Изобретателят на лабрадудела нарече кучето „най-голямата си грешка“

| от |

Много изобретатели съжаляват за най-известните си изобретения: Учените, които стоят зад атомната бомба, създателят на АК-47 и, както разкрива в интервю през 2019 г., развъдчикът на кучета, създал лабрадоудъл.

„Отворих кутията на Пандора и пуснах чудовище на Франкенщайн“, казва Уоли Конрон пред Австралийската радиотелевизионна корпорация, когато е на 90 години, наричайки дизайнерската порода кучета „съжалението на живота си“.

Според Би Би Си австралийският развъдчик е създал лабрадудъла през 1989 г., за да отговори на специфичните нужди на една двойка от Хаваите. Съпругата била сляпа и се нуждаела от куче водач, но съпругът ѝ бил алергичен към вида дълга козина, която често се среща при типичните обслужващи кучета, каквито са лабрадорите. Решението на Конрон е да кръстоса пудел с лабрадор. По този начин клиентите му щели да имат куче с послушанието и темперамента на лабрадор и късата, къдрава козина на пудел.

Експериментът довел до някои непредвидени последици: Лабрадудълите са склонни към редица здравословни проблеми, като епилепсия и дисплазия на тазобедрената става. Освен това те са изключително очарователни, което е достатъчно, за да ги превърне в популярна порода домашни любимци въпреки генетичния им багаж.

Освен това след появата на лабрадудъла дизайнерските кръстоски се превръщат в гореща мода в света на кучетата. Конрон казва, че тази практика е насърчила развъдчиците да кръстосват пудели с „неподходящи“ породи, като дават предимство на симпатичността на новите породи пред доброто им здраве.

Здравословните проблеми не са характерни само за лабрадудълите. Много дизайнерски кучета са по-уязвими към наследствени заболявания, което е още една причина да осиновяваме, вместо да пазаруваме. Дори ако това означава, че кучето, което ще вземете у дома, няма да има привлекателна порода.

 
 
Коментарите са изключени за Изобретателят на лабрадудела нарече кучето „най-голямата си грешка“

Повече информация Виж всички