Защо комарите предпочитат определени хора

| от chronicle.bg |

Женските комари могат да развалят всяко парти на открито като приемат гостите за шведска маса. Както може би знаете, само те пият кръвта ни като нямат нужда от нея за храна, а за да развият яйцата си. Някои хора обаче изглежда успяват да отблъснат комарите и да завършат вечерта с по-малко червени петна от другите.

Наистина ли насекомите предпочитат едни хора пред други и ако да – защо?

abdomen-animal-bite-2382223

Отговорът на първата част от въпроса е: да, комарите действително предпочитат определени хора пред други. Отговорът на втората част е: по много причини. Освен няколкостотинте химически аромати, които човешкото тяло отдава (някои от които самостоятелно или в комбинация с други привличат или отблъскват гадинките), има и над 3500 вида комари, не всички от които са привлечени или отблъснати от едни и същи аромати.

Женските инсекти ни определят като потенциално блюдо на база въглеродния двуокис, които тялото ни отделя. Него те засичат благодарение на орган наречен челюстна палпа. С него те могат да ни усетят от около 40 метра разстояние.

mosquito-nose-v2

Частта, оцветена в жълто, е челюстната палпа

Затова комарите ни атакуват повече, когато спортуваме – физическото натоварване ни кара да дишаме по-дълбоко и съответно да отделяме повече въглероден двуокис. Същото важи и за хората с наднормено тегло, защото тялото изисква повече кислород, за да поддържа по-голямата телесна маса. Като цяло, колкото повече дишаме, толкова по-апетитни ще сме за женските комари, поне първоначално. Затова и обикновено децата са хапани по-малко от възрастните, а мъжете – повече от жените.

Друг фактор е телесната топлина. Ако температурата на тялото ни по-висока, ставаме и по-забележими за комарите – още една лоша новина за хората, които спортуват.

Дълго време се е смятало, че именно заради това и хората, които пият алкохол, са с по-голям риск от ухапвания. Всъщност това не е така – алкохолът не повишава телесната температура, именно обратното. Популярният метод за защита от измръзване – пиенето на твърд алкохол – всъщност увеличава риска от хипотермия, защото така всъщност тялото се охлажда. Пиенето само ни кара да се чувстваме по-топло, защото разширява кръвоносните ни съдове, конкретно капилярите под повърхността на кожата ни.

В изследване, озаглавено Alcohol Ingestion Stimulates Mosquito Attraction (от англ. – Приемането на Алкохол Стимулира Привличането на Комари), учените откриват, както заглавието предполага, че има зависимост от пиенето на алкохол и набезите на комарите. Това изследване обаче е направено едва сред 13 човека, което го правил силно непредставително.

Бременните жени също са с по-голяма вероятност от ухапвания – почти двойно повече от останалите хора. Причините са подобни на причините при спортуващите хора – въглероден двуокис и телесна температура. Бременните издишат около 20% повече въглероден двуокис от обикновено, а температурата им е малко по-висока, най-вече в областта на корема.

Цветът на дрехите и движението на тялото също може да привлече комари. Те харесват повече тъмни дрехи – причините за това още не са напълно ясни, но хипотезата е, че с тях човек изпъква на фона на хоризонта и небето, защото комарите по принцип летят ниско, за да избегнат вятъра. Тъмните дрехи също така абсорбират повече топлина, което пък увеличава температурата ни. Движението помага на комарите да ни различат в околната среда.

Толкова за първоначалното привличане. Това, че сме хванали окото на комара не означава, че ще ни ухапе, дори след като е кацнал. Все пак един запален автомобил отделя много въглероден двуокис и топлина, но поради липса на другите елементи, комарите го избягват.

Дали комарът ще ни ухапе, зависи от общата ни миризма и вкус, които зависят от определени химикали.

Колко сме потни и какво точно има в потта ни ще определи в значителна степен дали ще бъдем ухапани или не. Млечната киселина, пикочната киселина и амонякът привличат гадинките. Хората, които секретират химикалът метил хептенон, са хапани значително по-рядко.

1024px-Aedes_Albopictus

Тигров комар

Кръвната ни група изглежда също има значение. Около 85% от хората излъчват маркери на определена кръвна група, които поне някои видове комари могат да усетят. Въпросът подлежи на още проучвания, но в едно изследване на тигровите комари показва, че хората с кръвна група 0 са близо два пъти по-апетитни за тях, отколкото хора с кр. гр. А.

Палитрата микроби, която живее върху кожата ни, също има значение, отново – за някои видове комари, въпреки че отново – има сравнително малко изследвания по въпроса. През 2011 се провежда изследването Composition of Human Skin Microbiota Affects Attractiveness to Malaria Mosquitoes (от англ. – Как Съставът на Човешката Кожа Влияе на Комарите с Малария), което открива, че по-разнообразната фауна върху кожата ни отблъсква комарите, докато по-силната концентрация на оскъден брой микроби ги привлича.

Освен че някои хора са предпочитани от комарите, някои хора също така реагират различно на ухапвания. След като комарицата се почерпи с кръвта ни, тя отлита, оставяйки върху нас слюнката си. Реакцията на тялото ни към тази чужда субстанция е да отдели различни антитела, които да се съединят с антигените в слюнката, което от своя страна отделя азотното съединение хистамин. Добрата новина е, че хистаминът помага на белите кръвни телца и на други протеини да се се съединят с чуждото тяло като правят капилярите по-проницаеми. Лошата новина е, че това задейства възпалителен процес, който кара кожата ни да се подува и зачервява. Почесването единствено раздразва и допълнително възпалява кожата и кара имунната ни система да е още по-агресивна в опита си да се отърве от слюнката. Което прави зачервяването още по-голямо, съответно ни сърби повече…

При някои обаче отделянето на хистамин е минимално, което означава, че може дори да не получат зачервяване или дори да усетят, че са били ухапани. Което от своя страна може да ги накара да си мислят, че не привличат комарите толкова.

 
 
Коментарите са изключени за Защо комарите предпочитат определени хора

Повече информация Виж всички