Ухажорският процес на едногърбите камили

| от |

Хората харесват всякакви неща. Но когато става въпрос за странни сексуални ухажвания, едногърбата камила е трудна за надминаване.

Камилите са адаптирани към среда си по-много начини – потят се много рядко, имат изключително концентрирана урина, а бъбреците и като цяло вътрешностите им помагат за задържането на вода. Но от всичките им физически характерни за тях неща, вероятно най-неприятното е, когато мъжкия надува част от небцето си до такава степен, че то стърчи до 30 сантиметра от устата му. И това е като знак към дамите, че той е готов за чифтосване. Учените всъщност не знаят как камилите правят това надуване. Някои смятат, че при издишване, мъжките затварят ноздрите, и така пренасочват въздуха.

И така, с тези големи, отвратителни чували, висящи от устата им, мъжките камили начеват ухажването. Те използват влагата в устата си, за да издадат нисък гърлен звук като от това се образува и пяна, и също така маркират територията си, като трият вратовете си (където имат жлези, произвеждащи неприятна, кафява течност) навсякъде, където могат, и дори пишкат на собствените си опашки за привлекат дамите с привличащите ги феромони в урината им.

Доминиращият мъжки (мъжките камили стават полово зрели на около 6 години) ще има харем от 10-20 женски, но това ще му навлече и много претенденти за позицията. Обикновено битката между мъжките камили започва с издаване на ниски звуци, след това се пристъпва към различни движения на главата, след това хапане по краката и накрая атака със зъби по главата на противника.

Последно често води до нараняване на надутата част, за която споменахме, която виси извън устата на камилите. Освен тези бойни наранявания, храна също може дори да заседне в там и всякакво раздразнение може да доведе до кървене или възпаление. Всякакъв от тях може да предизвика невъзможност за изтегляне на торбата с въздух обратно в устата. Когато нараняванията са особено тежки и това се случи, ветеринарните лекари трябва да го отстранят като първо поставят животното под дълбока седация. Според едно проучване повечето мъжки камили с отстранени торбите нямат намалено сексуалното желание.

 
 
Коментарите са изключени за Ухажорският процес на едногърбите камили

Повече информация Виж всички