shareit

Желязната жена с дървения крак

| от |

През 40-те години на 20 век немската тайна полиция в окупираната от нацистите Франция търси жена с дървен крак. Гестапо разлепя постери, на които я описва като „най-опасният шпионин на Съюзниците“ и настоява „да бъде заловена и унищожена“. Дамата се казва Вирджиния Хол.

Малко по-рано, през 1932, като дете на заможни родители Хол пътува много и по време на един лов в Турция случайно се прострелва в крака. Докторите не успяват да спасят крайника й и затова го ампутират от коляното надолу.

В следващите години тя обикаля из Европа като в крайна сметка се установява във Франция. Когато нацистите нападат страната през 1940, Вирджиния е в капан на вражеска територия и бяга във Великобритания. Там тя става част от фракция за специални операции, създадена по идея на Уинстън Чърчил с цел да води война с невоенни методи – пропаганда, икономика и шпионаж. През 1941 Хол се връща обратно във Франция, представяйки се за репортер от САЩ – солидно прикритие в периода пред САЩ да започне участието си във Втората световна война.

Повечето тайни агенти по това време служат около 3 месеца. Вирджиния прекарва във Франция общо 15. Тя координира Съпротивата, съставена до голяма степен от хора без специално военно или каквото и да е бойно обучение. За да поддържа прикритието си тя има няколко самоличности и оперира от барове и ресторанти, а за известно време дори и от една лудница.

През 1942 нацистите поглъщат цялата Франция и Вирджиния е принудена да избяга през Пиренеите в Испания. Протезата й, която си има име – Кътбърт – започва да й причинява болка заради дългия път и да я забавя. Тя съобщава на главнокомандващите си по радиото, че Кътбърт й създава проблеми, но дали защото не я разбират или в опит за нетактичен хумор, отговорът им е „Ако Кътбърт те обезпокоява, елиминирай го“.

Virginia Hall

Генерал Джоузеф Донован връчва на Вирджиния хол орден за военни заслуги

След като се връща в Лондон, Хол се присъединява към Американското разузнаване. Забелязвайки таланта и способностите й, американците решават, че е прекалено ценен кадър, за да бъде затворена в офис и въпреки че Гестапо я търсят под дърво и камък, през 1944 е пратена обратно във Франция. Дегизирана този път като възрастна селянка, тя помага на Съпротивата да взривява мостове, да саботира немските влакове и въобще да причинява хаос в нацистките планове.

След десанта в Нормандия, именно Хол първа съобщава по радиото на Съюзниците, че германците местят централното си управление от Лион в Ле Пуи, което е повратна точка в борбата за Франция.

След Войната в сейф в Лондон лежи документ, който прави Вирджиния Хол член на Ордена на Британската империя. Тя обаче никога не го получава, за да не се разкрие самоличността й. Но получава кръст за военни заслуги от американците (Distinguished Service Cross), както виждаме на снимката горе. Това е единственият път, в който този орден се дава на жена през ВСВ, а единственият гост на церемонията е майка й.

След като се жени за неин колега агент през 1950, Вирджиния работи за ЦРУ до пенсионирането си. Живее във ферма в Мериленд до смъртта си през 1982. Племенницата на Хол казва за нея: „Тя никога не поиска признание. Мисля че просто искаше да си свърши работата. Дори след като се пенсионира, говореше за книги и животни, но не и за невероятните неща, които бе направила.“

 
 
Коментарите са изключени за Желязната жена с дървения крак

Повече информация Виж всички