shareit

Безопасно ли е да целувате домашния си любимец?

| от |

Домашните любимци заемат една особена част от семейството и понякога получават правата на равноправен член. Това означава, че често могат да спят със своя стопанин в едно легло, а някои по-смели хора дори ги целуват по устата всеки ден. Точно това обаче трябва да се погледна през призмата на науката, все пак това е един от големите митове – някои са положително настроени, а други не толкова. Нека започнем с положителната страна, на първо място се оказва, че цялото това действие не е чак толкова фатално и няма как да се заразите с нещо, докато сте стиснали здраво Рошко. Лекарите са на мнение, че ако устната ви кухина е здрава, няма да имате никакви проблеми.

Според лекари като Джеф Вебер, хората имат стотици бактерии в устите си, но в повечето случаи тялото може да се справи с всички тях. Ако това не беше вярно, то спокойно можехме да се разболяваме сами на определени интервали от време. Вебер е категоричен, че бактериите в устата на кучето не са патогенни и не пренасят зарази, както например може да се случи при човешката захапка. Това е добрата новина, но лошата е, че все пак има рискове. Сигурно сте чували вековното твърдение, че кучешката уста е малко по-чиста от тоалетната седалка в ресторанта и това до някаква степен може да е така, макар и да сме виждали всички маневри на кучето, особено ако е мъжко.

Според д-р Меган Конрад, повечето кучета имат много лоша устна хигиена и точно това може да се смята за малко по-притеснително. Бихте казали, че домашните кучета са гледани, но малцина мият зъбите на кучетата си, макар и понякога да е наложително. Натрупването на зъбен камък и налепи в зоната на венците на едно куче, може да отгледа доста бактерии. Ако примерно сте се върнали от зъболекар и позволите на едно куче да ви оближе по лицето, докато си играете, получавате всички бактерии, които са отглеждани в устата му и които са се натрупали с времето. Някои експерти дават основните въпроси, на които трябва да си отговорим, когато сме решили да целунем Рошко, защото много искаме, ето на какво трябва да се спрем:

Винаги трябва да знаем, че имунната ни система е на ниво. Прословутите е-коли и салмонелата са известни нападатели, когато сме доста слаби. Повечето болести могат да се закачат изключително лесно. Понякога ще преминат с много леки симптоми и трудно бихме ги отразили изобщо, но в други случаи, особено ако имунната система е паднала, можем да се изложим на по-сериозен риск. Лекарите съветват да не давате на кучето да ви целува, ако се възстановявате от болести, правилото важи и за бременните жени, които често се заразяват изключително бързо. Поне можем да бъдем спокойни, че преносът на болести от човека към животното няма да се случат. Изключение в тази класация ще се окаже коронавируса, който в някои много редки случаи успява да стигне до животните. Котките се заразяват най-често, защото обичат да спят в леглото на стопаните си, но пък те не се целуват толкова много.
Следващият важен въпрос е да знаете какви точно са навиците на едно животно. Не си мислете, че домашният любимец е точно толкова миловиден, колкото при оставянето му сам у дома.

Кучетата обичат да се хранят с изпражнения, следователно внимавайте кога точно се радвате на животното, не са малко и собствениците, които са усетили нещо повече от любов на своя четириног приятел. Ветеринарите също така напомнят, че някои животни обичат да се хранят и с мъртви животни, стига да имат достъп и да ги търсят, ако разполагате с ловна порода животно, няма шанс да не откриете точно такива. Бактериите след това меню са много по-опасни. Напомня се, че животни като влечугите не трябва да се целуват по никакъв начин, защото при тях салмонелата е гарантирана, а и да не забравяме, че се хранят с насекоми – преносители на доста зарази.

Фретката обича да целува своите стопани, но също така това е признак, че се готви да захапе, а това също идва с определен брой микроби. Нека не забравяме, че птиците никога не трябва да се целуват по устата, те не могат да се справят с бактериите на човека и най-вероятно ще съкратите значително живота им. Химикалите от червило или балсами могат да бъдат токсични за тях. За тях ще трябва да откриете други начини за демонстрирането на любов.

Сигурно се чудите дали вашият любимец оценява тези жестове? Всичко зависи от самото животно, някои се радват изключително много, докато други не са особено очаровани от подобна близост. Препоръчва се да не се дава и на децата да бързат с прегрътките, особено след като открием, че някои животни не са особено доволни от същите маневри, понякога всичко това може да бъде опасност. Ако животното отстъпва и показва, че това не е приятно, не настоявайте. Котките не обичат подобни милувки и ще ви покажат колко красиви нокти имат в резерв, затова с тях също трябва да бъдете особено внимателни.

 
 
Коментарите са изключени за Безопасно ли е да целувате домашния си любимец?

Повече информация Виж всички