shareit

Маймуна с рекорд в Гинес за печалби от Уолстрийт

| от |

След като веднъж човек опознае концепцията на парите и тяхната употреба, няма шанс скоро да не се хване в една от най-вълнуващите игра, в която отделеното време и правилният подход могат да правят чудеса, поне в банковия баланс. Не са малко и почитателите, които започват да играят на стоковата борса, които с надежда чакат повишаването на акциите и се надяват да превърнат парите си в още по-добра печалба, при това с малки усилия. Ето защо често за пример се дава волското търпение на Уорън Бъфет, ще открием, че дори някогашния „вълк“ има своето място, но това са хората, а на Уолстрийт има място за всички.

Оказва се, че ако някога сте инвестирали своите средства в края на 90-те години, те съвсем спокойно може да са били определяни от Рейвън. Никога не сте чували за него? Трябва! Той е 5-годишно шимпанзе, което определяло инвестициите си, като хвърля стрелички от дартц върху една огромна стена, където се намират най-различни имена на компании. Някои хора и до днес се шегуват, че най-вероятно САЩ така определя икономиката си, все пак гениите от South Park не пропуснаха да се пошегуват и с това, но не трябва да забравяме, че Рейвън е повече от успешен.

По време на неговата активна кариера, възвращаемостта на инвестициите достига впечатляващите 365.4% на година, като с това достига сумата от 10 хиляди долара, за да може след това да получи и титлата – Най-успешното шимпанзе на Уолстрийт. Впрочем рекордът е признат и от Гинес. Не са малко и журналистите, които отиват да наблюдават чудото, като разказват следното за героя:
„В четвъртък, 7 януари 1999 г. Рейвън хвърли 10 стрелички по табло, на което са изобразени 133 интернет компании. Треньорът на Рейвън, както и редакторът на Интернет Сток Ревю бяха на линия, за да наблюдават какво точно ще избере този майстор.

Очевидно е, че животното няма никакви познания относно интернет компаниите и как точно те се справят на пазара, не знае кои са в челните позиции и също така няма да знае какви са точно техните бъдещи планове. В началото на годината той избра десетте компании и даде достатъчно храна за размисъл на аудиторията. За мнозина беше невероятно удоволствие да работят с този брокер.

Неговите таланти са отвъд познатото и можем да бъдем сигурни, че когато той избере компания на Уол Стрийт, шансовете да има успех са изключително големи. Очаква се през следващите седмици да се появи и сайт с името monkeydex.com, където ще можем да наблюдаваме до каква степен Рейвън е бил прав в избора си на средства. В момента се наблюдава повече от 95% възход на избраните компании, като говорим само за изминали шест дена от последната специална селекция.“.

Както се досещате, чудесата – дори тези на Уолстрийт – започват и приключват за около 3 дни. Докато интернет е бързо развиваща се технология, в един момент ще открием, че всяка една компания прави невероятен скок и пазарът се променя, а с това и успехите на шимпанзето по хвърляне на стрелички. Само за ден акциите му падат с 34%. Загубите на Nasdaq достигат 70% в рамките на 2 години между 2000-2002 г. и загубите се оценяват на трилиони долари. Всяка една избрана компания най-накрая колабира и оставя опитният търговец на дъното. Причината за загубите е, че почти всяка технологична компания е изключително привлекателна за краткотрайни инвестиции и дори шимпанзе на случаен принцип може да познае кои точно ще се повишат и с каква скорост. След това идва жестоката реалност.

Това обаче не е единственият случай, в който човек може да заведе успешно животно на Уолстрийт. Преди него е присъствал г-н Адам – друга маймуна, а някога дори камила е успяла да избира акциите на стоковата борса. След като и техните успехи показват, че тази институция остава единствено и само затворена за хора, животните бързо намериха друго приложение – да посочват победител в отдавна чаканите дербита. Имахме октопод, след това открихме, че и котките могат да изразяват мнение, а не след дълго се появиха и кучетата, които трябваше да избират правилното животно.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Маймуна с рекорд в Гинес за печалби от Уолстрийт

Повече информация Виж всички