shareit

Една смущаваща традицията повелява, че крал Чарлз сега трябва да яде пай с кръвосмучещи паразити

| от |

Видите ли, много от традициите, които съществуват във Великобритания, са малко странни. Всяка година при откриването на парламента монархията взема заложник, докато церемонията не приключи. След това се провежда проверка за бурета с барут под сградата на парламента, в случай че Гай Фоукс се е завърнал 400 години след смъртта си.

Е, сега традицията повелява, че на крал Чарлз трябва да бъде сервиран пай с кръвосмучещи паразити, за който се твърди, че убива един от неговите предшественици.

Ястието е направено от миноги, древен вид безчелюстни риби, които прекарват дните си като паразити, смучейки кръвта и различни други течности на своите риби гостоприемници. Паразитите имат зъби, които покриват вътрешната страна на широката им кръгла уста, както можете да видите на очарователната илюстрация.

В мрачното минало миногите са разглеждани като деликатес и затова са били смятани за подходящи за сервиране на кралски особи. Първоначално членовете на кралското семейство са искрено запалени по тази твар, като според слуховете крал Хенри I е умрял, след като я опитва, след като лекарят му изрично е казал да не го прави, защото винаги когато си хапвал от нея му ставало зле.

„Той беше на лов“, пише Хенри от Хънтингдън, съвременник на крал Хенри, „и когато се върна в Сен Дени в Лионската гора, яде месо от миноги, което винаги го разболяваше, въпреки че много ги обичаше.“

„Когато един лекар му забрани да яде ястието, кралят не послуша този подходящ съвет. Хенри пак яде минога против заповедите на лекаря и веднага се разболя.“

„Това блюдо обаче предизвика най-разрушителен хумор и най-различни яростни симптоми, предизвиквайки смъртоносен студ във възрастното му тяло и внезапна и изключителна конвулсия. Срещу това природата реагира, като предизвика остра треска, за да разтвори възпалението с много обилно изпотяване. Но когато цялата тази съпротивата се провали, великият крал си тръгна на първия ден от декември, когато беше царувал тридесет и пет години и три месеца.“

Сега историците смятат, че по-вероятно е отравяне на кръвта да е убило Хенри, но въпреки това историята ясно показва, че той е бил донякъде фен на яденето на паразити.

Крал Джон обаче е този, който ще превърне яденето на пай с минога от забавление в задължителна традиция, която продължава и днес: През 1200 г. град Глостър не успява да изпрати на Джон пай с минога. Раздразнен, че не му е обърнато „достатъчно уважение с миноги“, градът е глобен за липсата на пай. След инцидента, Глостър е длъжен да осигури пайове с миноги за специални кралски събития.

Въпреки че традицията е прекратена за кратко през 1917 г. от Първата световна война, тя е възстановена отново и на кралица Елизабет II е сервиран рибен пай на нейната коронация. Паят също е доставен и за нейния Златен юбилей, въпреки че миногата трябваше да бъде доставена от САЩ, тъй като уязвимият вид сега е защитен в Обединеното кралство.

„Това е едно от най-странните телефонни обаждания, които някога съм получавал по време на работа“, казва пред Today Марк Гаден, заместник-изпълнителен секретар на Комисията за риболов на Големите езера. „Казаха ми нещо от сорта на „Може да ви се стори смешно, но можем ли да купим от вашите миноги, за да можем да направим пай, който да подарим на кралица Елизабет?“ Помислих си само „…Моля?“

„Просто ги замразихме и ги изпратихме с ускорена поща.“

Сега се пада на крал Чарлз да спази традицията при своята коронация. Друг е въпросът дали наистина ще яде от пая. Когато за последен път на Елизабет беше сервиран, тя не го изяде поради проблеми със сигурността.

 
 
Коментарите са изключени за Една смущаваща традицията повелява, че крал Чарлз сега трябва да яде пай с кръвосмучещи паразити

Повече информация Виж всички