Тайната на най-възрастния човек: късмет, риба и пържени картофи

| от |

111-годишният англичанин Джон Алфред Тинисууд беше потвърден като новия носител на титлата за Най-възрастен мъж на света на Световните рекорди на Гинес. Това стана след смъртта на рекордьор от Венецуела Хуан Висенте Перес този месец на 114-годишна възраст. Гисабуро Сонобе от Япония, който беше следващият по продължителност на живота, почина на 31 март на 112 години.

На Тинисууд беше връчен сертификат от Гинес в дома за възрастни хора, където живее в Саутпорт, Северозападна Англия.

Джон и съпругата му Блодуен,

Роден в Ливърпул на 26 август 1912 г., няколко месеца след потъването на „Титаник“, Тинисууд преживява две световни войни и служи в британската армия през Втората световна война.

Пенсионираният счетоводител и прадядо казва, че умереността е ключът към здравословния живот. Той никога не е пушил, пие рядко и не спазва специална диета, освен една вечеря с риба и пържени картофи – традиционното андлийско блюдо – веднъж седмично.

„Ако пиеш твърде много, ядеш твърде много или ходиш твърде много – ако правиш твърде много от всичко – в крайна сметка ще пострадаш“, казва Тинисууд пред Рекордите.

Но в крайна сметка, казва той, „това е чист късмет. Или живееш дълго, или живееш кратко и не можеш да направиш много по въпроса.“

Най-възрастната жена в света и най-възрастният жив човек е 117-годишната Мария Браяс Морера от Испания.

 
 
Коментарите са изключени за Тайната на най-възрастния човек: късмет, риба и пържени картофи

Повече информация Виж всички