shareit

Най-голямата костенурка на света е тежала над тон

| от |

Някои от най-популярните животни в света са били доста по-големи, отколкото сега. Гигантсткият бобър е бил с размерите на черна мечка, а титанобоа е била змия с дължината на учиилищен автобус, като има възможността да покрие с площта си цяла гума на трактор. Морските скорпиони са друго чудовище, което е имало размерите на джет.

Изследване от 2020 г. на изданието Scientific Advannces показва някои от най-специиалните видове и запознава аудиторията със Stupendemys geographicus – гигантска сладководна костенурка, която има размерите на нормален седан с четири врати.

Същата е живяла по крайбрежието на Южна Америка около 5 до 10 милиона години, преди да се формира река Амазонка. Въпросната костенурка е около 100 пъти по-тежка от съвременните си роднини и има възможно най-голямата черупка в историята на костенурките.

Теглото на този обитател е около 1145 килограма и по-лошото е, че е винаги готов за битка. Някои от индивидите също така могат да се похвалят и с рога на главата си, които стоят от двете страни – учените не са виждали подобен екземпляр в праисторията.

Мъжките са разполагали с шипове и по черупката, докато женските са били изгладени. Поне това вярват учените в Цюрих. Големите мъжки костенурки са били истински бойци, докато женските са се смятали за много по-спокойни индивиди. Естественият им враг е пурузавъра, който практически прилича на огромен кайман с тегло от около 8.4 метрична тона и има нужда от повече от 40 килограма храна на ден.

Първият път, когато животното официално е описано, е през 70-те години на миналия век, когато учените започват да изследват размера, анатомията и разпространението в екологията на костенурката. Твърди се, че мокрите зони на Венецуела и Колумбия са скрили още много други специални влечуги, които тепърва ще се изследват.

Повечето са принудени да изчезнат, особено след като техният по-сериозен режим се разваля, при това доста жестоко. Един от най-големите и успешни видове на земята е гъбата с всички нейни разновидности, но там вече всичко е открито.  

 
 
Коментарите са изключени за Най-голямата костенурка на света е тежала над тон

Повече информация Виж всички