Да забраниш спорта в полза на стрелбата с лък

| от |

През 1612 г. в община Котсуолдс, графство Глостършър, става домакин на своя собствена олимпиада, но не само, че е в значително по-малък мащаб, тя се провежда и по време, когато спортът е силно разединяващ обществото.

Организиран от местния адвокат Робърт Доувър, „Cotswold Olimpicks“ се провежда в амфитеатъра Dover’s Hill и се превръща в ежегодно събитие, като участниците се състезават в спортове като борба, хвърляне на копие, скок на разстояние, бягане и лов.

Изглежда, че олимпиадата на Доувър е създадена отчасти, за да съживи общите празненства, които се провеждат в цяла средновековна Англия – на практика, тиймбилдинг за обществото. Състезанията се провеждат след църквата в неделя и дават възможност за пиршество, танци и спортни игри като футбол, хандбал, бягане, боулинг, стрелба с лък и борба. Боевете с петли също са често срещано забавление.

Короната обаче иска мъжете да се съсредоточат върху стрелбата с лък в неделя и с многобройни действия се опитват да им попречат да се отдават на други спортове.

С указ от 1365 г. се забранява на мъжете да играят „хандбал, футбол, клубна топка, бой с петел или други суетни игри без стойност“ с надеждата, че вместо това те ще упражняват уменията за стрелба с лък, които се считат за жизненоважни за отбраната на страната.

Когато свещените дни са забранени по време на английската Реформация, неделята става просто свободен ден. Въпреки че ходенето на църква вече е задължително, църквата е спокойна за това, което енориашите правят след църковната служба.

И все пак всичко това се променя с появата на така наречените пуритани в края на 16 век. Пуританите са членове на новосъздадената църква, но ревностно вярват, че както църквата, така и обществото се нуждаят от още по-нататъшни реформи.

Както забелязва един техен съвременник, те са „по-жарки протестанти“. Твърдят, че хората трябва да посвещават неделята изцяло на Бога и се стремят да потиснат всякакъв вид отдих през „Господния ден“. Следователно те развалят целия ден като осъждат традиционните веселби и забавления като папистки или езични по произход и като повод за изкушение и грях.

Елизабетските духовници, Ричард Грийнъм и Никълъс Боунд, ръководят тази атака на пуританите и казват, че в неделя не е разрешен никакъв спорт. Оспорвайки директно установеното кралско законодателство, те твърдят, че неделята е „неподходящо време“ за стрелба с лък и декларират, че мъжете „не трябва да идват в църквата с лъкове и стрели в ръце“.

Многобройни пуритански писатели осъждат всякакъв вид спорт като профанизация на шабата. Филип Стъбс, например, твърди, че забавленията водят до „пиянство, блудство, лакомия и други гадни содомитични деяния“. Той също така атакува майския обичай да се ходи в гората, за да се събират гирлянди от растения, за да се украсят домовете като възможности за блудство, твърдейки, че от многото млади жени, които отиват ​​в гората, едва 1/3 се връщат „непорочни“.

Твърденията на пуританите, че тези празненства водят до разврат, са силно преувеличени; със сигурност няма забележимо увеличение на извънбрачните раждания след честванията през май.

Когато се пие обаче често избухват битки, както през 1614 г., когато мъже от съседни енории се бият помежду си на игрите през май, провеждани в Лонгдън, Уорчешир. На следващата година един мъж е убит в битка в Девъншир. Подобни неща са толкова чести, че в Ланкишър навечерието на Първи май се нарича „нощ на пакости“.

Атаките на пуританите се появяват по време на нарастваща тревога за обществения ред, тъй като инфлацията и растежът на населението водят до тревожно нарастване на бедността. Пуританските призиви за реформа добавят към тези опасения относно потенциалната социална нестабилност и караха много местни магистрати да се опитат да ограничат народните празници.

Следователно забавленията постепенно намаляват в много части на страната.

Потискането на традиционните забавления всъщност увеличава напрежението в английското общество.

 
 
Коментарите са изключени за Да забраниш спорта в полза на стрелбата с лък

Повече информация Виж всички