Спортни хроники: ММА бойците, превърнати в инструменти на един диктатор

| от |

Прочутият чеченски диктатор Рамзан Кадиров (на главната снимка) стоеше в градината на резиденцията си на 18 май 2021 г. и се обърна с видео в социалните мрежи към хилядите, гледащи го на живо. Сред тях имаше и един анонимен профил, който нарече Кадиров с името „шейтан“ (Сатана/дявол от арабски).

Кадиров беше бесен и взирайки се директно в камерата, отговори на обидилия го със заплаха да го унищожи.

„Щом ти наистина дръзваш да пишеш нещо подобно за мен, аз ще те намеря и ще видим тогава кой е шейтан”, отвърна Кадиров. ”Тази нощ не заспивай. По-добре подготви завещанието си. Ще видим кой от двама ни е шейтан. Вече унищожих много шейтани, ще унищожа и теб.“

По същото време в компанията на Кадиров беше и Хамзат Чимаев – изключително талантлив ММА боец, който вече си беше спечелил сериозно име в спорта и още тогава беше смятан за сериозен претендент за титлата на UFC в полусредна категория. Неслучайно Чимаев е и любимият боец на Кадиров. Причините за това са много и далеч не всички се изчерпват със спорта.

Хамзат Чимаев

Връзката на Чимаев и Кадиров датира отпреди няколко години, но става все по-силна с всяка следваща победа на боеца. През юли 2020-а на „Бойния остров“ в Абу Даби Чимаев записа две поредни победи в рамките на десет дни. Изключителното му представяне веднага предизвика реакция от президента на UFC Дейна Уайт, който го призна за истински претендент за титлата в бъдеще. Но също така го превърна и в много важен актив за Кадиров, който от дълго време използва бойните спортове като част от пропагандата си.

Кадиров обяви Чимаев за „истински чеченец“ и продължи да „къпе“ боеца с луксозни стоки и скъпи коли. Така, постепенно, Чимаев, който по принцип живее в Швеция, започна да прекарва все повече и повече време в Чечня като личен гост на Кадиров, придружавайки го при различни пътувания и банкети в негова чест.

Същата политика следваше Кадиров и като президент на Терек Грозни, което българските фенове на футбола много добре знаят от престоя на Благой Георгиев там. Българинът също получи не една и две скъпи коли при добро представяне в мачовете. Впоследствие Терек беше преименуван на Ахмат Грозни, в чест на бащата на Рамзан – Ахмад Кадиров, който е първият президент на Чеченската република. Рамзан заема поста от февруари 2007-а.

Все по-здравата връзка, която Чимаев завързва с Кадиров, е наистина притеснителна, имайки предвид добре документираните нарушения на човешките права от страна на властите срещу населението в страната, включително и убийства на хора от ЛГБТ общността. Става въпрос за нерегламентирани арести, мъчения и дори екзекуции, както и отвличания на чеченски дисиденти, които живеят в чужбина. Кадиров играе сериозна роля и в руската инвазия в Украйна, където войниците му редовно извършват различни военни престъпления.

Ахмад Кадиров, бащата на Рамзан, с Владимир Путин

Откакто застана начело на републиката през 2007-а, Кадиров започна да преструктурира Чечня. Политиката му се основава на здрава връзка с вярата и военна мощ, като междувременно организира убийства и мъчения за противниците на режима без съд и присъда. Рамзан успя да въвлече Чечня в култ към персоната му и особено към тази на убития през 2004 г. свой баща, определяйки супермъжествеността и спортната мощ като част от най-висшите цели на чеченското общество.

Като много други диктатори, и Кадиров използва спорта и близостта си с известни спортисти, за да разсее обществото от ужасяващите престъпления и нарушаване на човешки права, които се случват в други сфери от обществения живот.

Давайки статут на елитни спортисти на чеченските бойци и засипвайки ги с лъскави дрънкулки и скъпи автомобили, Кадиров превърна ММА във висша ценност и в гаранция за мъжество. По този начин чеченският лидер промотира допълнително спорта, създавайки армия от бойци, готови на всичко за него. Процесът продължи и със създаването на бойния клуб Ахмат, отново кръстен на баща му. Той бе открит през 2015-а, като вече има няколко зали в Чечня, както и в някои бивши съветски републики.

