Великите любовни истории: Кевин Бейкън и Кира Седжуик – а вие можете ли като тях да се похвалите, че 35 години от живота ви са минали като един удар на сърцето?

| от Мая Вуковска |

За първи път гледах Кевин Бейкън в психо-трилъра “Линия от смъртта” (1990). Той беше един от петимата студенти по медицина, които се подложиха на безумен и много опасен експеримент в опита си да докажат, че има живот след смъртта. Моите уважения към другите актьори – Кийфър Съдърланд, Оливър Плат, Уилям Болдуин и Джулия Робъртс, всичките от които безсрамно млади, красиви и наскоро пробили в Холивуд, обаче Кевин беше най-секси. Така де – поне в моите очите на фантазираща тийнейджърка, която тогава лесно се захласваше по умни младежи с дълги коси и високи скули.

Първата ми екранна среща с Кира Седжуик пък беше години по-късно, в комедийната драма на Ласе Халстрьом “Тема за разговор” (1995), където тя играеше по-голямата сестра на Джулия Робъртс. Предполагам, че са я избрали за ролята поради очевидната прилика между двете актриси. Само че тогава изобщо не я харесах – някак ми седеше като грозното патенце до колежката си Робъртс, а голямата й уста не й придаваше същия чар както на “хубавата жена”. Ако пък тогава знаех, че е омъжена за любимия ми Кевин Бейкън, предполагам, че щях да я възневидя още повече.

Разбира се, отдавна съм преосмислила отношението си към Седжуик, защото от деветдесетте насам съм я гледала в много филми, в които ме е впечатлила най-вече със способността си да “облича” образа, в който се превъплъщава, като дреха, скроена специално за нея. И дори съм склонна съм да й простя, задето не аз, а тя е женена за Кевин Бейкън – при това от цели 35 години. А ако ги следите в социалните медии, няма как да не им завидите как красиво остаряват тези двамата! Заедно. Каквато по принцип е романтичната мечта на всички двойки по света.

Когато животът ти сервира лимони, а ти си направиш… лимоново небе

Неведоми са пътищата на съдбата, затова не е зле по-често да  се вглеждаме в знаците (и хората!), която тя ни изпраща. Защото не знаеш дали някоя уж случайна триминутна среща с някого някъде няма да се превърне в голямата ти любов – някога, завинаги.

Едва 17-годишен, Кевин напуска родната Филаделфия и се установява в Ню Йорк с намерението да стане бродуейски актьор. “Искам да живея, човече, искам истински да живея.” Ето такива мисли мотивират Кевин да избере несигурния живот в преследване на мечтата в “Голямата ябълка”. Често обаче амбициите на младите хора и суровата действителност се разминават като бързи влакове. Точно това е на път да се случи и с нашето момче.

Пиесите в разни малки независими театри и сапунките, в които играе, не му носят очаквания успех и той е принуден да се издържа, сервирайки ордьоври на богати нюйоркчани в класни ресторанти. Въпреки привидния провал обаче не се отказва от мечтата си и продължава да играе и да се явява на прослушвания за роли.

През 1978-а, докато похапва сандвич в почивката между двете представления на пиесата “Getting Out”, го приближават 12-годишно момиченце и по-големият й брат, за да го поздравят за играта му. Той благодари учтиво и се връща към обяда си. След което веднага забравя за случката.

Десет по-късно същото това 12-годишно момиченце отново се появява в живота му – но сега вече в тялото на 22-годишната му екранна партньорка в драмата “Лимонено небе”.

През 87-а, когато се снима филмът, Кевин вече е дръпнал напред в кариерата (най-вече с ролята си в музикалната драма “Вихърът на танца”) и сега го раздава баровски като организира и плаща вечерите на целия екип. Намерението му обаче съвсем не е да се фука с парите си или да накара всички да го харесват, а по-скоро да се хареса на един-единствен човек. Кира. Младата актриса обаче така и не се появява на нито една от организираните вечеринки. Тогава Кевин решава да пробва да я примами с друга стръв. В моя хотел, казва й той, правят страхотни масажи. Защо не дойдеш да ги пробваш? Може, отвръща тя. Кевин това й чака – казва, че като свърши с тренировката си във фитнеса, който е до залата за масажи, ще мине да я вземе за по питие.

