Бодибилдинг – от създаването на синтетичния тестостерон до мащабните състезания

| от |

Сигурно има някаква връзка между факта, че синтетичния тестостерон се пуска на пазара през 1935 г. и първият Мистър Америка се провежда през 1939 г. Мистър Вселена идва през 1948 г. и Мистър Олимпия идва през 1955 г. Женския бодибилдинг изостава с няколко десетилетия пред мъжкия, както повечето спортове в това отношение, но има и една подробност – дамите трябва да имат фигурата на гръцка богиня и всичко това не се съди точно по броя мускули и техните размери.

Истината е, че при тях идват наградите се комбинират като най-доброто от двата свята. Има категория за физика, фигура, фитнес, бикини и здраве. Участничките трябва да направят определени пози, но в последствие се добавя и танцов спектакъл, правенето на лицеви опори, изпълнение на високи ритници и правенето на шпагати. Някои категории изискват високи токове и бижута, докато други посочват, че участничките трябва да бъдат лоши.

За да се подготвят за състезанието, мъжките бодибълдъри имат нужда от около 3 месеца в строги тренировки и особена диета. Продължават с агресивното вдигане на тежести, но след това започват да премахват и телесните мазнини. Диетата в последния месец съдържа пилешки гърди, риба, броколи и ориз. Средно един бодибилдър трябва да получава около 1000 калории на ден. Атлетът трябва да намали телесната си маса между 3 и 7% и това все пак се смята за много опасно ниво.

Няколко дни преди самото състезание, повечето трябва да се заредят с карбохидрати, добавят глюкоза и други препарати, за да построят мускулите си. През последните 36 часа вече намаляват и водата, оставяйки се гладни и дехидратирани, което определено не е най-разумното изпълнение. Някои дори започват да изпразват коремите си с помощта на клизма. Тъй като самото състезание може да се смята за рисково, повечето участници рядко участват в повече от едно до две такива на година.

Повечето дори съветват участниците да си направят по-сериозен тен, за да е сигурно, след като вече се чувстват добре, трябва отново да направят поне още два курса, защото съдиите могат да махнат точки, ако това не е достатъчен критерий. Препоръка към всички е, че трябва да бръснат крака и ръце, за да е сигурно, че ще бъдат достатъчно гладки, понеже електрическите тримери не работели толкова добре.

При жените винаги има много оскъдни бикини, краката трябва да лъщят, а често се налага и елементи от дрехите да се залепват с лепило.

Мъжете най-често се състезават в три категории: физика, класическа физика и бодибилдинг. При тях се гледа фигура, изящество и чудеса от ерата на стереотипите. Ако мускулите са прекалено големи, то участникът минава в следващата категория. По правила се изисква да направят около 8 различни пози, които показват бицепс, трицепс, гърди, коремни мускили и бедра. По време на задължителните пози е разрешено да се показват и други мускули от тялото. Всеки трябва да избере онези, които най-вероятно дават по-високи шансове за развитие и активна дейност. И сигурно е странно, но има възрастови категории за 39-49-79 години.

И е логично, че освен напъни в залата, повечето атлети са готови да използват синтол и други помощни средства. Има и правила, все пак не всеки има право да злоупотребява с медикаменти. Правят се проверки на случаен принцип и за всяка една категория.

Компании като International Natural Bodybuilding се стремят да ограничават и изцяло да елиминират забранените субстанции.

В едно състезание има 7 съдии, мъже и жени, всички най-често са били бодибилдъри преди това. Винаги има фотографи, които снимат цял ден и после предоставят своите кадри на издания като Ironman. Има цяла гора от трофеии, които чакат на съседните маси.

Не всички състезания са толкова скъпи и добре платени. Някои организатори плащат между 1000 и 300 долара за първите трима. И често някои от участниците на локалните първенства просто могат да си платят билетите и накрая остават само трофеите, сглобени предимно в някой китайски магазин без никаква стойност.

С други думи, ако не сте чували, това е един от най-неблагодарните спортове, които съществуват. Някои се надяват на кариера от снимките по списанията, например повече клиенти за трениране, други очакват да получат и роли в киното.

И най-странното е, че веднъж след като се свали тена, всичко става прикрито и просто няма да ги познаете, те просто са по-едри хора. Интересното е, че някои асоциации смятат за безопасно да се държат около 16% до 9% телесна мазнина. За жените те са по-високи. Понякога е трудно да се разбере какво точно е желанието и искането на повечето хора да приличат на бодибилдъри, особено след като това коства пари и много усилия. Да не говорим за опасностите, които идват след това.  

 
 
Коментарите са изключени за Бодибилдинг – от създаването на синтетичния тестостерон до мащабните състезания

Повече информация Виж всички