Клубът се издържа лично от Кадиров. Бойците там получават месечна заплата, като им се покриват всички разходи по тренировки, пътувания и медицински проблеми. За всичко в клуба се грижи Абузайед Висмурадов – дългогодишен приятел и съюзник на Кадиров, който впоследствие се превръща и в един от тримата най-влиятелни хора в Чечня.

Висмурадов обаче не се занимава само със спорт. Както вече стана ясно, бойците в Чечня не са обикновени спортисти. Те са основната част от военната мощ на републиката. А Висмурадов е началник на местните специални части, известни като „Терек“. Основното им задължение е опазването на Кадиров – негова лична охрана.

Висмурадов, който през 2018-а беше санкциониран от САЩ заради убийства, мъчения и погазване на човешки права, работи и за сближаване на отношенията между Ахмат ММА и UFC. Има сериозна роля и във войната в Украйна – като един от главните мотиватори на войниците, които Кадиров жертва в Украйна в името на добрите си взаимоотношения с руския президент Владимир Путин. Още едно доказателство, че бойците по ММА клубовете не се подготвят просто за спорт, а за истински тираничен режим.

Въпреки всичко това, Хамзат Чимаев продължава постоянно да посещава залите на Ахмат ММА, да позволява да бъде използван за набирането на нови членове сред децата и да участва във фотосесии с чеченския лидер. Чимаев често може да бъде видян с фланелка с логото на Ахмат ММА или с лика на Ахмад Кадиров, който бе убит през 2004 г.

С всяка следваща победа в UFC Чимаев се превръща във все по-любим и по-важен за Кадиров. Говори се, че именно той е убедил чеченския боец да не се отказва от кариерата си след тежко изкарания Covid-19.

„Казах му, че всички чеченци са нещастни от решението му – пише тогава Кадиров в профила си в руската социална мрежа VK. – Припомних на Чимаев, че младежите, които той вдъхновява, очакват от него успехи… и ако трябва да чакаме за завръщането му, ще чакаме с нетърпение отново да го видим в октагона.“

Оттогава Чимаев се превърна в един от най-редовните гости в резиденцията на Каиров. Паралелно с това, кариерата му в UFC продължава във възходяща линия. 28-годишният боец, който на 18 бяга от Чечня в Швеция с майка си, има реални шансове да спечели титлата и да се превърне в най-успешния чеченски спортист на своето поколение. Именно в името на това Кадиров инвестира толкова много време и средства – защото впоследствие Чимаев може да действа като най-добрата реклама на режима му.

Но има чеченци, които не се оставят да бъдат заблудени. В един от популярните чеченски канали в социалната мрежа „Телеграм“ могат да се видят достатъчно критични коментари към режима на Кадиров и политиката му на превъзнасянето на ММА бойците.

Един от потребителите пише: „Украинските боксьори Ломаченко и Усик отидоха да защитават родината си срещу окупаторите, докато Бетербиев (Артур Бетербиев – друг руски боец, но от дагестански произход) и Чимаев, който нарича Кадиров свой брат и се опитва да убеждава хората в каузата на Ахмат, си кротуват в САЩ и Европа”.

“Бетербиев изведнъж взе канадско гражданство, а Чимаев стана швед. Всеки гледа да извлече максимум позитиви за себе си. Къде сте вие, спортисти на Кадиров? Защо не сте на фронтовата линия? Защо не марширувате към Украйна, изоставяйки златните си палати, скъпите си чуждестранни коли и луксозни животи? Май се оказа, че веруюто „пътят на Ахмад Кадиров“, както винаги сме твърдели, е чисто и просто опорка на едни предатели, страхливци и двуличници.“

Но има и чеченски имигранти, които не се страхуват да критикуват открито Кадиров. Според Мансур Садулаев, който е основател на базирана в Швеция организация, занимаваща се с опазването на човешките права на чеченците, Чимаев е просто инструмент в ръцете на един диктатор.

„Тези бойци са напълно наясно с ужасиите, които върши тази путинска армия в Чечня”, казва Садулаев. “Те знаят за отвличанията, за изтезанията, за изнасилванията на жени и за убийствата. Но предпочитат да се качат в скъпия си „Мерцедес“ и да се сприятеляват с тези маниаци, като по този начин помагат на правителството на Кадиров да покрива престъпленията, които извършва. Те се превръщат в гума за уста за пропагандата на Кадиров.“

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: ММА бойците, превърнати в инструменти на един диктатор

Повече информация Виж всички