Парите всъщност могат да ви направят щастливи

| от |

Както комикът Спайк Милиган казва: „Парите не могат да ви купят щастие – но могат да ви донесат по-приятна форма на нещастие.“

Първата половина от тази скромна шега, разбира се, не е особено вярна: наличието на пари може всъщност да ви направи много по-щастливи, отколкото ако ги нямате. Но какво да кажем за втората част? Наистина ли свръхбогатите са също толкова склонни да бъдат нещастни, колкото и останалите – макар и в по-уютна обстановка? Или уравнението „повече пари = повече щастие“ е вярно дори в горните ешелони на обществото?

Girl of Vietnam

Ново изследване на Университетите в Пенсилвания и на Принстън може да има отговор – и честно казано, циниците вече го знаят. „За повечето хора по-големите доходи са свързани с по-голямо щастие“, потвърждава в изявление Матю Килингсуърт, старши сътрудник в училище Пен Уартън и водещ автор на доклада.

Но с това заключение идва една важна забележка: то донякъде зависи от това дали изначално сте щастливи.

„Хората, които са финансово заможни, но нещастни, са изключение“, обяснява Килингсуърт. „Например, ако сте богат и нещастен, повече пари няма да ви направят по-щастлив. За останалите обаче повечето пари се свързват с по-голямо щастие в малка или голяма степен.“

Това е резултат, който вкарва смисъл в изследвания, които допреди изглеждаха доста противоречиви. Работа, публикувана през 2010 г., заключава, че парите наистина могат да купят щастие, но само до стойност от около 75 000 долара – след тази сума да бъдеш по-богат не корелира с това да си по-щастлив. Приблизително същият резултат е открит в по-късно проучване, този път от 2018 г.: че след като правите около 75 000 долара годишно, щастието ви изглежда спира да бъде свързано с парите.

И все пак други проучвания изглежда противоречат на тези открития. Всъщност собственият труд на Килингсуърт, публикуван през 2021 г., заключава точно обратното: че щастието се покачва стабилно и с доходи над 75 000 долара, без доказателства за достигане на някакъв таван.

Кое е вярно?

Оказва се, че отговорът е в самите вече съществуващи изследвания. Поглеждайки отново тези проучвания от 2021 г. и 2010 г., виждаме, че всъщност авторите изграждат хипотеза, че обектите им ще попаднат в една от двете категории: или в по-голяма, щастлива група, или в по-малка, нещастна. Те след това предполагат, че за тези от първата кохорта щастието ще продължи да расте с увеличаването на доходите им, а за тези във втората – че щастието им ще се подобри с увеличаване на доходите, но само до определен момент.

Ако случаят е такъв, то това поставя различна светлина върху тези сума от $75 000. „Данните от 2010 г., които показват таван на щастието, го показват за предимно изначално нещастни хора“, обяснява Килингсуърт, „така че изследванията ни говорят за тенденцията при нещастните хора, а не за тенденцията на щастието като цяло.“

„След като знаем това, двете привидно противоречиви констатации не са непременно несъвместими“, продължава той. „Когато разгледахме тенденцията на щастието на нещастните хора в данните от 2021 г., открихме точно същия модел, както този от 2010 г. – щастието се покачва сравнително рязко с доходите и след това стига таван.“

И така, какви са крайните изводи? Е, както се подозира, емоционалното благополучие е свързано с дохода – и то не с една връзка, а с три.

„Функцията на парите е различна при хора с различни нива на емоционално благополучие“, отбелязва Барбара Мелърс, професор от Университета Джордж Хаймън Пен, която е съавтор на новата статия. За най-малко щастливите сред нас, обяснява тя, щастието се покачва с дохода до лимит от 100 000 долара, след което не се вдига повече, докато за тези с по-високо емоционално благополучие връзката е линейна, дори след този праг. А за най-щастливите сред нас връзката между доходите и щастието всъщност се ускорява след $100 000.

И така, могат ли парите да купят щастие? Изглежда, че отговорът е да – но имате доста голямо предимство, ако изначално сте емоционално здрави. Но дори така, посочва Килингсуърт, все още не е напълно невъзможно да станете богат и нещастен.

„Парите са само една от многото детерминанти на щастието“, заключава той. „Те не са тайната на безграничната радост – но определено могат да помогнат.“

 
 
Коментарите са изключени за Парите всъщност могат да ви направят щастливи

Повече информация Виж всички