Нещата, които не знаете за Харисън Форд

| от |

Харисън Форд е учил философия

Той е роден на 13 юли 1942 г. в Чикаго в доста творческо семейство: майка му Дороти е радиоактриса, баща му Кристофър се занимава с актьорско майсторство, а дядо му е водевил. В гимназията в Парк Ридж, Илинойс, Форд се изявява в училищната радиостанция WMTH. В колежа Рипон учи философия, но сякаш губи интерес към училището – докато не посещава курс по актьорско майсторство… След известно време в лятна занаятчийска школа – където усвоява някои дърводелски умения, които по-късно ще му помогнат в по-трудните години – през 1964 г. той се отправя към Холивуд в търсене на работа, основно като глас зад кадър.

Харисън Форд получава големия си актьорски пробив, защото му се наложило да отиде до тоалетна

До 1966 г. Форд вече има договор с Columbia Pictures, която дава на младия актьор малки роли във филми и по телевизията в сериали като „Gunsmoke“ и „Kung-Fu“. По думите на самия Форд договорът с Columbia се случва в резултат на пълен пикочен мехур.

„Имах изключителен късмет“, казва актьорът пред The Irish Times през 2011 г. „Имах петминутно интервю. „Колко сте висок? Говорите ли испански? Можете ли да яздите кон? Ще се свържем с вас.“ Слязох долу, за да взема асансьора, осъзнах, че трябва да посетя тоалетната, и когато се върнах, асистентът на момчето ми направи жест да вляза. Каза ми: „Искате ли да сключим договор?“, аз го попитах: „Какво означава това?“, а той ми отвърна: „150 долара на седмица“. Отне ми известно време да се светна, че не аз ще му давам на него 150 долара на седмица. И така, вече бях актьор. Не можеш да имаш по-голям късмет.“

Отива на турне с The Doors

Между пристигането си в Холивуд и изграждането на по-значителна кариера, Форд работи като дърводелец и изпълнява проекти за клиенти като режисьорите Франсис Форд Копола и Джордж Лукас, които го включват в своите филми. Понякога заема и други длъжности (каквото падне) – през 1968 г. Форд се съгласява да стане втори оператор на документален филм за The Doors, озаглавен „Feast of Friends“. Така той прекарва с групата за малко повече от седмица.

Според Форд това го е запознало и с по-хедонистичната страна на развлекателния бизнес. „Работих върху филм за турнето на The Doors“, казва той по-късно. „Обикаляхме за около седмица и половина. Концертно турне. Когато свърши, бях на крачка от това да постъпя в йезуитски манастир. Мислех си, че е готино, че е модерно, но не можех да съм в крак с тези момчета – беше ми твърде много.“

В клипа по-горе можете да видите Форд близо до фронтмена Джим Морисън.

Характерният му белег е придобит по „тривиален“ начин

Филмовите актьори често имат уникални физически характеристики и Форд не е изключение със своя белег на брадичката. Актьорът обяснява, че той се е появил по „тривиален“ начин: докато работел в аптека в Лагуна Бийч, Калифорния, преди да пробие, той блъснал колата си в телефонен стълб, докато търсел предпазния колан. Последвалият белег е резултат от, по негови думи, „неумело хирургическо внимание“.

Bell 407

Харисън Форд е участвал в спасителни операции с хеликоптер

Въпреки че през годините много се говори за авиационните злополуки на Форд, той е участвал и в редица (успешни) спасителни операции. През 2000 г. спасява туристката Сара Джордж, след като ѝ става лошо в планината Тейбъл Маунтин в Уайоминг. Той каца с хеликоптер Bell 407 и я отвежда от мястото на инцидента. Тя по-късно казва, че първоначално не го е разпознала, но ѝ е станало много неудобно, когато й прилошало по време на полета: „Не мога да повярвам, че повърнах в хеликоптера на Харисън Форд“.

Харисън Форд се изнервя на „Титаник“

През 1997 г. филмовата индустрия е много заета с разработването на „Титаник“ – високобюджетното зрелище на Джеймс Камерън, което описва потъването на прословутия луксозен кораб. Премиерата първоначално насрочена за сряда, 2 юли същата година, но се появяват слухове, че може да бъде преместена за петък, 25 юли – същата дата, на която излиза президентският трилър на Форд „Air Force One“. Според The Los Angeles Times Форд се обажда на председателя на Viacom Entertainment Group Джонатан Долген, за да се оплаче от новата дата като изтъква, че има история със съфинансиращата „Титаник“ компания Paramount, която е собственост на Viacom. (По същество Форд казва, че си е заплюл датата преди всички и я иска за себе си.)

Мениджърката му, Патриша Маккуини, признава, че той е бил „определено раздразнен“ от перспективата да трябва да се съревновава с „Титаник“ в кината. Но в крайна сметка нещата се разрешават от само себе си, когато филмът на Камерън не е готов и за втората дата (той тръгва чак през декември). „Air Force One“ завършва на първо място в боксофиса и печели 37 милиона долара през този уикенд. Филмът се превръща в един от най-големите хитове на Форд.

Харисън Форд играе Индиана Джоунс 6 пъти

„Indiana Jones and the Dial of Destiny“ е петият филм за Индиана Джоунс като поредицата започва с „Raiders of the Lost Ark“ от 1981 г. Форд се превъплъщава в ролята в „Indiana Jones and the Temple of Doom“ от 1984 г., „Indiana Jones and the Last Crusade“ от 1989 г., „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull“ от 2008 г., а сега и в новия филм, в който режисьорът Джеймс Манголд заема мястото на Стивън Спилбърг. Но „Indiana Jones and the Dial of Destiny“ всъщност е шестият път, в който Форд играе Джоунс. През 1993 г. актьорът се съгласява да заснеме епизод от „The Young Indiana Jones Chronicles“, сериал на ABC, в който Шон Патрик Фланъри е по-млада версия на героя.

Според Лукас Форд прави това като услуга, за да привлече вниманието към сериала, който има трудности с рейтинга. „Харисън беше много притеснен за сериала, когато за първи път му го предложих“, казва Лукас пред медиите. „Това е неговият герой – той го създаде като актьор. Да накараш други да изиграят този персонаж и да го развият, би изнервило всеки актьор. Но откакто видя сериала, той е много доволен. Ако не го беше харесал, нямаше да ми направи тази услуга“. (По-късно същата година обаче сериалът е спрян…)

 
 
Коментарите са изключени за Нещата, които не знаете за Харисън Форд

Повече информация Виж всички