“Да бе,” мисли си Кира, “все едно пък ще му кажа по кое време ще ходя на масаж.” Обаче Кевин излиза по-хитър от нея и се обажда на рецепцията, за да се осведоми за колко часа госпожица Седжуик си е поръчала масаж. Когато тя излиза от залата за масаж, Кевин я чака отвън – нахилен и пременен като за сватба.

“Години по-късно, когато си призна какво е направил тогава в хотела, ми се строи доста психопатско. Но както и да – минали работи са това,” шегува се Кира.

С момчешкия си чар и непринудената си напоритост Кевин успява да накара Кира да свали гарда. И тя толкова ниско го сваля, че още след това първо питие започва неистово да желае да се омъжи за него. “Не знам какво ми стана. Бях като поразена от гръм – изобщо не очаквах, че ще се влюбя толкова силно и чак се изплаших, “ откровеничи Седжуик в интервю за Vulture през 2019-а. “Въпреки това не таях и капка съмнение, че това е мъжът за мен, че той е моята сродна душа.”

На връх Бъдни вечер същата година Бейкън пада на едно коляно и моли Кира да се омъжи за него. Тя е толкова трогната, че се залива в сълзи така, сякаш току що са й съобщили, че някой е умрял. Явно Кира по характер си е голяма ревла, понеже три месеца след годежа тя се събужда посред нощ и отново започва да плаче. Стреснатият Кевин не може да изкопчи и думичка от нея, а когато най-накрая тя все пак успява да каже нещо през сълзи и сополи, той е като гръмнат: “Изобщо не си харесвам пръстена!”

Да ти имам проблемите, Кира Седжуик!

Още на другия ден двамата отиват в бижутерския магазин и заменят грозния годежен пръстен с друг, който тя си харесва и който продължава да носи и до ден днешен.

Бързата кучка невинаги слепи ги ражда

След като всички вече са доволни от пръстена, може да се пристъпи към официалната част. 18 месеца след второто им първо запознанство двамата се женят. Той е с кариран костюм, а тя с бяла дантелена рокля с висока яка и коси, прибрани в небрежен кок.

Бебе номер едно се появява по-рано от планираното и то защото на Кира пак й идва някакво съдбовно просветление. Още докато карат медения месец, тя предлага да не използват контрацептиви. И само в рамките на две седмици след началото на експеримента – хоп! – ето че козунакът почва да се пече във фурната.

Травис се ражда през юни 1989 г., а няма и три години по-късно се появява и сестра му, Соузи Рут.

След години Соузи ще е тази, която ще последва родителите с по професионалните им стъпки. Големият й актьорски пробив е с участието й в комедийния сериал на Netflix, “13 причини защо” (2017-2018). Обаче признанието я спохожда даже по-рано, когато през 2013-а е обявена за “Мис Златен Глобус”.

Ако се чудите какъв е пък този конкурс, да ви кажа – титлата се връчва на някой млад човек, който връчва трофеите на победителите в различните категории и ги ескортира до и извън сцената. Не е нещо особено, ще си кажете вие, ама то нали е важно веднъж да те забележат – пък и макар само безмълвно да разнасяш някакви статуетки.

Да си носиш работата вкъщи

През следващите години двойката е неотстъпно заедно и вкъщи, и на снимачната площадка – ако не си партнират, то единият ще режисира другия.

През 2004 г. съпрузите играят заедно в два филма. В “Пещерният човек” тя е травмирана от минали житейски събития музикантка, която, след като вторият й съпруг (Бейкън) умира, се връща в родния си град, където злият й бивш съпруг я чака да си разчистят сметките.

