shareit

Великите любовни истории: Пол Нюман и Джоан Удуърд -дългото, горещо лято на една любов

| от Вучето |

Заради сексапилния поглед на езерносините му очи, волевата брадичка и сладострастни устни по него въздишат милиони жени по света. Изкушенията са навсякъде, а в Холивуд да им се поддадеш е толкова лесно, колкото да си намажеш масло на филийката. Обаче Пол не е всеки холивудски актьор, жаден за слава и женско внимание. Затова и всички опити да бъде вкаран в чуждо легло през годините остават безуспешни. Не може и да бъде иначе, защото в продължение на половин век Пол има очи само за една жена. А жената, с която създават една от най-легендарните актьорски “златни” двойки за всички времена, е Джоан Удуърд.

gettyimages-1686481-594x594

Някои го предпочитат горещо

Удивително е усещането да се наблюдава развитието във времето на една любовна връзка – от черно-белите фотографии и филмовите кадри в техниколор цветове от 50-те през семейните диапозитиви и лъскави корици на списанията през 70-те и 80-те до изпълнените с нежност и чувства цветни фотоси от 90-те, от които се усмихват благо, интимно сближили глави, вече побелелите съпрузи. Цели 50 години продължава бракът на Нюман и Удуърд, чак до смъртта на актьора през 2008-а. Но нито и за ден през всичките тези десетилетия те не са преставали да са толкова влюбени един в друг, колкото са били и в момента, когато погледите им се засичат за първи път чрез общия им филмов агент през горещото лято на 1953-а. Влизат в офиса с климатика, за да могат поне за няколко минути да се спасят от невъобразимия пек на улицата. И двамата, освен потни и дехидратирани, са пресни, пресни в Холивуд, запасени с много амбиция и надежда да пробият в киното. В главите и телата им веднага се случва химична реакция с размерите на Големия взрив, само че скромно се въздържат от външна демонстрация на емоциите си. Най-малкото защото по онова време 28-годишният Пол е женен.

Втората им среща, вече като колеги, е на сцената на Бродуей, където играят в новата пиеса “Пикник”. Съвместната им работа още повече разпалва отпреди възникналите чувства, но, уви, Пол продължава да бъде все така невъзможно обвързан с брачна клетва.

Народът обаче е казал, че което е писано на глава, на камък не отива.

Четири години по-късно, през 1957-а, кастинг агентите отново събират младите актьори, този път на снимачната площадка на “Дългото горещо лято”. Пол играе Бен – постоянно скитащ се от град на град прошляк (обаче с външност за милиони!), който един ден се озовава в малък и скучен град в Мисисипи. Отначало няма намерение да се застоява дълго, но променя плановете си най-вече заради местната красавица Клара Варнър, която се играе от Джоан. И понеже често изкуството имитира живота, същото се случва и в реалността. След като Пол за трети път вижда Джоан и … Ами да го кажем така: плановете му за остатъка от живота му тотално се променят.

gettyimages-3239391-594x594

Сватба във Вегас и меден месец в Европа

Привличането между главните актьори в “Дългото горещо лято” е толкова очевадно, че дори съпругата на Нюман, Джаки,е принудена да признае, че между тях има много повече от екранно партньорство. Затова, въпреки че вече му е родила три деца, тя не се противи и подписва документите за развод веднага след като филмът тръгва по кината. Пол се чувства ужасно гузен заради разпадналия се брак, но любовта към Джоан се оказва в пъти по-силна от вината. На 29 януари 1958 г. Джоан и Пол се женят в Лас Вегас.

Дълго време Нюман не може да повярва на късмета си. “Тя беше толкова модерна и независима, а на мен ми се налагаше да я убеждавам, че не съм толкова тъп, колкото изглеждам.” Само че от нейна гледна точка нещата изобщо не стоят по този начин. Tя признава, че Пол никога не я е отегчавал, а комбинацията от сласт, уважение и търпение, която му е присъща, окончателно е спечелила сърцето й.

Веднага след сватбата младоженците заминават на меден месец в Европа. Пресата отразява всяка тяхна крачка и скоро те се превръщат в обект на общественото внимание и… обожание.

gettyimages-121654046-594x594

Във водовъртежа на кино индустрията

През следващите две десетилетия съпрузите, заедно и поотделно, достигат висини в кариерите си. Партнират си в още много филми, никой от които обаче не може да засенчи съвместната им работа в “Дългото горещо лято”. Още преди този филм и доста преди съпруга си Джоан е дала заявка, че името й ще се запомни не само в Холивуд, но и по света. През 1957-а печели “Оскар” за участието си в “Трите лица на Ева”. Пол обаче не се дава на семейната конкуренция и блести в няколко хитови продукции – “Котка върху горещ ламаринен покрив” (1958), “Хъд” (1963), “Хладнокръвният Люк”(1967), “Буч Касиди и Сънданс Кид” (1969), “Ужилването” (1973).

