Внимавайте да не хванете „дебелия грип“

| от |

Има огромно количество изследвания относно затлъстяването, но едно от тях изглежда по-странно от останалите. През август 2005 в списанието American Society of Microbiology и през януари същата година в списание International Journal of Obesity се изказва становище, че човек може да напълнее, ако хване „дебелия грип“.

Добре, не точно грип, а човешки аденовирус, наречен Ad-36. Повечето аденовируси причиняват симптоми като при настинка, но конкретно този изглежда, че задейства и качването на килограми. Ричард Аткинсън, президент на Американската асоциация по затлъстяване, заедно с хора от Университета в Уисконсин тестват дебели и недебели хора за антитела срещу Ad-36. Антителата на практика са доказателство за настояща или отминала зараза с вируса.

В тежката група, грубо около 1/3 от хората имат антитела срещу вируса. Същевременно при кльощавите, тази цифра е много по-малко – 1/10. Хората с антитела са средно с 20 килограма по-тежки от хората без. Антитела за други три сходни вируса са намерени по равно и в двете групи.

Според Аткинсън, Ad-36 променя метаболизма на мазнини така, че хората, както и други животни, да трупат по-голямо количество от тях, докато ядат същото количество храна. Качването на килограмите е бавно и постепенно, затова ако човек е предупреден за ситуацията, може да го спре като модифицира акуратно начина си на живот. И все пак е малко нечестна ситуация, нали…

„Ако някой до вас в асансьора кихте, може да надебелеете“, казва Аткинсън.

До момента са известни над 50 типа аденовируси. Ad-36 за първи път е изолиран през 1978 от фекалиите на момиче, болно от диабет и ентерит. Вирусът може да причини, освен затлъстяване, и проблеми с дишането и конюнктивит. За първи път връзката между аденовируса и затлъстяването (при кокошки) се прави от доктор Никил Дурандар. На 26 януари 2009 докторът пуска научно изследване, в което предполага, че именно Ad-36 е виновен за прогресивното затлъстяване сред възрастните хора във Великобритания.

 
 
Коментарите са изключени за Внимавайте да не хванете „дебелия грип“

Повече информация Виж всички