Защо не трябва да гълтаме корема си

| от |

Коремните мускули са едни от най-натоварените мускули: те участват в почти всяко наше движение като поддържат тялото ни стабилно и балансирано, защитават гръбначния стълб и дори се грижат вътрешните ни органи да си седят там, където трябва.

Но някои здравословни състояния и дори ненужното напрягане на тези мускули в ежедневието ни могат да доведат до дисбаланс. С течение на времето така могат да се получи едно състояние, наречено „синдром на пясъчния часовник“ – неприятна промяна в структурата на коремната стена, която може да доведе до образуване на видима гънка в средата на корема. Не само това, но и тази промяна може да има верижен ефект върху вътрешните органи и други части на тялото, ако не се предотврати.

Съществуват четири основни причини за този синдром и всички те водят до дисбаланс във функцията на коремните мускули.

Първата се дължи на някои вродени състояния (като гастросхиза или омфалоцеле), които причиняват неправилно развитие на тези мускули и съответно до дисбаланс в тях.

Друга причина е неправилната стойка. Тя може да причини изкривяване на гръбначния стълб от нормалната му s-образна извивка, което да доведе до вредни промени в напрежението и функцията на коремните мускули и дисбаланс. Болката в корема (от проблеми със стомаха, черния дроб или жлъчния мехур) също може да причини доброволно или неволно свиване на коремните мускули, за да се намали тя или избегне.

Но друга изненадваща причина за синдрома на пясъчния часовник могат да са проблемите с външния ни вид – които са все по-често срещани. Хората, които се чувстват несигурни в тялото си или които искат по плоски „плочки“, могат да си „гълтат корема“, за да постигнат този вид.

Rectus abdominis vi

Мускулен дисбаланс

Когато правим така, това предизвиква свиване на ректус абдоминис (прав коремен мускул, въпросните „плочки“). Но тъй като телата ни са изградени така, че да съхраняваме повече мастна тъкан в долната част на корема, мускулите в горната част на корема ни са по-активни. Това води до образуване на гънка в корема за дълъг период от време, като пъпът се издига нагоре.

Независимо от причината – волева или неволева – притискането на корема оказва и натиск върху долната част на гърба и врата. Това се дължи на факта, че двата края трябва да компенсират промените в стабилността на средата на торса ни.

Стягането на корема също така намалява пространството, в което могат да се разположат коремните органи. Ако разглеждате корема като туба от паста за зъби, притискането му в средата създава натиск в горната и долната част. Натискът в горната се отразява на дишането, тъй като диафрагмата (основният мускул, който вкарва въздуха в дробовете) не може да се издърпа толкова надолу.

Натискът в долната част оказва по-голяма сила върху мускулите на тазовото дъно, тъй като коремната кухина намалява обема си, когато гълтаме корема си. Наред с това се увеличават и силите, упражнявани върху гръбначния стълб и таза, тъй като коремните мускули не са толкова способни да поемат удари, когато са стегнати.

Въпреки че има ограничени изследвания на въздействието на самия синдром на пясъчния часовник върху дихателния капацитет, изследванията на коремното пристягане (при което целият корем или само част от него се стяга, за да се подпомогне възстановяването след мускулна травма или след операция) показват 34% намаление на количеството издишан въздух и 27-40% намаление на общия капацитет на белите дробове. Не е сигурно дали това води до дългосрочни промени в дихателния капацитет – но в краткосрочен план може да затрудни физическото натоварване, а също така може да почувствате по-рано умора поради намаленото постъпване на кислород в кръвта.

Засмукването на корема може да доведе до натоварване на тазовото дъно, което ще се отрази на функцията на пикочния мехур, матката и ректума, като може да доведе до нежелано изпускане на урина или фекалии, както и до пролапс на матката. При хора, които вече имат проблеми с дисфункция на тазовото дъно, гълтането на корема може да ги влоши.

За щастие синдромът на пясъчния часовник е съвсем обратим. Разбира се, физическите упражнения, които укрепват всички основни мускули, ще помогнат. Упражнения като планк или мост са само няколко добри примера. По същия начин дейности като йога или пилатес вероятно също ще бъдат полезни за отпускане пък на прекалено стегнатите мускули.

Синдромът на пясъчния часовник е нещо, което се развива в продължение на дълъг период от време – седмици на постоянно притискане на стомаха. Така че ако ни се случва само понякога, няма да имаме проблеми.

Има и много начини синдромът изобщо да се избегне. Ако имате необяснима или продължителна болка в корема, потърсете лекарски съвет – не само за да предотвратите мускулния дисбаланс, но и за да разберете как да лекувате основната причина за болката. Ако си гълтате корема, за да подобрите външния си вид, упражненията, които укрепват мускулите и гърба, ще бъдат полезни, за да ви помогнат да поддържате добра стойка и да корема ви да се прибере естествено.

 
 
Коментарите са изключени за Защо не трябва да гълтаме корема си

Повече информация Виж всички