През 1968 г. Пол за първи път застава от другата страна на камерата. За главната роля в режисьорския си дебют “Рейчъл, Рейчъл” избира жена си. Само че в случая не става дума за шуробаджанащина, а за неповторим режисьорски нюх, защото ролята печели на Джоан втора номинация за “Оскар”. С това семейството успява да затвори устата на злонамерената преса, която твърди, че понеже Джоан се е отказала от кариерата си заради него, с този филм Нюман се опитва да й върне жеста като я качи обратно на коня.

Двойката рядко дава интервюта, а личния си живот брани с нокти и зъби от светкавиците на журналистите. С течение на времето успешният им семеен им живот се превръща в легенда. Всички се чудят как, по дяволите, двама толкова успешни, красиви и богати хора успяват да останат заедно толкова години. И то в Холивуд!

gettyimages-517261906-594x594

Разковничето на дългия и щастлив брак

Разбира се, и този като всеки един друг брак по света, не е лишен от трудни моменти и невинаги е вървял гладно по релсите на живота. Семейството има три дъщери, грижите за които падат изцяло на плещите на Джоан. Пол е затънал до уши в работа, а и както ще признае години по-късно, в началото никак не му е идело отръки да бъде баща. Освен това интересите на двамата са различни като слънцето и луната. Джоан обича операта и балета, а Пол – бирата и автомобилните състезания. В един момент започват да циркулират слухове, че в края на 60-те Пол е имал извънбрачна връзка с друга актриса. Двойката обаче и в това изпитание остава сплотен отбор и излиза с официално изявление в пресата, с което отрича това да е истина. Едно от станалите култови изказвания на Нюман е именно по повод изневярата и гласи: “Като си имам пържола вкъщи, защо ми е да си поръчвам хамбургер навън?” Малцина обаче знаят какво е продължението: “Хората остават заедно, защото така искат, а не защото вратата е заключена.”

Хората вярват в любовта им. Вярват, че такава спокойна, дълга и благодатна любов наистина е възможна. Защото го виждат. А и защото очевидците говорят…

В началото на новото хилядолетие служителка в музея на Аризона споделя пред медиите едно лично преживяване, което я разтърсило из основи. “Вървя си един ден между отделните сгради на музея и виждам пейка, на която има двама души. Мъжът беше полегнал и положил глава в скута на жената. Направо тръпки ме побиха, защото почувствах как любовта сякаш се носи на вълни от тях. Особено когато видях с каква нежност тя прокарва ръка през косите му. И си помислих: “Каква красива двойка! Толкова са стари, а все още изглеждат много влюбени.” Продължих си пътя, понеже беше невъзпитано да продължа да ги зяпам. Само още веднъж си позволих да се обърна и тогава прозрението ме удари гръм от ясно небе, защото във възрастната двойка разпознах Пол Нюман и Джоан Удуърд.”

gettyimages-562826241-594x594

Истинската любов не умира с човека, само се трансформира в нещо друго голямо

Пол и Джоан достигат до дълбока старост, живеейки в мир и разбирателство в голямата си селска къща в Кънектикът. В непосредствено съседство живее и една от дъщерите им, Лизи, със семейството си. Голяма част от последните си години заедно двойката посвещава на разнообразни филантропски дейности, сред които са основаният през 1980 г. The Scott Newman Center, имащ за цел да подпомага медицински работници и учители, както и центърът The Hole in the wall Gang Camp, който осигурява безплатни летни лагери за болни деца с тежки диагнози. Съпрузите провеждат и сериозна лобистка дейност за запазването на земите в околността на родния им град Уестпорт, Кънектикът. През 1990 г. 60-годишната тогава Джоан се дипломира в колежа “Сара Лорънс”… едновременно с дъщеря си Клиа. Официалната реч на тържеството по повод завършването на випуска държи съпругът й.

Пол Нюман почива от рак на 29 септември 2008 г. Умира в дома си, в семейното легло, до Джоан, която лежи до него, стиснала ръката му. Последните му думи преди да издъхне са: “ Беше привилегия за мен да бъда тук.”

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Пол Нюман и Джоан Удуърд -дългото, горещо лято на една любов

Повече информация Виж всички