Честит рожден ден, Сталин – масовият крос за почитане на генералисимуса и други абсурди от НРБ

| от |

За странно спортно събитие съобщава ежедневника „Народен спорт“ от 12 ноември 1949 г. Масово спортно събитие в цялата страна обединява млади и стари, които да отпразнуват 70-тата годишнина на генералисимус Сталин с масов маратон в цялата страна. По думите на спортното издание, всеки изминат ден се записват нови и нови участници за младежкия крос и още по-притеснителното е, че по думите на редактора, това събитие е на път да надмине всички досегашни подобни спортни събития. С други думи, тичането за нечий рожден ден или друг по-специален празник, очевидно се повтаря.

Никой не е пощаден в масовото празнуване на рождения ден на Сталин, защото участници идват от градове и села, фабрики, заводи, казарми и учреждения. Изданието посочва, че всички участници греят от радост и са готови да се впуснат в голямата надпревара, изразявайки любовта си към Сталин и СССР. От друга страна е трудно да разберем как това ще е най-масовото събитие и същевременно първият профсъюзно младежки крос. Искрено се надяваме, че пенсионерските клубове не са участвали за попълването на квотата. Разбира се, партията е успяла да избере и различни дължини. Около 3000 метра за мъже и 800 метра за жени. Важното е, че септемврийчетата трябва да бягат 300 метра, докато момичета – 200 метра.

Самата забава за Сталин е отложена с една седмица и столичани са били най-добре подготвени в това време, като трябва да покриват нормата и да покажат на генералисимус, че могат да избягат 3 километра. Лошото време ще лиши септемврийчетата от участие, като сме сигурни, че това е бил жесток удар за тяхната подготовка и е помогнало за травмиране още от детството. Партията препоръчва на всички участници да бягат с топло облекло.

Участниците в София имат различни точки за бягане. На разстояние от 1 километър ще се дава старт от Орлов мост до бул. „Цар Освободител“ пред народното събрание. Поради високият интерес, стартът там се дава от 8 часа сутринта. Разстоянието от 1 км за войниците и трудоваците ще бъде от площад „Славейков“ по ул. „Раковски“ до „Червения площад“, като там тичането също ще бъде стартирано от 10 часа. Маршрутът за 3 километра започва от Водопроводната кула на парк „Отдих и култура“, продължава по алея „Яворов“, Цариградско шосе, „Цар Освободител“, покрай Народното събрание до „Червения площад“.

Пускането ще се случи в 10 часа. Важното е, че на финала всички участници трябва да се съберат пред съветската легия и да демонстрират отново своята любов към СССР. Не разбираме дали идеята е, че трябва да се организира масова оргия или друг вид културно събитие, но това издание мълчи. Димитровград може да се радва и на други потенциални облаги, след като се предвижда награда от 10 000 лева за най-добре представил се физкултурник, както и още 3000 награда за отбора, който даде най-добро време. По информация на изданието, Варна е готова да излъчи около 5000 участника, докато Михайловград е подготвил повече от 2000 физкултурници от града и допълнителни 3500 от селата. Стара Загора също не може да се оплаче от интерес.

На 11 ноември става ясно, че подготовката е приключила, а повече от 10 хиляди души ще участват, като се включват и жители на близките села. Плевен успял да събере близо 3400 крос мераклии, но Ловеч печели вниманието с 1119 участници и 8000 зрители. Това е единственият град, където зевзеците са повече от самите участници. За повдигане на духа и факта, че младежи и работници ще бягат цяла събота, за да почетат рождения ден на генералисимуса. Очевидно не е било достатъчно да се работи от понеделник до петък, като нека не забравяме, че мнозина сигурно са се надявали да пропуснат и популярния съботник, който между другото се е провел през следващата седмица.

За цвят и постигане на малко по-висок дух, следващият брой на изданието решава да сподели и малко повече информация относно някои от отличилите се участници. От гранични войски с бързо темпо минава Любен Попов, лидер на пожарникарите е Павел Райчев. Поздрави отправяме и на зоотехника Младенов, който въпреки студеното време пресича финала с викове „Сталин, Сталин, Сталин“. Докато столицата, споделя въпросното спортно издание, практически скрива шапката на всички ударници и атлети, Враца изостава значително и там има дори критика, че рождения ден на Сталин е можел да се радва и на по-добра подготовка. Истината е, че поради режима на тока, повечето заводи са имали рожден ден и мнозина са решили да спестят спортната активност.

Критиката е насочена към факта, че са изпратени около 1000 младежа, докато другите трябвало да се занимават с предизборна кампания и кампания за есенна оран. Авторът разкрива и друга неприятна изненада за ударниците, отговорниците от ОКФС по някаква неизвестна причина – сигурни сме, че мистерията продължава да се носи във въздуха и до днес – са се отнесли апатично към работата и не са организирали повече доброволци. От гледна точка на днешния поглед, подобно спортно събитие. Техническите отговорници пропуснали инструктажа от 7 и 30 и първите празнували рождения ден на генералисимуса от снощи са пристигнали едва в 8 часа и 35 минути, като това са хората, чийто алкохол най-вероятно е свършил първи – едва 2-3 души.

Липсата на екипи не била пречки за представянето на младежите в кроса. Обърнете внимание на втория младеж в ляво на снимката.

Организацията не успява да докара и необходимите фойерверки, с които да даде старта, та врачани стартират на сигнална сирена от хижата. Първите две групи имали радостта да хукнат така, защото след само две пускания, същата се повредила. Не сме сигурни, а и самият в-к не може да потвърди дали това е бил саботаж или просто инсталацията е била стара. От девическата гимназия има и победителки – девойките в хора, на които било забранено да участват, за да не повредят своите гласове преди концерта за празника на училището.

Положението във Враца е очевидно малко по-различно и там няма много радетели за Сталин и неговата годишнина, от днешна гледна точка е категорично, че ги разбираме. Авторите посочват, че в Бургас кросът се е превърнал в манифестация, докато Габрово има незадоволително участие. Там само 279 работници се включват в кроса и 482 септемврийчета и 775 средношколници. Габрово все пак не е на дъното на класирането, в село Стамболово няма много почитатели на Сталин, защото там се записват едва 45 души.

Млади сталинистки покриват нормата за издръжливост

Не е ясно какво точно е почерпил рожденика, но масовият крос се оказва не просто цветен, но и малко абсурден. Очевидно е, че който е успял да се спаси, го е направил, но на финала изпращаме специален реверанс към някогашните активисти – всичките 45 от село Стамболово, които очевидно са имали обективни причини. Няма информация дали традицията е продължила след това, все пак Сталин живее до 74-годишна възраст, но лично ние бихме могли да се притесняваме силно от факта, че за погребението може да се измисли и масов крос от София до Кремъл за преклонение, най-вероятно това би спечелило вниманието на партията. Та в този ред на мисли е ясно, че масовият крос е бил силен само в София, а за всички останали региони – спасението е по единично.

 
 
Коментарите са изключени за Честит рожден ден, Сталин – масовият крос за почитане на генералисимуса и други абсурди от НРБ

Повече информация Виж всички