Юрий Захарчук създава българската пожарна и я превръща в най-добрата в света

| от |

Пожарната команда се сдоби с нов бюст на Юрий Порфириевич Захарчук. Човек, заслужаващ сериозно уважение и заслуги в родното огнеборство. Роден на 26 ноември в Киев, Захарчук е член на дворянско семейство в Херсонска област. Отново там завършва право, но влеченията в армията са далеч по-сериозно. Като офицер в руската армия, Юрий успява да стигне до чин капитан със значително количество награди от командването. Армията носи почести, но младежът се интересува от пожарна команда още от 16-годишен. Натрупаният опит позволява да организира пожарна команда в градове като Ананиев, Житомир и Тузла.

През 1917 г. е част от белогвардейските части, зачислени под командването на генерал Пьотър Врангел. Семейството на офицера е заловено от червеногвардейците и следват най-различни маневри за евакуация от Крим към Цариград. Далеч от фронта, Юрий прави това, което може най-добре, създава пожарна команда в Боюкдере. Неговият опит и внимание карат общината да закупи пожарни коли от Франция, като той самият помага за изготвянето на офертата. Младият дворянин предлага и още една иновация – поставянето на номерация на къщите – точно това не е използвано до този момент в Турция.

Юрий е на път да създаде една много добра пожарна команда, но среща съпротива под формата на турския манталитет и накрая се отказва. Юрий и семейството му заминават за София. Събитията на 10 февруари 1923 г. ще го превърнат в герой за българската пожарна команда. Юрий гледа представление в народния театър, когато избухва пожар в сградата. Армията и полицията са опасали сградата, след като още помнят атентата срещу Стамболийски. Глупостта им достига до там, че дори вратите са затворени.

Пожарът е безмилостен и мнозина са в капан на огъня. Юрий е един от най-опитните в този панически момент. Историята разказва, че бившият офицер и пожарникар по призвание, започва да псува на български и руски, но посочва правилната посока за изход. Борис III също е пристигнал на мястото на пожара и дава нареждане да се докарат маркучи, дюжеци и други принадлежности директно от двореца. Само двама души загиват по време на пожара, докато самата сграда е почти унищожена.

Захарчук се оказва подготвен и опитен в създаването на пожарна команда и получава сериозно внимание в България. Получава награди от Борис III, министъра на вътрешните работи и още много други. Същата година е назначен за командир на столичната пожарна команда. След 11 години ще бъде главен пожарен инструктор и ще преподава на всички. Пожарната се превръща в казарма, но вече има патрулиращи пожарникари, като в самото начало е Юрий на бял кон из София, а малко след това започва да се вози в пожарната кола. Една от причините е, че все още няма гореща телефонна линия за реакция. Юрий се мести да живее на втория етаж на пожарната на ул. Екзахр Йосиф 46, за да бъде по-близо до работата си.

Всички пожарникари получават работно място, когато обещаят, че няма да участват в никакви политически партии. На командата се доставят възможно най-добрите техники, по-добро заплащане и пенсии. Юрий дава личен пример във всичко, което прави. Често е първият, който се впуска в битката срещу пламъците, а когато няма пожари, провежда зловещи тренировки за екипа си. Благодарение на него са доставени газови маски, азбестови костюми за гасене и други. Преди да дойдат пожарните коли, Юрий обучава конете на пожарната да се нареждат за оседлаване.

По негово настояване се закупуват пожарни коли „Рено“ и висока стълба – повече от 26 метра. Юрий дори ще отдели 1 месец в заводите на „Рено“ и ще работи като механик. Тези знания ще позволят да опознае новата техника и да я ремонтира напълно самостоятелно. Пожарната се разделя на звена в различните квартали, за да спести времето за реакция. Капитанът на пожарната команда дава идеи за най-различни иновации през 20-те години на миналия век. Освен в София, Захарчук помага на пожарните команди в цяла България. Британците ще пишат, че Софийската пожарна команда, под командването на г-н Захарчук е впечатляваща и най-вероятно трябва да се смята за най-добрата в света. Борис III често заявява, че му трябват още 20-на човека като белогвардееца, за да преобрази завинаги България.

Захарчук ще получава звание след звание и ще се превръща за пример не само в България, но и в Европа. Той е поканен на коронацията на Джордж VI, белгийския крал Леополд III и дори е помолен от императора на Етиопия за организиране на пожарната команда в Адис Абеба. Осъзнавайки, че ще изостави София, Юрий отказва това предложение. През 1935 г. се заминава с Централния отряд за първа и бърза помощ. Пише предписания за по-големите градове като Пловдив. До края на същата година в страната има повече от 7638 пожарникари, почти колкото една сухопътна армейска дивизия. Твърди се, че в този момент България има най-добрата пожарна охрана в света.

Юрий дори пише препоръки по време на бомбардировките в София, с които да помогне на гражданското население. Именно Юрий успява да спре огромните пожари на Военна рампа, изгасявайки складовете с муниции. На място и за втори път е награден от Борис III с орден „Свети Александър“.

Юрий Захарчук е застигнат за втори път от комунистите. Този път на 9 септември 1944 г. Предупреден е от близки, че ще бъде съден като буржоазен служител на покойния Борис III. Юрий не напуска поста си и чака кротко да пристигнат партизаните. Нервите му не издържат и накрая се самоубива. В предсмъртното си писмо пише, че е служил 20 години на България, обичал е и Русия. Изпраща последния си кървав поздрав на останалите пожарникари. Последните няма да имат особен късмет, след като са съдени през 50-те години. С това пожарната команда се връща с доста години назад, но това не е от значение за новата власт. Юрий Захарчук остава в историята на родната пожарна като един от най-големите и впечатляващи иноватори!

 
 
Коментарите са изключени за Юрий Захарчук създава българската пожарна и я превръща в най-добрата в света

Повече информация Виж всички