shareit

Коя е най-голямата мечка в света

| от |

Към настоящия момент има около 8 различни вида мечки на планетата. Учените са на мнение, че реално трябва да се броят по един по-ефективен начин, защото кафявата мечка ursus arctos има няколко разновидности и може да бъде открита в САЩ, Канада, Китай, Русия, Скандинавия и Балканите. Самата порода има и няколко подкатегории, които правят промени върху външния вид и поведението. Промените се дължат в зависимост от нейната локация, тази в пустинята Гоби и тази в Камчатка ще се водят роднини, но с много по-различни физически качества.

Сега идва и най-важният въпрос: къде се намира най-голямата мечка в света? Нейното име е кодиак и носи името ursus arctos middendoffi, която живее на Кодиакския архипелаг на южното крайбрежие на Аляска. Този вид ни показва много ясно и как изглежда самата еволюция на мечката през годините.

Породата кодиак и всички останали от ursus arctos се смятат за първоначални обитатели на Азия и около 250 хиляди години тръгват на своя поход в Европа. След близо 100 хиляди години, мечките започват да се разпространяват в Северна Америка и Аляска. В рамките на следващите 13-15 хиляди години ще започнат да мигрират и на юг.

Мнозина не могат да потвърдят как кафявата мечка е успяла да стигне до Кодиак. Единствената достоверна теория е, че животното е успяло да премине цяла Аляска, да прекоси ледените мостове по време на ледената епоха и след това да се настани в южната част на Кодиак. Логичната следваща стъпка е размножаването. С разтапянето на ледниците, мечките са започнали да покоряват и по-голяма територия и да се възползват от храната.

Архипелагът е островна верига, която прекъсва връзката си с Аляска, позволявайки на различните породи да се развиват. Правенето на основни разлики между отделните породи е трудно начинание. Биолозите са първите противници на идеята, че подкатегориите на кафявата мечка трябва да се смятат за различен вид.

Мнението на някои учение е, че кафявата мечка може да се раздели на до пет категории, като се използват някои генетични и географски различия. По тази логика може да се твърди, че кодиак може спокойно да се класифицира с останалите мечки в Аляска, които обитават сушата на Аляска.

Този мечок живее на островите около 12 хиляди години, откъснат е от останалите видове твърде много и успява да промени своята физика значително. Това е единствената мечка, която може да изпревари всички останали и да достигне тегло до 680 килограма, единственият опонент за титлата остава полярната мечка. Архипелагът е достатъчно богат на храна и липсата на по-активно човешко действие, което да ограничи или да спре развитието им.

Не ни разбирайте погрешно, срещат се хора на тази територия и въпреки твърдението, че кодиак са агресори, истината е, че дълго време не са се срещали с човешкия вид и го избягват. В последните 90 години няма регистриран смъртен случай от нападение на такава мечка. Те са изключително адаптирани и любопитни животни с особено присъствие. Някои мечки са наблюдавали как хората отварят автомобилите си и ги копират много успешно. Контейнерите за отпадък също се затварят по специфичен начин, за да спрат мечките да търсят храна. Кодиак са способни да забавят оплождането на яйцеклетките в утробата си. Най-често се размножават през юни, но тогава няма да има бременност, тя се случва най-често през есента. тялото трябва да изчака и да натрупа достатъчно мазнини, за да успее да преживее бременност и след това да се произведе достатъчно мляко за малките.

Най-голямата мечка на света не може да се похвали с огромна популация. Броят ѝ е около 3500 до 4000 мечки на архипелага. Преследването им е започнало, когато местните заселници са се опитвали да докарат добитък. За съжаление е имало доста сериозно преследване и организиране на ловни дружини, които да намалят или да изтребят хищника. Добрата новина е, че сега властите са отделили специален резерват, където човек няма право да стъпва. Легалното ловуване е възможно, но се наблюдава по особено строг начин. Единственият проблем е, че затоплянето на водата може да повлияе на популацията на тихоокеанската сьомга, която продължава да е основен хранителен източник за Кодиак.

И нека завършим този материал с един любопитен факт – женската може да роди малки от няколко бащи едновременно.

 
 
Коментарите са изключени за Коя е най-голямата мечка в света

Повече информация Виж всички