Защо някои хора викат във фитнеса и помага ли това всъщност?

| от |

Всеки, който е посещавал фитнес зала за по-дълго време, вероятно се е сблъсквал с шумния човек, който ръмжи и издава силни гърлени звуци като вдига, подобно животно, което изпитва жестока болка или е направо на умирачка. За много от посетителите на фитнеса това е досадно смущение – но дали има някакви доказателства, че то действително помага да се постигат по-добри резултати? Е, отговорът е малко да и малко не.

Силното пъшкане изглежда е едно от най-досадните неща, с които хората се сблъскват във фитнес залата. То може да е толкова въздействащо на околните, че на някои места се забранява на такива хора да посещават залата, а на други посетителите директно влизат в конфликт (понякога и ръкопашен) с тях.

Но е достатъчно едно бързо търсене в Туитър или някоя друга социални медии, за да се потвърди, че това поведение привлича не само гняв от страна на противниците му – но и упорита защита от страна на практикуващите го. Някои хора смятат, че гръмкото ръмжене по време на сет е знак на гордост, демонстрира ангажираността им към физическата им форма и им помага да подобрят тренировките си, докато други виждат в него начин за утвърждаване на „надмощие“ в пространството на фитнес залата.

И така, има ли някакви изследвания, които да придадат тежест на някоя от страните в този дебат?

Ръмженето е нормално поведение. Когато се напрягаме, независимо дали става дума за вдигане на тежки тежести във фитнеса или за извършване на други интензивни действия, ние естествено издишваме. Всъщност на много спортисти се казва да избягват да задържат дъха си, когато правят упражнения, или рискуват да припаднат. И понякога, ако това издишване е по-агресивно, то излиза звучно.

Трябва да се отбележи, че правилното дишане е важен компонент за много спортове и в интернет има всякакви съвети, които да ни помогнат да разберем това. Но има и доказателства, че по-целенасоченото ръмжене също може да има ползи.

ErfgoedLeiden LEI001015553 Gymnastiekzaal van de Gymnastiekschool aan de Pieterskerkgracht in Leiden

Холандски фитнес от 1900 г.

През 2014 г. Крис Родолико и Синклер Смит, изследователи в програмата за здравни науки на университета Дрексел, експериментират с 30 души, които молят да стиснат ръкохватка колкото се може по-силно. Ръкохватката записва силата, която те упражняват върху нея. Стискащите могат да изпълнят задачата по един от три начина – да стискат както обикновено; да издишват, докато стискат; или да стискат и да издават някакъв гласов звук като сами могат да изберат какъв да бъде този звук. В повечето случаи участниците, които издават звуци, избираха ръмжене (като все пак някои крещят или викат).

Резултатите показват, че стискането при издишване увеличава силата на изпълнение. Но те показват още, че участниците могат да упражнят допълнителни 10 % сила, когато крещят или ръмжат.

Този експеримент често се цитира в защита на по-вокалните хора във фитнес залата и не е единственият, който стига до тези изводи. Изследвания, проведени през 60-те години на 20 век, също установяват, че участниците могат да упражнят 12% повече сила по време на изометрична задача за сгъване на предмишницата, когато крещят. В друго изследване силата на захвата се увеличава при практикуващите карате, независимо от нивото им, когато те издават характерните за бойните спортове звуци при удар (в каратето се наричат киай). По-нови разработки показват, че звукът може да има и други ползи освен повишаване на силата в състезателните спортове – той може да бъде и чудесен начин за разсейване и сплашване на противника.

Издишването по време на вдигане на тежести е полезно и за стабилността на торса ни, което може да ни направи по-силни при изпълнението на конкретни действия.

Означава ли това, че силния звук в залата е приемлив? Ами зависи от контекста и от това какво се смята за „подходящо“ във всяка конкретна зала. Поведението вероятно е по-приемливо по специализирани места, където се вдигат по-големи тежести, или в кросфит клубовете, но е по-малко подходящо в публична фитнес зала, където идват всякакви хора. Но където и да сте, това не означава, че може да сте чак неприятно шумни.

Както гласи един съвет от популярно мъжко списание: „можете да вдигате като животни и без шум. Просто затворете уста, притиснете езика си към небцето и дишайте дълбоко през носа, докато вдигате.“

 
 
Коментарите са изключени за Защо някои хора викат във фитнеса и помага ли това всъщност?

Повече информация Виж всички