В “Дърводелецът” пък Бейкън е в главната роля на тормозен в детските си години бивш затворник, който се опитва отново да си стъпи на краката, а Кира му е гадже. През 2006-а Бейкън вече се е прехвърлил от другата страна на камерата. В дебютния му филм като режисьор, “Loverboy”, участва не само жена му, но и двете им деца. С дебютната си роля 14-годишната тогава Соузи дава сериозна заявка за актьорска кариера в бъдеще. Виж, за Травис не може да се каже същото.

С международна слава Седжуик се сдобива с участието си в седем последователни сезона на хитовия полицейски сериал “Разобличаване” (2005-2012), като Бейкън режисира четири от епизодите. Когато го питат какво е да режисираш жена си, той казва: “Кира винаги е толкова добре подготвена, че през повечето време аз съм само маймуната, която казва “екшън” и “стоп”.

Следващият им съвместен проект е от 2018-а и пак е режисиран от Бейкън – смешен седем-минутен документален филм за правенето на измислен филм със заглавие “Патица изненадва двойка, правеща секс”. Препоръчвам ви да го гледате – наистина е доста смешен.

Никога не вярвай на никого

Може би най-голямата драма в живота на щастливото семейство за всичките тези 35 години съвместен живот е финансовият банкрут, който преживяват, след като през 2008-а  губят всичко освен поземления си имот и малкото пари на личните си разплащателни сметки. Това става, след като биват умело подхлъзнати да се включат в схемата от типа “пирамиди-фараони” на прословутия инвестиционен мениджър Бърни Мадофф. А той, между другото, успява да завлече с милиони много други холивудски величия преди тях, сред които и самият Стивън Спилбърг и филмовия продуцент на Dream Works Джефри Каценбърг.

Когато научават новината за ареста на “финансовия сериен убиец от Уол Стрийт”, както медиите го наричат, Кира и Кевин са в шок. А и кой не би бил!

“След като се опомнихме малко, седнахме, за да обмислим ситуацията,” казва тя. “Изгубихме страшно много пари – факт. Обаче децата ни са здрави, ние двамата работим на пълни обороти, така че скоро ще възстановим липсите. Няма за какво толкова да се тръшкаме при положение, че много хора нямат нашия късмет в живота и борбата им за оцеляване е ежедневна. Ние сме хора на изкуството, парите не са ни особено важни, други неща ни вълнуват повече. Да, пр**баха ни, но какво толкова – животът продължава.”

Още ни бива, бейби!

В интервю отпреди няколко години Седжуик се впуска в подробности относно интимния им живот с мъжа й. “Не ми трябва много, за да се настроя за секс. Само като влезе в стаята и пулсът ми се ускорява, защото… толкова е готин! Може да питате когото и да е как реагирам, щом той се появи. Все едно го виждам за първи път.  А и той продължава да е пълна мистерия за мен и може би затова продължавам да го намирам за толкова секси.”

Ами ОК, радваме се, че сексуалният им живот си е наред дори толкова години след онова изстрадано първо питие през 87-а. Чудите се как го постигат, как все още са толкова влюбени и активни в леглото? И пак Кира отговаря: “Винаги сме били най-големите си фенове един на друг. Обаче чувството за хумор е задължителен елемент, за да издържи една връзка толкова дълго.” За него пък е важно това да имат достатъчно време един за друг. “Обичам да се разхождаме  само двамата посред нощ по пустите улици на града и да си говорим за глупости. Тогава се чувствам най-добре.”

35-тата годишнина от брака си двойката отбеляза, качвайки няколко затрогващи ретро снимки в Instagram, на една от които виждаме ухилената до уши 22-годишната Кира, седнала в скута на Кевин. А текстът по нея гласи: “35 години изминаха като един-единствен удар на сърцето.”

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Кевин Бейкън и Кира Седжуик – а вие можете ли като тях да се похвалите, че 35 години от живота ви са минали като един удар на сърцето?

Повече информация Виж всички