Спортни хроники: Когато Реал Мадрид даде 52 млн. за Наполеон

| от Chronicle.bg |

Футболните фенове познават добре историята на галактическите трансфери на Реал Мадрид от близкото минало.

Не всички обаче са наясно, че грандът от Мадрид вади рекордни суми за играчи и няколко десетилетия по-рано, привличайки някои от най-големите футболни артисти.

Един от знаковите случаи е този на футболния Наполеон, обогатил историята на „кралете“ още през 50-те.

Този военачалник на терена разполага с изключително усещане към паса, с нюх към гола и с ръст от само 167 см. Част е от великия Реал, който доминира в Европа в края на 50-те, а с „Белия балет“ печели европейската купа във всичките си три сезона с клуба. Част е и от съзвездието от майстори, което вече не е сред живите.

Истинското име на футболния Наполеон е Раймон Копашевски. Прякора си получава след грандиозно представяне при победата на Франция с 2:1 над Испания през 1955 г., а три години по-късно печели „Златната топка“.

За да се стигне до сравнението с един от най-успешните военни пълководци обаче, пътят е дълъг, криволичещ и с изненада от всеки храст.

Раймон Копашевски се ражда в семейство на полски емигранти в Северна Франция, а футболът е единственият изход от мините.

Като младеж хваща окото на представители на Анже, а после става част от Реймс, където прекарва най-големия период в кариерата си. Става четири пъти шампион на Франция, а после се присъединява към Реал Мадрид за рекордните по онова време 52 милиона франка.

„Тогава не се случваха такива трансфери. Не мога да преценя в днешни пари колко щеше да е, но тогава за тези пари можеше човек да си купи три къщи”, спомня си Копа години по-късно в интервю за ФИФА. “Така или иначе, Реймс похарчи добре тези пари и се подсили с трима национали: Жюст Фонтен, Роже Пиантони и Жан Винсен.“

Ако искате да придобиете най-точна представа за качествата на Копа, може да си припомните годините, в които Лео Меси минаваше с дрибъл по трима-четирима съперници без проблем. В началото на кариерата на аржентинеца, някои го сравняват именно с Копа, преди да стане ясно, че Меси е феномен и няма как да бъде сравняван с когото и да било.

Копа обаче също е феномен на своето време.

Какви са другите отличителни черти на първия французин със „Златна топка“? Мишел Платини си спомня, че Копа е бил жесток към съотборниците си и винаги ги е критикувал, но всеки е мълчал, защото е знаел, че Наполеон има право; Освен това, Копа няма два пръста на едната си ръка, които губи още докато работи в мините. Така изглежда като кален воин от тежките битки на живота и всява още повече респект.

С Реал Мадрид печели два пъти Ла Лига и три пъти покорява Европа. Феновете на „лос бланкос“ го наричат Копита, заради дребния му ръст, но Копа изглежда гигант на терена заради футболните си умения.

Междувременно получава Орден на почетния легион – френски национален орден, учреден от Наполеон Бонапарт на 19 май 1802 г. по примера на рицарските ордени. Символично, нали?

Приемането на членове на ордена се осъществява за изключителни военни или граждански заслуги от президента на Френската република, който по длъжност е Велик магистър на ордена.

След Реал Мадрид, Копа се завръща в Реймс и там слага край на кариерата си, белязана от върхове – „Златна топка“ за 1958 г., 541 мача и 123 гола. 45 двубоя за Франция и 18 попадения.

Генерал и извън терена, Копа през цялата си кариера се бори за правата на футболистите и дори през 1963 година е наказан със спиране на правата за шест месеца.

Причината е, че казва в прав текст: „Професионалните футболисти са единствените хора, които можете да купувате и продавате без тяхно съгласие. Модерни роби“.

През 2000 г. „Франс футбол“ го определя за третия най-добър френски футболист нa XX век след Мишел Платини и Зинедин Зидан. В сърцата на съотборниците си обаче Раймон Копашевски може да бъде сравняван само с една личност – Наполеон.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Когато Реал Мадрид даде 52 млн. за Наполеон

Повече информация Виж всички