shareit

Крал Зог I успява да оцелее 55 опита за убийство

| от |

Кой е единственият легален мюсюлмански крал в историята на Европа? Без съмнение трябва да обърнем внимание на крал Зог I от Албания. Една от причините да бъде значително далече от светлината на прожекторите, особено по време на неговото управление, е желанието да избягва всякакви публични изяви. Параноята в тази историческа личност е толкова голяма, че дори личната му охрана е неговото лично семейство. Не можем да обвиняваме един от най-параноичните лидери – все пак е преживял повече от 55 опита за убийство през целия си живот, с което можем да заключим, че или крал Зог I е истински късметлия или атентаторите са имали много сериозни проблеми.

И всичко започва през 1895 г. с раждането на Зог I – син на Ахмет Мухтар Бей Зоголи. На младини Зоголи се бори за независимост от Османската империя. Като полковник на революционните сили, той успява да събере около 2000 войника срещу турците в зоната на Албания. Този невероятен успех се случва на 17-годишна възраст. Неговите сънародници чуват легенди за смелостта и бързо го издигат до политическите висоти. Към края на Първата Световна война през 1918 г., когато турците си тръгват, Италия окупира Албания. Създаденото правителство не се оказва особено очарователно за жителите. Албанците така и нямат възможност да се почувстват независими през последните няколко века и по всичко личи, че същите са подготвени за една бърза революция.

Точно в тези трудни времена ще видим и издигането на крал Зог I. В началото на 20-те години на миналия век е назначен за външен министър на страната, а през 1922 г. е избран за министър-председател. И веднага щом се издига на власт, започват и опитите за атентат. Една от причините е дарбата на Зог да заличава своите опоненти. Всеки, който не е съгласен с новия политик, има правото да запази свободата си като една далечна и почти невъзможна мечта. На 23 февруари 1924 г. Зог е прострелян, докато влиза в Албанския парламент. Мъж на име Бекир Валтери стреля два пъти и успява да рани министъра в рамото и бедрото. Докато повечето хора крещят за лекар, Зог се настанява на бюрото си и продължава да работи. Когато е извикан, за да говори, той заявява, че подобни инциденти се случват – понякога просто не знаем кога и как.

Целта на Зог е да спре разпространяването на информация, но много скоро и други решават да се включат в опитите за убийство, които определено не са малко. Първият опит дава зелена светлина за убийството на Авни Рустеми – политически противник, подозиран като поръчител. Политическите убийства в Албания са мода, която продължава дълго време, но според ценрализираните сили е възможност за създаването на силно правителство. През 1924 г. Зог и неговите партньори са изпратени в изгнание заради политически машинации. Следващата година се завръща с добре изпълнен преврат. Парламентът го избира за министър-председател за следващите седем години, а през 1928 г. той лично се провъзгласява за крал с благословията на Италия. Парите започват да пристигат с любезното съдействие на Бенито Мусолини.

Неговите милионо позволяват построяването на два двореца. По време на коронацията, войниците държат тълпата до абсолютен минимум. Докато кралят живее в охолство, неговите войници, фермери и селяни тънат в пълна мизерия. През 30-те години на миналия век идва и следващата беда, Зог вече е обсебен от идеята за личната си охрана. Избира хора от племето Мати. През 1931 г. кралят заминава във Виена за лечение. В терапията присъства и посещението на Виенската опера. След края на представлението, Зог е издебнат от двама бивши албански войници, които стрелят по него и охраната му.

Куршумите обаче попадат в тялото на един от съветниците и раняват още един. Нападателите се опитват да избягат, докато кралската особа вади своето лично оръжие и отвръща на огъня. Оказва се, че кралят има много слаб мерник и пропуска. Австрийската полиция успява да арестува подбудителите на това престъпление. Докато Мусолини плаща сметките на краля, Зог се радва на охолство, но дори не подозира каква ще е цената. През 1939 г. фашистите окупират страната. Кралят бързо напуска Албания и бяга със сумата от 2 милиона долара в банковата си сметка. Използва парите си, за да живее охолно и си купува огромно имение в Лонг Айлънд.

Това е неговата награда за изоставянето на албанския народ, но така и не успява да стигне до САЩ. Дворецът продължава да стои празен и до този момент, но вече е опасен за използване и тъне в разруха. Изгоненията владетел умира в Париж през 1961 г. До края на живота си успява да избегне цели 55 опита за убийство, но не всички са официално документирани. Това го нарежда на първо място, а на второ можем да поставим Шарл Дьо Гол, който оцелява около 30 опита. Междувременно ЦРУ планират близо 600 опита за убийството на Фидел Кастро, но и това коства сериозен провал.

Заглавна снимка: By невядомая – Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92209531

 
 
Коментарите са изключени за Крал Зог I успява да оцелее 55 опита за убийство

Повече информация Виж всички