Повторната употреба на мазнина за пържене може да причини неврологични разстройства

| от |

Ново тревожно изследване разкрива, че консумацията на повторно използвано олио за пържене може да доведе до по-високи нива на невродегенерация при плъхове и тяхното потомство. Като се има предвид, че да се загрява повторно една и съща партида олио е широко разпространена в домовете и ресторантите по света, резултатите от проучването могат да изтъкнат сериозни последици за човешкото здраве.

Многократното нагряване унищожава антиоксидантите и други здравословни компоненти, които се съдържат в мазнината, като същевременно добавя опасни съединения като трансмазнини и пероксиди. Досега обаче последиците от консумацията на такава мазнина не са били надлежно изследвани.

„Пърженето при високи температури се свързва с редица метаболитни нарушения, но не са правени дългосрочни изследвания за влиянието на преработеното олио и вредните му ефекти върху здравето“, обяснява авторът на изследването Катиресан Шанмугам в изявление. „Доколкото ни е известно, ние сме първите, които съобщават, че дългосрочната консумация на дълбоко пържено олио увеличава невродегенерацията в потомството от първо поколение.“

В продължение на 30 дни изследователите хранят женски плъхове със стандартна храна или с храна, обогатена с обикновени или претоплени масла. В края на месеца те установяват, че животните, отглеждани с повторно използваното масло, показват повишени нива на чернодробни ензими, което показва високи нива на възпаление и оксидативен стрес в този ключов орган.

„В резултат на диетата липидният метаболизъм в черния дроб беше значително променен, а преносът на важната за мозъка омега-3 мастна киселина DHA беше намален“, казва Шанмугам. „Това, от своя страна, доведе до невродегенерация, която се наблюдаваше в хистологията на мозъка на плъховете, консумирали претопленото масло, както и на тяхното потомство.“

Подобни констатации илюстрират важността на оста черен дроб-черва-мозък и показват как нейното нарушаване може да доведе до неврологични увреждания. Освен това при плъховете, хранени с претоплено масло, се наблюдава повишен холестерол и по-високи нива на маркери за възпаление като високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP), който е свързан с инфаркти и инсулти.

Изследователите отбелязват и клетъчни увреждания в дебелото черво на тези плъхове, както и дегенерация на клетките, които поддържат невроните, известни като глиа. В поредица от последващи експерименти авторите на изследването излагат плъховете на мононатриев глутамат и установяват, че тази често срещана хранителна добавка предизвиква допълнителни неврологични увреждания при групата, консумирала повторно използваното масло.

 
 
Коментарите са изключени за Повторната употреба на мазнина за пържене може да причини неврологични разстройства

Повече информация Виж всички