shareit

Няколко изключително редки тихоокеански риби бяха намерени на плажовете в Калифорния

| от |

През целия изминал век хората са открили само 31 футболни риби (Footballfish). Това е така, защото тези неуловими морски изчадия плуват на дълбочина до 1 километър, като пътят им в този мрак е осветен от биолуминесцентните крушки, люлеещи се от главите им.

Но само тази година три от тези редки риби са изхвърлени на плажовете на Калифорния. Въпреки че учените са развълнувани от възможността да ги изследват, те не са напълно сигурни защо така внезапно са се появили от дълбокото.

И така, какво представляват тихоокеанските футболни риби? И защо се появяват в Калифорния?

Тихоокеанската футболна риба, или Himantolophus sagamius, плува из дълбините на Тихия океан като едва шепа екземпляри са открити в Нова Зеландия, Япония, Русия, Калифорния, Хаваи, Еквадор и Чили. Това е така, защото футболните риби обикновено пътуват на дълбочина от 400 до 1000 метра. Въпреки че водите на такава дълбочина са катранено черни, футболната риба си свети с малка светлина (или еска) на челото си.

Рибата използва тази светлина, за да привлече плячка – но учените не смятат, че видът е придирчив, когато става въпрос за хранене. Тъй като храната в дълбините на океана може да бъде оскъдна, те са еволюирали да ядат всичко, което могат да уловят.

Те дебнат в тъмното, чакайки рибки, калмари или ракообразни да им пресекат пътя. След това поглъщат скорострелно. Футболните риби дърпат плячката в устата си, където техните впечатляващи, остри като игла зъби разкъсват нещастното морско създание на парчета.

Но само женските ловуват. До метър дълги, те са около 10 пъти по-големи от мъжките. Всъщност мъжките са просто „сексуални паразити“, които се сливат с женските. С течение на времето мъжките риби губят очите и вътрешните си органи, запазвайки само тестисите си. Така в крайна сметка те се придържат към женската риба, осигурявайки й постоянен източник на сперма в замяна на хранителни вещества.

Тези риби са причудливи и очарователни същества. Въпреки това, тъй като плуват толкова дълбоко, учените рядко имат възможността да ги изследват отблизо. Ето защо много ихтиолози са развълнувани, че злощастните екземпляри се появяват в Калифорния. И така, какво точно откриват учените? И защо тези риби изведнъж се появяват така?

Защо футболните риби се появяват на плажовете в Калифорния?

Една се появява в щатския парк Кристъл Коув на Нюпорт Бийч през май; втората – на плажа на Блек през ноември, а трети – по бреговете на Сан Диего през декември.

„Доста невероятно е, че имаме цели три само през последната година и само в Южна Калифорния“, казва Бен Фрейбъл, мениджър по събиране на риби в Института по океанография Скрипс.

Наричайки находката „случайна“, той добавя: „Защото преди това, последният път, когато се случва такова нещо в Калифорния, поне за което знаем, е преди точно 20 години – през 2001 г.“

Рибата, открита през декември, продължава Фрейбъл, е женска, с размер около 40 сантиметра и тежи впечатляващите 5,5 килограма. Екземплярът изглежда в добро състояние, въпреки че в някакъв момент чайка е ухапала от рибата, а Фрейбъл открива пясък в корема й.

Защо пясък? Учените не са сигурни. Другите футболни риби са открити с празни стомаси.

„Има много неща, които не знаем за този вид като цяло“, обясни Уилям Луд, помощник-куратор на ихтиологичната колекция в Природонаучния музей, където е изложена една от футболните риби.

Фрейбъл подкрепя това твърдение: „Ние не знаем много дори за основите на това как живеят. Все още има много въпроси. И мисля, че това ги прави наистина интересни за изучаване. Съществуват тези основни неща, които не знаем за тях – ние всъщност не знаем какво ядат, не знаем много за техните репродуктивни системи.“

Затова експертите по риба от Калифорния се радват много на находката и се надяват, че екземплярите от футболни риби могат да хвърлят светлина върху това как живеят тези редки същества. Засега обаче те дори не са сигурни защо рибата е умряла или защо толкова много се появяват на бреговете.

„Много е странно и това популярна тема на разговор в града сред нас, калифорнийските ихтиолози“, отбеляза Луд.

Фрейбъл не смята, че внезапната вълна от футболни риби означава, че се случва нещо прекалено нередно в океанските дълбини – ако е така, казва той, вероятно щеше да има много повече умрели риби. Но той не е сигурен защо толкова много са се озовали именно по плажовете в Южна Калифорния.

 
 
Коментарите са изключени за Няколко изключително редки тихоокеански риби бяха намерени на плажовете в Калифорния

Повече информация Виж всички