shareit

Великите любовни истории: Шарън и Ози Озбърн – двойката, която би оцеляла и след световен апокалипсис

| от Мая Вуковска |

Веднъж Шарън Озбърн купува на мъжа си чифт панталони в розовата гама. Ози е възмутен от избора й и отказва да ги обуе. “Ама защо, Ози?” упорства Шарън, “Mного ще ти отиват!” “Как защо! Как защо! Зашото съм, е**си, Принца на мрака, затова!”

Това е един от малкото пъти, в които съпругата-мениджър не успява да се наложи и да налее здрав разум в лудата глава на ексцентричния си мъж. Но иначе тактиката й да го държи доколкото е възможно в правия път е работила почти безотказно през всичките 38 години на брака им. Ако не беше така, Принца на мрака отдавна щеше да е загубил царството си и… нея. Без него пък тя нямаше да бъде там, където е сега – на пиедестала на най-обожаваната рокендрол съпруга. И оттам, от високото, се провиква така, че целият свят да я чуе: “Да, мъжът ми може и да е мръсно куче. Но той е МОЕТО мръсно куче. Благодаря ти, Ози, за всичките тези луди и прекрасни години. Ти винаги ще носиш моето сърце в своето!”

А годините наистина са били, меко казано, crazzzzzy!

“Виелицата” Оз печели фенове, пари и … нова мацка

При първата им среща през 1971 г., тя, дъщерята на музикалния продуцент Дон Ардън, e на 18 и работи като рецепционистка в компанията му. А той е рокаджия, демонстриращ класическото разпищолено за представителите на този жанр извънсценично поведение. “Ози влезе в офиса на татко бос, с обесен на врата чешмян кран, и седна направо на пода. Вцепених се от ужас като го видях.” Такова е първото впечатление, което Принцът на мрака оставя у бъдещата си, втора поред съпруга. А е втора, понеже през същата 71-а Ози се жени за друга – Телма Райли, която му ражда две деца. Ози пък осиновява сина на Телма от предишната й връзка и на пръв поглед те се превръщат в безгрижно и щастливо петчленно семейство. Но явно действителността е съвсем различна. Цели десет години Телма търпи пиянските изцепки и многобройните изневери на Ози, но през 1982-а най-накрая казва “баста” и се развежда с него.

Четири години по-рано, през 1978 г., Ози е уволнен от Black Sabbath заради “хронични прояви на наркомания и пиянство”, на което обаче той реагира с “О-о-оh, fuck off!” и решава да продължи соло. Зарязва Дон Ардън и назначава Шарън Ардън за свой мениджър. Въпреки че това довежда до срив във взаимоотношенията между баща и дъщеря, в дългосрочна перспектива този ход се оказва изключително печеливш, защото именно на Шарън е главната заслуга за продължителната успешна кариера на Ози Озбърн. А ако обеше останал с Ардън, Ози едва ли щеше да изкара дълго в музикалния бизнес. Шарън най-много настоява Ози да издаде дебютен албум. Blizzard of Ozz (Виелицата Оз) от 1980 г. продава милиони копия и носи на Ози световна популярност, за която преди не е и сънувал.

Междувременно на любовния фронт животът му също се преобръща на 180 градуса. Ози започва да гледа на мениджъра си с други очи. “Тя винаги е била жена от висока класа, умна и широкоскроена,” казва Ози. “А аз съм замесен от съвсем друго тесто. Не бях образован и богат като нея. Затова и толкова й се възхищавах. Едното доведе до другото и, както си бяхме само приятелчета, в един момент се оказах влюбен до уши в нея.”

Двамата се женят на 4 юли 1982 г. Не случайно Ози настоява да се бракуват в Деня на независимостта – иска да е сигурен, че дори когато остарее и изкуфее, пак ще помни кога е годишнината им.

gettyimages-110417960-594x594

Дали наистина противоположностите се привличат?

През следващите няколко години Озбърнови се сдобиват с три красиви хлапета – Ейми, Кели и Джак. (Ние, не-милениалите, имахме шанса да надникнем буквално в хола, банята и спалнята на неконвенционалното ВИП семейство и да наблюдаваме какво се случва в живота им, благодарение на реалити поредицата The Osbourns, която MTV излъчваше между 2002 и 2005 г. )

И макар че семейството разполага с всички условия и предпоставки да води щастлив и безпроблемен живот, бракът им се превръща в кипящ котел върху огън, редовно подклаждан с наркотици, алкохол и дори физическо насилие.

Шарън често обвинява различията в характерите за хаоса във взаимоотношенията им: “Той е като доктор Джекил и мистър Хайд. Един ден може да бъде любящ и романтичен, а на следващия да се превърне в чудовище. Никога не знам до кого ще се събудя сутрин.”

Ozzy Osbourne and Sharon Osbourne in Brazil, 1985 (Photo by Dave Hogan)

“Изг*зиците на Ози”

Под това заглавие би могъл да се направи цял сериал, посветен само на белите, сътворени от Ози Озбърн и заради които каруцата на брака му толкова пъти заплашително се е разклащала, но някак все не е успявала да се прекатури фатално.

Да вземам, например, случката в Сан Антонио през 1982 г. В опита си да задържи натряскалия се до козирката Ози в безопасност между четири стени, Шарън скрива всичките му дрехи. Само че Ози е като шило в торба. Облича една от нейните рокли и излиза. През тази нощ вилнее из града както само той си знае. Финализира травеститския си поход, изпикавайки се върху американската светиня – монумента “Духът на саможертвата”, който обезсмъртява битката при Аламо по време на Тексаската революция. Нищо чудно, че статутът му на persona non grata за града е все още в сила.

