Спортни хроники: Как пиенето и дрогата съсипаха един от най-големите колоездачи

| от |

Съществуват велики спортисти, при които успехите не са свързани с безупречно спазване на режим и които постигат резултати основно благодарение на огромния си талант. Такъв е случаят на Ян Улрих, великолепен колоездач, съсипал живота си с допинг, алкохол и наркотици. В един момент психиката му не издържа и той е вкаран за принудително лечение в психиатрия.

Още в ранна възраст германецът демонстрира пред света, че е готов за нещо голямо. През 1997-а, само две години след началото на професионалната си кариера, печели „Тур дьо Франс“ и се превръща в сензация. Трупа слава и богатство, но се оказва, че не е готов за тях. Оплита се в мрежата на непрестанни партита и флиртове и изчезва от радарите, а когато се завръща в спорта е в катастрофална форма и с двайсетина излишни килограми. Успява обаче да стъпи на крака и да се конкурира с американеца Ланс Армстронг. Забележителното при тях е, че са големи съперници, но и големи приятели.

През 2003 г. Улрих води на Армстронг в напрегната надпревара, но везните могат да се наклонят в полза на американеца във всеки един момент. В решаващия етап Ян вади късмет. Съперникът му пада и изглежда, че е аут от битката. Но Улрих не се възползва от грешката на Армстронг, а го изчаква да се изправи и да продължи, за да се определи победителят в честно съревнование. Жестът на добра воля е джентълменски, а германецът завършва втори. Общо три пъти Улрих е подгласник на Ланс (2000, 2001 и 2003 г.) През 2002 г. Ян е големият фаворит за първото място в Обиколката на Франция, но е наказан за употреба на амфетамин. В този момент започват и проблемите му с наркотиците.

Еуфемиано Фуентес

Всъщност периодът от 1997 до 2005 г. е най-черният в историята на колоезденето. Операция „Пуерто“ разкрива, че под ръководството на доктор Еуфемиано Фуентес е създадена огромна допинг мрежа.

Почти всички най-добри състезатели са уличени в употребата на забранени стимуланти. Основната изкупителна жертва е седемкратният победител в „Тур дьо Франс“ Армстронг. Името на Ян Улрих също се появява в компрометиращи документи и се доказва, че германецът е посещавал клиниката на Фуентас многократно.

През 2011 г. обаче Спортният арбитражен съд (CAS) му налага по-леко наказание и анулира резултатите му само в периода от май 2005 до края на кариерата му през февруари 2007 г. Така на германския колоездач е отнет само един значим медал – бронза в „Тур“-а от 2005-а.

Улрих, естествено, не се смята за виновен и се опитва да защити себе си и своя приятел Ланс Армстронг. „Почти всички използваха стимуланти. Не съм направил нищо, което другите не са направили. Действията ми можеха да бъдат наречени измама, ако имах предимство пред останалите. Но случаят не беше такъв, всички бяха равнопоставени“, споделя Ян. В същото време германецът разкрива, че е бил сред спортистите, които са получили кръвопреливане директно по време на състезание.

Jan Ullrich 2016 01

През 2010 г. Улрих е диагностициран с емоционално прегаряне, но близки на спортиста споделят, че той е имал психически проблеми още от началото на кариерата си. Ян обаче не търси професионална помощ, а бори стреса и депресията с алкохол и наркотици.

Допинг скандалът тотално съсипва шампиона и редица негови спонсори взимат решение да се оттеглят от него. Нестабилното емоционално състояние на Ян се дължи и на отношението му към живота. Той разкрива, че винаги се е чувствал като рок звезда и се възхищава на хора като Ози Озбърн, Джони Деп и Кийт Ричардс. „Ако бях музикант, а не спортист, никой нямаше да обръща толкова голямо внимание на това, което правя“, смята Улрих.

След края на кариерата си германецът продължава да се замесва в скандали. През пролетта на 2014 г. участва в голяма катастрофа с 14 автомобила.

За щастие, няма тежко пострадали. Пристигналите на място полицаи установяват, че Улрих е мъртвопиян. Осъждат го на 18 месеца условно лишаване от свобода и му налагат голяма глоба. След инцидента се кротва и получава огромна подкрепа от съпругата си Сара, но през 2017 г. двамата се развеждат след 13 години брак, в които приветстват на бял свят четири деца.

След развода Ян окончателно губи контрол над себе си и в началото на август 2018-а е задържан на Балеарските острови в Испания за хулиганство. Бившият спортист се напива до безпаметност и нахлува в имението на актьора Тил Швайгер по време на парти, като даже заплашва гостите с дръжка от метла.

На следващия ден Ян е освободен, но съдът му налага две забрани: да се приближава на по-малко от 50 метра до Швайгер и да контактува с него по какъвто и да е начин.

Улрих обещава, че ще се завърне в Германия и ще се подложи на лечение. Но няколко дни по-късно отново е арестуван. Този път във Франкфурт.

След здрав запой си взима проститутка – нигерийка на име Бренди, която в един момент се страхува, че ще загуби живота си.

„Отначало беше приятелски настроен, но когато отговорих на обаждането на сина ми, той изтръгна телефона от ръцете ми и започна да ме псува – твърди африканката. – Не ми даваше да изляза от стаята и осъзнах, че ако не се обадя на полицията, с мен е свършено. Беше изпълнен с омраза. Хвана ме за врата и ме притисна към стената. Стискаше ме толкова силно, че не можех да дишам.“

Бренди успява да се измъкне и да подаде сигнал в полицията. Почти денонощие изминава преди Улрих да изтрезнее, след което е освободен под гаранция и принудително настанен в психиатрична клиника. По-късно му е наложена глоба от 7500 евро заради инцидента.

Ланс Армстронг спешно отпътува за Франкфурт, за да посети своя приятел и да прекара няколко дни с него. Тил Швайгер пък казва, че ще е първият човек, който ще стисне ръката на Ян, когато се излекува от наркотичната си зависимост.

След продължително лечение Улрих се връща към нормалния живот и твърди, че се е отърсил от зависимостите и живее щастливо. „Тренирам всеки ден и пия само вода“, казва шампионът.

И твърди, че никога не би се завърнал към старите си навици, защото му е рано да умира. Той все още е само на 49.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Как пиенето и дрогата съсипаха един от най-големите колоездачи

Повече информация Виж всички