shareit

Халюциногенни гъби растат в кръвта на мъж, след като си ги инжектира венозно

| от |

Като психоактивно съединение в „магическите гъби“, псилоцибинът се е доказал като ефективен лек на проблеми с психичното здраве, като депресия. За съжаление обаче, 30-годишен мъж от Небраска с биполярно разстройство е направил опит да се лекува като си инжектира гъбите венозно, вместо да ги изяде. В рамките на дни той започва да изпитва мъчителни симптоми и недостатъчност в редица органи – а гъбите започват да растат в кръвта му.

Неидентифицираният пациент прекарва повече от три седмици, дишайки чрез вентилатор в болницата, докато се бори за живота си. В крайна сметка екип от находчиви лекари успява да изхвърли токсините от системата му, и да го спаси.

Публикуван в Journal of the Academy of Consultation-Liaison Psychiatry, казусът на мъжа разкрива, че той спира да приема лекарствата за психическата си болест в опит да намали употребата на опиоиди*. Но по време на последвалата поредица от маниакално-депресивни епизоди, той чете, че халюциногенните гъби са опция за лечение. И след като си купува известно количество, сварява ги в течност и си я инжектира венозно.

Няколко дни след инжекцията започва да изпитва страхотна умора. Тя е последвана от диария, гадене, начална форма на жълтеница и повръщане на кръв. След това ужасеното му семейство го откарва по спешност в болницата, където е настанен в интензивното отделение за осем дни.

За щастие семейството на мъжа реагира на тежкото му състояние, преди то да се влоши прекалено. Въпреки това, черният му дроб и бъбреците вече са започнали да отказват, докато пристигне за лечение.

Незабавният кръвен тест показа, че страда от бактериална инфекция, произтичаща от микроб, наречен Brevibacillus. Той също така дава положителна проба за гъбична инфекция от Psilocybe cubensis (вид халюциногенни гъби), което най-много зашеметява лекарите – тъй като това означава, че гъбата, която клетникът си инжектира, в момента расте в кръвта му.

Видът Psilocybe cubensis

След това пациентът се влошава и се налага да бъде поставен на вентилатор поради острата му дихателна недостатъчност. Белите му дробове се пълнят с течност като имунен отговор към инфекциите в тялото му. В крайна сметка промиването на системата му и курсът от антибиотици спасяват положението. Пациентът в крайна сметка оживява, но са нужни 22 дни в болницата и екип от силно фокусирани лекари, за да го постигне.

* * *

Психоактивното псилоцибиново съединение се намира в десетки гъби, включително в така наречените Amanita, Cordyceps, Inocybe, Panaeolus, Pholiotina и Pluteus от рода Psilocybe. Тези вещества са предназначени да се дъвчат или да се варят в чай.

Предишни и текущи изследвания показват, че псилоцибинът може да има огромно положително въздействие върху хора със значителни тревожни разстройства. Както Нюйоркският университет, така и Университета Джон Хопкинс провеждат проучвания върху пациенти с рак с непреодолим страх от смъртта и откриват, че лекарство от тези гъби подобрява драстично тяхното благосъстояние.

В някои случаи и в повечето изследователски проучвания относно ползите от гъбите учените прилагат лекарството под формата на хапчета. Изключително рядко се случва лекарите да въвеждат лекарството интравенозно. Докато доклад от 2018 г. в списание Neuropharmacology потвърждава такъв случай, тези инжекции са внимателно наблюдавани и контролирани. А не направени в нечия кухня…

Освен това тези инжекции съдържат само псилоцибиновото съединение – отделено изцяло от всякакви гъби. Докато заблуденият мъж от Небраска е достатъчно умен, за да приготви гъбите си в чай, той не изчиства течността от гъбичките. Проучването отбелязва, че мъжът филтрира течността през „памучен тампон“ преди инжектирането, но това не е достатъчно. За щастие лекарите успяват да го спасят, преди трагичната му грешка да стане последна в живота му.

___________

* Разликата между опиатите и опиоиди е, че опиатите имат главно растителен произход, а опиоидите са главно синтетични.
 
 
Коментарите са изключени за Халюциногенни гъби растат в кръвта на мъж, след като си ги инжектира венозно

Повече информация Виж всички