shareit

Белите сови са особена рядкост в природата

| от |

Ако не сте получили покана от Хогуортс, най-вероятно ще трябва да имате и домашен любимец за пощальон. Въпреки това ще открием, че има животни, които получават много внимание от най-различни институти. Совите например се радват на специален институт, базиран в Монтана. Техният интерес е наблюдението на сови в близките села и околностите на Аляска.

Изследователите се интересуват от работата на хищника и неговата жертва – кафяв леминг (вид гризач). Съществуват повече от 250 вида сови, но снежната сова може да се смята не само за красива, но и една от най-красивите и точно по тази причина е една от най-разглежданите. По правилото на арктическите животни, бялата сова генерира най-много внимание. Ето и някои интересни факти за тази птица.

Въпреки огромното желание на хората да видят снежна сова, шансовете са практически близки до тези за джакпот от лотарията. От време на време или поне веднъж на 4-6 месеца ще се види миграцията на млади сови, които тръгват на юг към малко по-топлите точки на Арктическата тундра около Канада и северните части на САЩ.

Точно този момент кара много от почитателите да предприемат доста дълги разходки в дивата природа при ниски температури, за да видят птицата. За мнозина бялата сова е нещо подобно на бялата лястовица и дори тези, които никога не са се интересували от птици, започват да обръщат внимание на точно този вид.

Въпреки твърдението, че говорим за снежно бели сови, истината е, че те не са чак толкова бели. В началото мъжките приличат повече на женските и запазват своите кафяви пера. В последствие бялото им лице започва да се оформя на по-късен етап. Женските винаги ще бъдат малко по-тъмни от мъжките, които стават флуоресцентно бели.

Необходими са около 3 години за постигане на пълната белота. Мъжките сови обаче ще запазят по някой черен щрих. Само най-белите ще имат правото да се размножават и да пазят своята територия.

Женските снежни сови са доминантни и агресивни, докато мъжките остават по-бързи и красиви. Женските тежат между 1.8 до 2.2. килограма, докато мъжките са едва 1.3 килограма. Женските сови разгъват крилата си на разстояние между 1.3 и 1.5 метра. При мъжките е с около 10-20 сантиметра по-малък.

Птиците ловуват на година между 45 и 50 хиляди гризача. Ако няма висока популация, совите не се размножават, защото не могат да изхранят малките си. Ако няма никакви гризачи, совите започват да атакуват малки птици по бреговете. Понякога ловуват и нападат патици или гларуси. Совите определят своята миграция на база високото присъствие на гризачите. Веднъж след като се заселят в нова територия и има храна, започва и размножаването.

Мъжките маркират своите територии и привличат повече женски. Мъжкият има право да се размножи, ако е успял да напълни гнездото с храна. По този начин се показва, че той има достатъчно храна и може да намери още повече. Мъжките сови са и доста големи позьори. Те винаги трябва да кацнат на снежна покривка, да вдигнат повече сняг с крила и да продължават да трупат храна. По този начин заявяват, че това е тяхна територия, но също така показват и колко красиви могат да бъдат.

И веднъж след като се стигне до размножаване, совите снасят яйцата и малките се излюпват в същия ред, в който са излюпени. Това обикновено се случва в края на април или май в тундрата, когато все още всичко е замръзнало. Женската е задължена да пази яйцата и да ги топли от замръзване. Нейното гнездо е около 25 сантиметра широко и около 8-10 сантиметра дълбоко. Винаги се позиционира високо по хълмовете. Женската снася между 10-12 яйца в добра година и около 5 яйца в средно добра година. След около 32 до 35 дена малките се излюпват. Само женската мъти, докато мъжкият пази територията и носи още храна.

И в случай, че се чудите, совата на Хари Потър е кръстена Хедуиг с определена причина. Авторката си спомня, че като малка е имала малка играчка на бяла сова, направена от нейната майка. Освен това совите са се свързвали с магията в миналото, а по време на Римската империя ще открием, че совата е символ на богинята на мъдростта. Емблемата се казва Минерва, точно както и една от героините в поредицата.

 
 
Коментарите са изключени за Белите сови са особена рядкост в природата

Повече информация Виж всички