shareit

Защо някои хора се будят по едно и също време всяка нощ

| от |

Съвременният свят е толкова белязан от остри политически разделения и необуздана дезинформация, че това довежда до създаването на нов термин: „пропаст в реалността“.

Но дори и да не можем да се разберем неща като това дали целия свят се управлява от група педофили, които почитат сатаната, или не, има някои неща, които всички знаем, че са верни. Ваксините не причиняват аутизъм; Неси (за съжаление) не съществува; и 3:00 или 4:00 сутринта е най-лошото време да бъдеш буден.

„Като когнитивен терапевт понякога се шегувам, че единственото хубаво нещо в това да се събуждаш в 3:00 сутринта е, че това ни дава ярък симптом за хронична тревожност“, пише Грег Мъри, директор на Центъра за психично здраве към Технологичния университет Суинбърн, Австралия.

„Буденето и безпокойството в посред нощ е много разбираемо и много човешко“, продължава той в статията си от 2021 г. за The Conversation. „Но според мен това не е хубав навик за придобиване.“

Но какво се крие зад това? Ако редовно се взирате в тавана по малките часове, имате доста голяма компания: това явление се наблюдава у около всеки трима души в САЩ и вероятно още повече от началото на пандемията.

1900 The Awakening

Според експертите по съня това е свързано със стреса – макар и не съвсем пряко: стресът не ни кара да се будим по-често през нощта, обяснява Мъри, но ни прави по-наясно, че това будене се случва.

„Всъщност се събуждаме много пъти всяка нощ, а лекият сън е по-често срещан през втората половина на нощта“, пише той. „Когато сънят ни върви добре, ние просто не осъзнаваме тези събуждания. Но добавете малко стрес и има голям шанс събуждането да стане напълно самоосъзнато.“

И стресът не е единственият фактор. Лош дневен график; социалните медии; дори липсата на чист въздух може наруши съня ни достатъчно, за да се събудим през нощта.

„Събуждайте се по едно и също време всеки ден и не си лягайте, докато не ви се доспи“, съветва Стефани Ромишевски, физиолог на съня и директор на клиниката на Sleepyhead.

„Ще забележите, че ако се будите по едно и също време всеки ден, в един момент ще свикнете“, обяснява тя. „Старайте се да се движите през деня и гледайте сутрин да ви огрява ярка светлина. Уверете се, че имате и време за социални дейности. Трябва мозъкът ни да разбере, че единствената възможност за сън, която ще има, ще бъде през нощта.“

Така че знаем някои причини, поради които се будим преждевременно – но защо изглежда, че се случва толкова често точно в 3:00 или 4:00 сутринта? Повечето от нас обикновено си лягат между 23:00 и полунощ и стават между 7:00 и 8:00 сутринта. Кое време седи в средата на тези интервали?

„През цялата нощ сънят ни се движи между съня с бързо движение на очите (REM) и не-REM сън. Всеки етап има различен праг за това колко лесно е да бъдем събудени от него“, обяснява Анеса Дас, помощник-директор на Програмата за лечение на съня в медицинския център на щата Охайо Уекснър.

„Едно вероятно обяснение за буденето по едно и също време всяка нощ е, че си лягаме по едно и също време и след това, по едно и също време всяка нощ, достигаме лекия етап на сън – и съответно се събуждаме“, пише тя.

Може да си мислите, че циклите на съня на тялото са просто един и същ повтарящ се модел, но всъщност прекарваме различен период от време във всеки от тях, докато тече нощта. Най-важното е, че с наближаването на сутринта времето, което прекарваме в REM сън, се увеличава – което означава, че все повече време сме в сравнително лек и изпълнен със сънища сън.

„Може би е възможно част от това събуждане в ранните часове да отразява факта, че сънуваме тревожни сънища“, казва пред Newsweek Майкъл К. Скълин, доцент по психология и невронаука в университета Бейлор в Тексас. „Учените подозират от около сто години, че незавършените задачи са причината за повишено ниво на активност на мозъка, докато не бъдат завършени“, казва той.

За щастие, това означава, че имаме доста просто решение: да поддържаме списък със задачи.

Sleeping-girl

„Доказано е, че поддържането на бележник до леглото и записването на всичко в списък със задачи, както и всякакви други притеснения или стресови фактори, които циркулират в ума ви, помага“, казва Скулин. Той е автор на проучване от 2018 г., което показа, че прекарването на 5 минути преди лягане в съставяне на списък с бъдещи задачи оказва значителна разлика в това колко бързо участниците в проучването заспиват – и, каза той пред Newsweek, същият принцип трябва да се прилага и за буденето през нощта.

В това предложение има смисъл, според Колин Еспи, професор по медицина на съня в катедрата по клинични невронауки в Нуфийлд в Оксфордския университет, който се застъпва за, както той го нарича, „да закриеш деня“. Най-просто казано, това означава да отделим известно време преди сън, за да прегледаме събитията от изминалия ден и да планираме напред утрешния.

„Когато хората се събуждат през нощта, това, което може би ги тревожи, обикновено е доста предвидимо“, казва той пред Newsweek. „Най вероятно е нещо, което се е случило предишния ден или нещо, което предстои на следващия ден.“

Следователно съставянето на списък със задачи може да „подпомогне на мозъка“ да обработва нещата, без да ни събужда, казва той.

Ако този метод не сработи обаче, може да е време да се обърнем към специалист – особено ако проблемът ни безпокои повече от два месеца, посъветва Ромишевски.

„Ако са минали повече от три месеца, тогава абсолютно вижте лекар“, каза тя пред Metro.co.uk.

„След три месеца всеки проблем със съня може да стане хроничен модел за мозъка ви. След този момент вече премахването на оригиналната причина няма да ни отърве от проблема. Може да се отървем от стреса, например, но съня ни ще остане неспокоен.“

„Тогава се нуждаем вече от лечение, като когнитивно-поведенческа терапия, за да променим модела на поведение“, каза тя. „За целта ще трябва да се видим с лекар или експерт по съня.“

 
 
Коментарите са изключени за Защо някои хора се будят по едно и също време всяка нощ

Повече информация Виж всички