shareit

История на гръцката сексуалност и разнообразните ѝ практики

| от |

Антична Гърция е предоставила много плътски удоволствия на своите жители. Имайки предвид, че цялата им история е комбинация от сексуално разнообразие и най-различни обичаи, човек може да се изненада защо не са изобретили любовната книга преди Индия.

В гръцката митология това не е табу. Както мнозина са забелязали, комбинацията между кръвосмешения, убийства, полигамия и редица други специфични полови контакти ще спечелят вниманието на всеки, който реши да изследва историята в тази посока. И всичко започва с една вълнуваща среща между хора и богове. На върха на отношенията присъства Зевс. Гръмовержецът бързо заема ръководната позиция в Олимп и като всеки бог, демонстрира своите много сериозни слабости. Не случайно в митологията присъстват серийни изнасилвания на неговата сметка.

Разбира се, те се използват там, където ухажването не работи. Някои от основните жертви са Леда – дъщерята на крал Тестий, Данаи – принцесата на Аргос, Ганимед – мъж, който ще постави началото на мъжкото господство и женското подчинение. В единият случай богът се дегизира като лебед, понякога може да се скрива и съблазнява под формата на дъжд и още много други вариации. Боговете не прощавали на никого и за тях полът не бил от особено значение. Запознатите с историята най-вероятно знаят, че Зевс има съпруга в лицето на Хера.

Тя също не стои с вързани ръце и се опитва да се позабавлява с мъжкото съсловие. Тя е отговорна за създаването на доста герои в гръцката митология и може да се прослави като добра майка. Първото документирано присъствие на античната сексуалност при южните съседи се наблюдава с появата на минойците. Тогава жените са описвани и рисувани в доста по-скромно и оскъдно облекло. Предимно се обличат в роби с къси ракави, като гърдите и коремите им са отворени, а едва по-късно се появяват и елечетата.

gettyimages-122315366-594x594

Античните гъркини са изобразявани с малка талия, големи гърди, дълги коси и малко по-пълен ханш. Обикновено подобна гледка би била изкушение за всеки мъж, но минойците определено не одобрявали това. Причината се крие във факта, че повечето жени използвали фигурата си като средство на влияние и изразяване на пола. В античността жената е била средство за продължаване на рода, но изборът също бил от значение и точно по тази причина повечето залагали на своята провокативна визия. И освен това не се притеснявали да задоволят жадното мъжко око.

gettyimages-122318802-594x594

Жените в минойския Крит знаели как да привличат вниманието и не се притеснявали да го правят. С появата на корсета през XVIII век, дамите продължават да използват традиционните методи за мъжко внимание, но също така добавят и обрачите в роклята, за да създадат подсилят своята пропорция в долната част на тялото си. И ако жените са получавали специално внимание, не трябва да забравяме, че мъжете също са завъртали очи. Хомосексуалността започва от критяните. Педофилията също не е непозната на този вид антично общество и обикновено е специален ритуал, в който момче от елитно семейство е отвличано от възрастен с аристократично потекло и само след съгласието на бащата.

Възрастният мъж става приятелят, докато момчето трябва да се превърне във великолепно, консумирайки този вид връзка. Двамата нови любовници обикновено прекарват около два месеца в природата, ловуват и изследват всички умения за оцеляване, изучават философия и най-вече се учат да се уважават и да бъдат отговорни. Мнозина биха могли да се запитат кога се случват половите забавления? Още в момента, в който и двамата останат сами в природата. Ако момчето е съгласно и доволно от преживяванията, както и от наученото, при завръщането обратно в обществото, възрастният мъж може да заживее с него. В противен случай няма да има благословия.

Kiss_Briseis_Painter_Louvre_G278_full

Снимка: By Briseis Painter, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1539568

Важната роля на по-възрастния аристократ е да прави подаръци, да купува дрехи и да пренесе в жертва поне един вол в името на Зевс, както и да осигури специална чаша за консумация на алкохол, която символизира по-високо и по-сериозно духовно постижение. Младежът има право да избере дали да продължи тези отношения или да ги прекрати, отричайки се от своя нов покровител, при това само при едно грешно решение или лошо отношение. Правото се запазва през цялото време. Някъде по това време се появява и Сатир. Той и неговите себеподобни са постоянни придружители на Силен – син на Хермес.

