот е в телефона ни.

Малко известен факт е, че Samsung работи по система за сигурност, която вгражда в своите телефони, включително и в Galaxy S серията, от 2013 година насам. Knox получава сертификат за сигурност на мобилните данни от редица правителства и големи компании по света, а това ни дава знак, че може да й се доверим.

Най-ключово за потребителите е, че тази система автоматично криптира цялата информация, която сме запазили на устройството в Secure Folder, така че в случай на кражба никой не може да я разчете, освен ако няма има паролата.

От Samsung гарантират и че личните ни снимки, видео и други файлове са защитени от заплахи като рансъмуеър (помните вируса, който блокираше достъпа до файлове и ги отключваше срещу откуп в bitcoin), малуеър и други.

Това става чрез сложна, но ефективна система от защити и специални разрешения, които определят какво може да прави всяко едно приложение и защо е необходимо.
За по-голяма сигурност на данните ни отговаря и специалният браузър, създаден от компютъра, чийто акцент е именно защитата на данните ни.

DeX

Технологията DeX, ексклузивна за Samsung, е сред най-впечатляващите в мобилен телефон досега. Отдавна ни прави впечатление, че моделите от серията Galaxy S имат повече мощ, отколкото немалко от компютрите, използвани и днес.

Тази функция се възползва именно от мощния процесор във флагманите на компанията. Чрез нея може да свържете телефона си към монитор и да работите на още по-голям екран. Най-хубавото е, че не получавате просто уголемен интерфейс на телефона, а работите в позната Desktop среда. Идеална е за показване както на работни презентации, така и за снимките от почивката, и е странно, че не я намираме никъде другаде.

Говорейки за свързване на устройства, трябва да споменем и Samsung Flow, който позволява прехвърляне на съобщения, файлове и много други между смартфона, таблета или компютър с Windows 10.

На по-добра свързаност между всичките ни устройства се радваме и благодарение на още една възможност, която Samsung ни дават – собствена „облачна“ услуга, която синхронизира снимки, видео и настройки, и ги прави достъпни отвсякъде.

Bixby

Още една отличителна черта на моделите на Samsung е наличието на гласовия асистент Bixby.

Това прави южнокорейската компания единствена в света на Android, която пуска свой гласов асистент. Самото му началото идва още през 2012 г. със Samsung Voice, но използването на изкуствен интелект качва нивото.

Макар да гледаме скептично на всички гласови асистенти днес, вероятността в съвсем скоро време да се ползват масово е напълно реална. Създаването на толкова сложен софтуер е доста тежка задача, която към момента не носи дивиденти. Въпреки това обаче, Samsung влагат сериозни усилия, за да дадат алтернатива на Google Assistant. Надяваме се скоро да видим и поддръжка на български език.

При Bixby влиза в употреба и камерата. Чрез изкуствения интелект тя може да идентифицира обекти в реално време, да търси услуги, да превежда текст и други. Особено удобна е възможността и за създаване на команда, която извършва няколко предварително зададени дейности – например сутрин да ви каже какво ще е времето днес и има ли задръстване по пътя за работа.

Samsung може да се похвали и с още редица приложения, които неусетно правят живота ни по-лесен. SmartThings например е ключът към умния дом – чрез телефона си контролирате температурата в стаите, хладилника, прахосмукачката робот, телевизора и каквото още се сетите от домашните си смарт устройства.

S Health от своя страна ни стимулира да живеем малко по-здравословно и да се движим повече, което в днешния ни начин на живот се превръща в нещо все по-важно.

Samsung дори има собствен магазин за приложения, подобен на Google Play, в който намираме нови начини да направим телефона такъв, какъвто искаме, както и ексклузивни приложения и игри.

Има и още много по-малки, но иновативни и полезни функции като следенето на погледа, въведено първо от Samsung. Или възможността да се обадим на някого, с когото си пишем съобщения, само като вдигнем телефона до ухото.

Всички тези проекти, както и по-малките функции, помогнаха на серията Galaxy S да изпъкне сред останалите стотици модели от различни производители. И заедно с това през последните десет години направиха флагманите на Samsung мултифункционално средство за комуникация и незаменим помощник във всяка ситуация.

Очакваме с нетърпение какви изненади в софтуера готви компанията и за следващото поколение сгъваеми устройства.

 
 
Коментарите са изключени за Апликациите, които са уникални само за Samsung

Повече информация Виж всички