shareit

Някои от по-тъмните тайни на крал Чарлз – от детството, проблемният брак до Савил и Епстийн

| от |

След като английската кралица приключи своя житейски път, погледите са насочени към принц или вече крал Чарлз. Любопитен факт е, че той разбира за наследството си на 9-годишна възраст, като на около 21 години ще сподели пред камерите, че радостта му бързо била охладена, особено след като отговорностите започнали да идват една след друга. Историята обаче помни, че кралската особа има някои много странни приятелства, както и някои не толкова добри изпълнения. Очакванията от него са високи, а и няма как да избягаме от факта, че колкото и краткотрайна памет да имат поданиците, някои подробности не могат да се забравят.

Един от големите тръни в живота на Чарлз ще бъде именно принцеса Даяна. Същата имаше възможността не просто да се превърне в светица, но и винаги да го преследва като сянка.

Още от самото начало се твърди, че Даяна никога не е искала да бъде кралска особа. Двамата с принца имат отношения, които се превръщат в изключително добра ниша за журналистите, преследвайки пиперливите новини. Наличието на толкова напрежение ще накара самия Принц Филип – бащата на Чарлз, да се намеси и да му заяви, че или ще се жени или ще трябва да бъде свален като потенциален кандидат. Този натиск дава резултат и Великобритания ще получи една от най-красивите, изискани и изключителни принцеси в историята.

Пресата се успокоява, започва поредното галене с копринени ръкавици, което ще описва света като много по-розов, но това е само за погледите на обикновените зрители. В двореца, принцесата ще започне да развива параноя. Постоянното усещане, че е контролирана и следена, започва да се отразява на нервите ѝ. Чарлз също не е цвете за мирисане, бившата любов в лицето на Камила продължава да гори. На втората сватбена репетиция, Даяна осъзнава, че е изтеглила една от късите клечки.

По думите на автобиографи, тя е плачела през целия път на обратно. Меденият месец също се оказва проблемен. Принцесата плаче в спалнята си, не идва на вечери с кралицата или семейството, понякога шокира всички и нарушава основният протокол. Често ще търси лекарите за помощ, защото страда от безсъние и дори губи теглото си ден след ден. Според някои от по-приближените в двора, това са първите стъпки към евентуалното самонаряване и хранително разстройство.

Лекарската помощ не може да помогне и по още една причина, дори и да се предпишат лекарства, Диана започва да си мисли, че всички се опитват да я упояват постоянно. В една от биографиите на Даяна, написана от Андрю Мортън, принцесата е имала зад гърба си депресия, един опит за самоубийство и няколко случая на други не толкова красиви заболявания. Твърди се, че принцесата е признала всичко това. В последствие връзката се разбива, а както знаем, когато идва новината за катастрофата, Чарлз ще сподели на един от най-близките си:

„Сега ще обвинят мен, нали?“

Британският крал може да разкаже и някои не толкова розови части от живота си. Неговият баща – принц Филип, решава да го изпрати в училище Гордънстоун, локализирано в Североизточна Шотландия. По спомени на настоящия крал, мястото било повече от жестоко. Първо го тормозили постоянно и второ, никой не му давал да спи, защото хъркал, а когато нарушавал спокойствието на останалите, винаги имало някой, който да го халоса в просъница. Самото училище е спартанско и не позволява своеволия, дори и на кралски особи. Всяка сутрин започва с тичане, без значение от времето, придружено със студен душ.

Прозорците в стаите никога не се затварят. Надеждата на принц Филип е била такава, че така ще изкове един истински мъж. Не е ясно колко е успял да постигне това. През годините медиите ще се опитват да го представят като истински плейбой, който винаги имал компания в леглото. Истината обаче е, че това е само образ, а години по-късно той ще отрече всичко. Има само един проблем, когато медиите разбират за аферата, а по-късно и за един телефонен разговор, в който Камила и Чарлз обменят любезности, придружени с малко повече сексуални фантазии, кралицата бързо решава да накаже и двамата.

До средата на 2000 г. не присъства на място, където въпросната дама ще бъде, а също така ограничава значително и принц Чарлз, който не може толкова свободно да я вижда. Един много специален удар в този случай е и факта, че принцът има за приятел един от най-черните хора във Великобритания в момента. Популярният радио водещ Джими Савил се оказва неофициален съветник, който предлага най-различни съвети на кралското семейство. В едно от всички писма, написано на 14 януари 1987 г. ще се открие следната молба:

„Може и да греша, но ти си човекът, който знае какво се случва. Това, което искам, е лист с препоръки от теб. За да мога да стигне до онези части на страната, които другите все още не са покорили.“

Само две години по-късно принцът ще започне серия от събития и ще се показва пред най-различни групи, които да повишат неговата разпознаваемост и да дадат човешки образ. Коментарите са много, но един от основните факти в този случай е, че години наред Савил се опитва да стане рицър на нейно величество. Номиниран е многократно, но никога не получава титлата, докато най-накрая, в последните месеци от управлението на Маргарет Тачър, номинацията ще мине и Джими Савил ще стане благородник.

Единственият проблем в този случай е, че същият има досие и повече от 450 жертви ще посочат, че са били обект на сексуално насилие от същия. Дали Савил е давал своите съвети за защита, никога няма да разберем, но пък поне знаем с кого точно е бил истински приятел, а това води до още много други специални въпроси. Не е тайна за никого, че принц Андрю беше един от близките приятели на Джефри Епстийн. Веднага след разкритието на тъмната страна на Епстийн, повечето хора успяха да се дистанцират, но ударите към короната бяха насочени изцяло към принц Андрю.

Дела за сексуално насилие имаше и към него, а това означаваше, че публичният живот никога повече няма да бъде отворен за него. Кралската особа побърза да обясни какви са отношенията, но вече никой не искаше да го слуша, на 61 години, той официално се отказа от всички ангажименти към короната и потъна в забрава. Единственият проблем е, че докато той обясняваше, че никога не е бил на партитата на Епстийн, кадри показват точно обратното. Този проблем беше най-накрая решен с помощта на Чарлз, който дава заем от 9 милиона долара за покриване на всички щети по делото.

Кралицата също е помогнала за изплащането, но пред медиите държи да отбележи, че не са използвани никакви публични средства. Плащането, поне според някои от разследващите, е с една единствена причина – Андрю да не отиде в съда, където да се наложи да отговаря и на други въпроси. За мнозина това е добър начин да се избегне един по-голям обстрел, но за други има достатъчно въпроси, които остават отворени. Един от тях е отношението на Епстийн към кралската фамилия. Някогашният принц и сега крал на Великобритания – Чарлз ще трябва да прескача една много висока летва, но само времето ще покаже какво очаква хората на острова, а и не само. 

 
 
Коментарите са изключени за Някои от по-тъмните тайни на крал Чарлз – от детството, проблемният брак до Савил и Епстийн

Повече информация Виж всички