Спортни хроники: Когато пресата прати в Ливърпул играч, който изобщо не съществуваше

| от chr.bg |

Свикнали сме какви ли не слухове да се разпространяват от медиите по време на трансферните прозорци във футбола.

Пълни измислици за очевидно невъзможни трансфери се превръщат в мащабни медийни манипулации, при които куп издания разпространяват информацията, а не е ясно откъде въобще е тръгнала тя.

В миналото обаче има един случай, който най-вероятно надминава всички останали трансферни измислици – когато английската преса гръмна, че Ливърпул ще привлече футболист… който въобще не съществува в реалния живот.

До нелепата ситуация се стигна през ноември 1999 г. заради някакъв слух от форума на феновете на Арсенал.

Журналист от водеща английска агенция побърза да разгласи, че Ливърпул ще привлече талантливия ляв бек на Монако и бивш френски младежки национал Дидие Баптист. На пръв поглед логично – един голям клуб взима многообещаващ млад талант.

Само че футболист на име Дидие Баптист, играещ като ляв бек за Монако, е съществувал единствено в британския сериал „Отбор-мечта“ по Sky One.

Това не попречи на вестниците News of the World, Times, Guardian и Observer дружно да съобщят новината за Баптист и Ливърпул.

Как е възможно пресата в родината на футбола да допусне подобно нещо? Защо съобщение от фенски форум се превърна в новина на страниците на най-продаваните издания? Как така феновете на Ливърпул, които даваха по паунд на минута за ClubCall (платена новинарска услуга по телефона), трябваше да плащат, за да слушат такива щуротии?

На първо място, куриозът може да се обясни с далеч по-трудния достъп до информация. В края на 1999-а интернет вече съществуваше, но нямаше Wikipedia, нито YouTube, а Google не се беше превърнал в глобална търсачка. На сайта Skysports.com едва се събираха по стотина човека едновременно. Просто мрежата далеч не беше толкова популярна и достъпна.

Първоначалната нишка във форума на Арсенал се губи, но в сериала “Отбор-мечта” персонажът Дидие води преговори с измисления Харчестър Юнайтед и явно около това е построена цялата история.

В една сцена Баптист казва, че от него се интересува „голям отбор, трениран от французин“, а когато е попитан за кой отбор говори – Ливърпул на Жерар Улие или Арсенал на Арсен Венгер – той се усмихва мистериозно.

Не се знае дали авторът на поста във форума е искал да се пошегува, или самият той се е заблудил. Но журналистът от агенция „Хайтерс“ Майк Дън, очевидно без да проучи допълнително, просто публикува информацията за готвения трансфер.

В ексклузивния си материал Дън даже твърдеше, че сумата по сделката е 3,5 млн. паунда, но Арсенал също се интересува от играча и би могъл да му вдигне цената още повече.

„Смятаме, че Дидие Баптист би бил перфектно допълнение към четворката защитници на Ливърпул. Той е наистина талантлив играч и ще прочетете повече за него в следващия ни брой„, написа News of the World.

Скоро новината беше подета и от ClubCall, а The Times не остана по-назад и обяви сделката, като обеща и обширен материал за играча. Феновете на Ливърпул се радваха, че в отбора идва млад и талантлив защитник със светло бъдеще, обсъждайки перспективата да се бори за място с Ригоберт Сонг и Доминик Матео.

Разбира се, не след дълго издънката лъсна и вестниците бяха принудени да публикуват опровержения на новината. Най-самокритични в опровержението бяха от Guardian. Същевременно феновете на Ливърпул се чувстваха измамени, а във форума на Арсенал са се заливали от смях.

Изключително доволен е останал авторският екип на „Отбор-мечта“, защото сериалът получи неочакван бум в популярността.

„Бяхме изненадани не по-малко от всички останали, виждайки цялата тази история във вестниците. Може би някой е видял откъс от филма и го е сметнал за истински репортаж„, каза един от продуцентите.

Спортният редактор Кийт Блекмор се ограничи до краткото:“Боже, каква я свършихме!“, а от агенцията, която първа пусна новината, съобщиха, че „започват вътрешно разследване“.

Сериалът „Отбор-мечта“ представлява мащабна футболна сага от 419 епизода. В първите сезони сюжетът се върти около издигането на Харчестър Юнайтед, влизането на клуба в Шампионската лига и последвалото затъване по финансови причини. Освен това около клуба постоянно витаят съмнения за черно тото и корупция.

От един момент нататък футболната сапунена опера се превръща в същински трилър с нелепи сюжетни ходове, които будят смях и недоумение.

Част от най-шантавите сюжетни обрати в сериала включват:

Нападател, който вкарва гол във финала за ФА Къп и е застрелян от снайперист

Фен на Харчестър, който нахлува на терена по време на един от двубоите, по-късно е привлечен в отбора и става звезда във Висшата лига

Вратар на тима, който е затънал в дългове заради хазарт, взима целия отбор за заложници и е убит от специалните части

Поредицата се излъчва в продължение на 10 години, а в нейния край избухва голям пожар на стадиона на Харчестър и са засегнати и няколко от звездите на отбора. Даже не става ясно кой от футболистите оцелява и кой не – авторите го оставят на въображението на зрителя.

Освен „трансфера“ на Дидие Баптист, в още един случай сериалът повлия на реалния футбол – когато преди началото на сезон 2014/15 Евертън представи трети екип, вдъхновен от този на Харчестър Юнайтед.

Самият персонаж Дидие Баптист така и не преминава в някой топ отбор, въпреки че го иска „голям клуб с френски мениджър“. За Харчестър той вкарва пет гола в 44 мача, но се опозорява заради комар, дългове и семейни проблеми. Съотборниците му даже го обвиняват, че саботира отбора.

В последния мач от сезона, срещу Тотнъм, Харчестър изостава в резултата и получава дузпа. Към точката се отправя Баптист, който умишлено бие леко и вратарят спасява. Негов съотборник обаче прави добавка и успява да изравни, за да избегне Харчестър загубата.

Но ако съдим и по този епизод, решението на Ливърпул да не рискува с френския защитник изглежда беше съвсем правилно.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Когато пресата прати в Ливърпул играч, който изобщо не съществуваше

Повече информация Виж всички