Crátera_ática_de_columnas_(M.A.N._1999-99-65)_02

Снимка: By Luis García, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7995570

Обикновено сатирите са изобразявани с кози копита, рога, магарешки уши и постоянно еректирал пенис. Освен описвани като весели и приятни същества, които винаги търсят забавлението, те често са известни като мастурбатори с особено желание за изнасилване, содомия и некрофилия. Сатирът е същество, което обожава забавленията, танците, жените и виното. Ето защо и много често са изобразявани на някои антични предмети като постоянно еякулиращи. В някои други изображения може да бъде забелязан как се самозадоволява и същевременно използва предмети, които да поставя в ректума си.

Разбира се, не трябва да се изненадваме, все пак такива уреди присъстват открай време в човешката цивилизация – тяхната история може да прочетете тук.

Освен красиви рисунки за младото поколение, сатирите са оставили и един специален термин, който днес свързваме с хиперсексуалността – заболяването satyriasis е класифицирано от Световната здравна организация и е еквивалент на женската нимфомания. Същото присъства много често в някои медицински архиви в Римската империя.

Briseis_Phoinix_Louvre_G152

Снимка: By Brygos (potter, signed), Brygos Painter, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2228794

Първата хетеросексуална любов е описана в историята между Ахил и Бриз. В 9-тата книга на Илиада може да се открият отношенията между двамата. Ахил не само пази, но и уважава Бриз така, сякаш е негова законна съпруга. Бриз прави интересен завой в чувствата си, особено след като Ахил е отговорен за смъртта на цялото ѝ семейство по време на битката в Троя.

Друго интересно занимание в Антична Гърция е мастурбацията. Според древните гърци, мастурбацията не само е полезна, но и необходима, за да предпази човек от сексуална фрустрация. Поради толкова практичните предписания, на нея не е обърнато толкова много внимание, особено след като се практикува често, а и не трябва да забравяме, че Сатир е помогнал достатъчно в осъзнаването на тези занимания. Въпреки предложените свободи на мъже и жени, публичната мастурбация е била забранена. Висшото съсловие на обществото обаче намирало това занимание като загуба на време и ресурс. В културно влияние комикът и автор на различни пиеси Аристофан описва спартанците като „чекиджии“ в своите постановки. Диоген пък не се притеснявал от чуждите очи и често бил съден за своите публични действия.

Jean-Léon_Gérôme_-_Diogenes_-_Walters_37131

Снимка: By Jean-Léon Gérôme – Walters Art Museum: Home page Info about artwork, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=323523

Впрочем мастурбацията не е била толкова тежко осъждана и в други краища на света. На открита фигура в Малта от 4-тото хилядолетие пр. Н. е. може да бъде забелязана жена, която маастурбира. Същото важи и за някои региони в Месопотамия. В древен Египет мастурбацията се смятала за свещен магичен акт. Едно от египетските божества – Атум е и създател на света и основна причина за сътворението му е именно чрез мастурбация. Традицията продължава дълго време при тях и всяка година египетските фараони трябва да мастурбират церемониално в река Нил.

И на финалът не трябва да забравяме, че античността познава още едно интересно движение – кросдресинг. Тази аномалия, която се описва като „извън природата“, не е позитивно разглеждане и според мнозина, това е практика, която така или иначе противоречи на правилното сексуално поведение на гръцкия мъж, който трябва да бъде силен и доминиращ. Въпреки това ще се изненадате кои са едни от първите антични герои, които са използвали тази техника. Според римския поет Овид, Херкулес е бил първият известен герой, който използва женски дрехи на Омфала, която го е поробила, а самата тя слага неговата прословута лъвска кожа.

 
 
Коментарите са изключени за История на гръцката сексуалност и разнообразните ѝ практики

Повече информация Виж всички