Най-лютата чушка в света е изкуствено създадена

| от |

Почитателите на лютата храна най-вероятно често влизат в един от легендарните спорове относно огнената храна. През 2017 г. се оформя едно специално състезание за надяждане с люти чушки. Рекордът е на мъж от Лос Анджелис, който в рамките на 2 минути успява да изяде 13 броя от така наречения призрачен пипер. Според една специална скала за измерване на остър вкус, където попадат точно лютите, се оценява на сумата от 1 милион. За да можем да получим точна представа, чушките от вида джалапено се оценяват на 2500 до 8000 сковила – топлинната единица.

Рекордьорът обаче е каролинският рипър, който получава титлата, преборвайки единствения достоен конкурент – тринидатският скорпион. Първият вид пипер успява да грабне наградата за най-лют с рейтинг от 2.2 милиона сковила. Замерването става през  далечната 2013 г. и мнозина за кратко време успяват да си отдъхнат, но откриването на по-люта чушка не могат да спрат до тук. През 2017 г. се представя Пипер Х с рейтинг от 3.2 милиона сковила. Необходими са около 10 години за разработка, но едва тази година става ясно, че Гинес са успели да открият и поставят рекорда на новия претендент.

За да разберем колко точно е един Сковил и как изглежда ситуацията под формата на храна, нека обърнем внимание на факта, че сосът Табаско се оценява със стойност от 30 до 50 хиляди сковила, а ако той ви се струва лют, опитайте се да си представите повишаването на стойността. Има причина да се разработват изкуствени храни с толкова сериозен вкус. Един от участниците в тази битка е г-н Ед Къри, който се обявява за президент, собственик и учен на така наречената PucketButt Pepper Company в Южна Каролина.

Всичко започнало, след като Ед осъзнал, че всеки човек развива толерантност към лютите храни с времето и когато Тобаско най-накрая даде своя дан, мнозина търсят заместители. Следователно трябва да се създадат храни, които да отговарят на високите изисквания. Именно по тази  причина можем да бъдем сигурни, че съществуват. Когато пазарът започва да предоставя подобни храни, повечето почитатели се насочват в търсенето на нови екстремни усещания, някои ресторанти предлагат ястия именно с толкова топлинни единици и дори правят състезания за смелите езици.

Лютата храна започна да печели вниманието и на сцената на YouTuber-ите, които създадоха цяла секция с предизвикателства и привличат аудитория, която от първо лице да види страданието на другите. Според Ед Къри, основният проблем на хората, които започват да се чувстват зле, не е самата люта чушка, а литрите мляко, които пият с надеждата да неутрализират този вкус. И нека не забравяме, че на последно място присъстват хора, които се възстановяват от наркотична зависимост. Оказва се, че лютата храна може да бъде един от елементите, който може да накара тялото да освобождава допамин и ендорфин, а именно те стоят в създаването на една особена еуфория в тялото.

Лютата храна е печеливша с преборването на редица пристрастявания, включително и алкохолни, а колкото по-люта е една храна, толкова по-високи са шансовете да се подтисне друго желание. Ед започнал да гледа люти чушки някъде в края на 80-те години и осъзнал, че хранителните навици са достатъчно динамични и изискват освежаване в определени периоди. Медицинската статистика показва, че в умерени количества може да влияе положително срещу сърдечни заболявания и разнообразните ракови образувания. Създателят дори предоставя своите специални видове за медицински изследвания. Най-важното е, че авторът на някои от най-добре познатите и известни видове, заявява, че разполага с още няколко рецепти, които в последствие ще пусне във времето.

 
 
Коментарите са изключени за Най-лютата чушка в света е изкуствено създадена

Повече информация Виж всички