Виното от боровинки може да бъде следващата голяма суперхрана

| от |

Боровинките са не само вкусни, но се смятат и за нещо като суперхрана. Макар това всъщност да е само маркетингов термин, те все пак са пълни с микроелементи като витамини, минерали както и множество съединения с антиоксидантно действие, което според някои учени носи ползи за здравето.

Преработката на храните обаче понякога може да промени хранителните им свойства – затова изследователи от Университета в Кордоба се опитаха да проучат дали същото може да се каже и за боровинковото вино.

Екипът използвал боровинки, събрани от Уелва в Южна Испания, като ги смачква и добавя към захарен разтвор, за да получи общо 8 литра сок, към който добавя и малко мая. Сокът е анализиран за концентрацията на антиоксидантните съединения в него – а именно антоцианини, флавоноли, флаван-3-оли, танини и витамин С – и за цялостната антиоксидантна активност.

След това сокът е разделен в равни количества в осем различни колби, които са разделени на две групи: една група от четири, които са поставени на водна баня при 17 градуса, а другите четири – на баня при 20. Във всяка вана две от колбите са оставени да ферментират само частично, като се получава сладко вино, докато другите две завършват пълна ферментация, като се получава сухо вино.

Екипът анализира концентрацията и активността на антиоксидантите в малко количество от всяка от колбите и сравнява намереното с оригиналния сок.

Резултатите разкриват, че боровинковото вино успява да запази някои от потенциалните ползи от плодовете – всички направени вина, независимо от разликите в температурата или времето на ферментация, показват по-висока антиоксидантна активност от оригиналния боровинков сок.

При все това различните условия изглежда оказват известно влияние върху концентрацията на различните антиоксидантни съединения. Например по-дългото време на ферментация води до по-ниски концентрации на антоцианини, флавоноли и танини – въпреки че нивата на флаван-3-ол всъщност се увеличават с времето.

Температурата също изглежда има някакво значение, като е установено, че виното, съхранявано при по-висока температура, съдържа приблизително два пъти по-малко витамин С, отколкото ферментиралото при по-ниска температура.

Проучването заключава, че „винопроизводството на боровинки увеличава максимално ползите от плодовете, но температурата и времето на ферментация оказват значително влияние върху техния състав“.

Това, което не се споменава само, е как е вкусът…

 
 
Коментарите са изключени за Виното от боровинки може да бъде следващата голяма суперхрана

Повече информация Виж всички