Що се отнася до многобройните му изневери, като особено епична се откроява тази, когато пияният и надрусан Ози решава да отпразнува пристигането на бял свят на сина си Джак, изчуквайки една от бавачките.

Въпреки че е наясно с кръшканията на мъжа си, Шарън демонстрира преданост и стоицизъм като упорито се опитва да държи брака им в релсите. През 2015 г. говорителят на семейството излиза със заявление пред медиите, че от няколко години Ози Озбърн се бори със сексуална зависимост, заради която дори се е подложил на терапия. Дали обаче невъзможността на музиканта да си държи оная работа в гащите може да се класифицира като клинично състояние не е съвсем сигурно. Бившата му любовница Мишел Пю, например, се надсмя над всичките опити поведението на Ози да бъде замаскирано като сексуална зависимост, заявявайки публично, че “в един момент Ози просто ми каза, че не иска да се виждаме повече. Това обаче не прави връзката ни по-малко истинска.”

Големият разрив настъпва през август 1989 г., докато Ози и Шарън са поканени на музикален фестивал в Москва. След като поглъща съдържанието на три бутилки водка, Ози напада Шарън и почва да я души. Арестуван е същата вечер. Ози се кълне, че нищо не си спомня от инцидента, но остава шокиран, когато един от органите на реда му преразказва полицейския доклад, според който, преди да влезе в спалнята, Ози свалил всичките си дрехи и заявил на Шарън: “Поговорихме си с теб, а сега трябва да се разкараш.” Въпреки че Шарън решава да не повдигне обвинения за домашно насилие, рокаджията принудително е вкаран в клиника за рехабилитация за три месеца.

Когато Ози отрезнява, Шарън все пак решава да продължат заедно и това е поредното умно решение, което тя, като мениджър и съпруга, взима от името на двамата. Този период съпрузите описват като най-черния в съвместния им живот, оставяйки на по-заден план дори рака на Шарън и почти случилият се развод през 2016-а.

gettyimages-96202754-594x594

Болестта на Шарън и други катастрофи

През 2002 г. Шарън е диагностицирана с рак на дебелото черво с разсейки и в лимфните възли. През цялото време, докато се бори с болестта, камерите на реалити шоуто продължават да документират живота на семейството. Решението на Шарън да не се скрие, докато преминава през такова тежко изпитание, трогва феновете по целия свят. Тя не пропуска да отдаде заслуженото на Ози за подкрепата, която получава от него: “Цели 18 месеца спа на стол до леглото ми. Беше го страх, че ако затвори очи дори за малко, аз ще съм умряла, когато пак ги отвори. Носеше ме на ръце до банята, когато се подмокрях заради лекарствата, къпеше ме и после пак ме отнасяше обратно да си легна. Когато косата ми започна да пада, махаше космите от храната ми, без ни най-малко да се гнуси от това. А е така, защото ме обича безприкословно – така, както и аз него.”

През юли Шарън претърпява операция за отстраняването на тумора и въпреки лошите прогнози, успява да спечели битката за живота си.

И тъкмо когато си мислим, че всичко лошо вече е зад гърба им, през 2013-а Ози се озовава обратно “в тъмния ъгъл”. Само че този път го оповестява във Фейсбук: “През последната година и половина не спрях да пия и да се друсам. Искам да се извиня на Шарън, на семейството си, на приятелите си и на момчетата от групата за налудничавото си поведение през този период.”

И после, през 2016-а, ситуацията окончателно се троши, когато медиите гръмват със заглавия, че Ози пак е сгазил лука. На бял свят са излезли факти, че е нощувал (многократно!) извън семейното ложе. И не само с фризьорката си, а с още 4-5 други жени. В телевизионно интервю Шарън заявява, че след 33 години с брака им е свършено.

Свършено? Сериозно ли? И пак ли “завинаги”?

Доколкото вече познаваме двойката, не бихме заложили на подобен финал.

През май 2016-а Ози наистина се изнася от общото им жилище, но само два месеца след като са обявили публично раздялата си, двамата са забелязани да се разхождат заедно и то в очевидно добро разположение на духа в парк в Лос Анджелис.

gettyimages-1202202800-594x594

Раздяла, раздяла, ама друг път.

На следващата година Ози и Шарън подновяват брачните си обети на тайна церемония в Лас Вегас. “За мен,” казва Ози пред списание Hello!, “това беше нашият истински сватбен ден. С Шарън преминахме през толкова перипетии, че сега имам чувството, че започваме отначало живота си заедно.“ Що се отнася до Шарън, ето как тя коментира “новото начало”: “Аз съм от прощаващите. Вярно, ще ми отнеме доста време, докато отново мога да му вярвам, но все пак ние сме заедно от 36 години, 34 от които сме били женени. Просто не мога да си представя живота си без него. Това обаче не значи, че мръсното куче няма да си плати за стореното.”

И така, стигаме до момента в този разказ за един брак съвсем не като по учебник, когато трябва да признаем, че понякога любовта намира начин да оцелее въпреки всичките опити да бъде стъпкана, унижена, пренебрегвана, задушавана, загърбвана, оплювана и разпердушена.

Като любовта на тези двама откачалки.

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Шарън и Ози Озбърн – двойката, която би оцеляла и след световен апокалипсис

Повече информация Виж всички