shareit

Канадецът, който срази германците със счупен гръбнак, счупени ребра, счупени глезени и сляп в едното око

| от |

От всички безброй герои на войната има много, чиято смелост и саможертва спасяват стотици животи, но чийто дела остават до голяма степен незабелязани. Лео Мейджър е един от тези анонимни герои.

След като е тежко ранен два пъти по време на войната, той получава правото да се прибере у дома. Лео обаче отказва и създава военен рекорд, който би накарал всяка мандибула да удари земята.

Веднъж той сам спасява цяла пехотна рота и докато го прави, залавя почти 100 германски пленници. Друг път пък освобождава сам цял холандски град. Всичко е за един ден работа за Лео Мейджър.

Bundesarchiv Bild 101I-801-0664-37, Berlin, Unter den Linden, Schützenpanzer

Лео Майор е роден през 1921 г. в семейството на френски канадци и израства в Монреал. Присъединява се към канадската армия на 19-годишна възраст и е сред групата канадци, които щурмуват плажовете в Нормандия по време на популярния десант.

По време на битката той превзема немски брониран вседеход (като на снимката), който се използва за превозване на персонал, натоварен с комуникационно оборудване. По-късно същата седмица, докато се бие с германския СС, елита на германската армия, той губи зрението в лявото си око заради граната – първата от раните, които биха могли да му изкарали пътуване обратно у дома. Но той си слага превръзка за очи и отказва да си тръгне.

Битката при Шелд през октомври 1944 г. се води от полски, британски и канадски военни, за да се запазят отворените корабоплавателни пътища в Антверпен. По време на битката патрул от млади войници изчезва и Мейджър отива да ги търси. Той не само спасява новобранците, но и убива четирима германци, пленява командващия офицер и принуждава гарнизона да се предаде.

Докато води заловените германци обратно към съюзническите линии, няколко сили на СС ги виждат и откриват огън, включително по собствените си войници. Мейджър игнорира стрелбата и се приближава до преминаващ свой танк, на който казва да стреля по войските на СС.

След това той отвежда почти сто военнопленници до линията на съюзниците. За този успех е номиниран за медал за отлично поведение, вторият най-висок британски медал за смелост в битка след кръста Виктория. Мейджър отказва наградата поради разочарованието си от командващите.

Troops of the 2nd Monmouthshire Regiment leap from their Universal carrier during an exercise near Newry in Northern Ireland, 26 April 1941. H9234

Следващият февруари той помага при пренасянето на мъртви войници от танк Тайгър в универсален превозвач (като на снимката) – лека бронирана машина за превоз на различни неща. След като телата са натоварени, мъжът се качва в задната част на машината. Която скоро след това удря мина.

Лео е изхвърлен от превозвача и следващото нещо, което помни, е че е транспортиран към полева болница от медицински персонал. Лекарите му казват, че гръбнакът му е счупен на няколко места, счупил е и няколко ребра и двата си глезена. След седмица в болницата му казват, че го изпращат у дома.

Мейджър обаче е на друго мнение. Той се измъква от болницата и отива в град Наймеген, където завършва възстановяването си с приятели. Когато се връща в подразделението си, те са на път за холандския град Зволе, който е окупиран от германците. (По-късно в Зволе ще кръстят улица на негово име, както можем да видим от основната снимка.)

Той и приятелят му ефрейтор Уили Арсено са изпратени на разузнаване, когато решават да освободят града сами. В процеса обаче Арсено е убит, което вбесява Мейджър и той грабна картечница и се нахвърля след германците, убивайки двама от тях.

Когато си пробива път в града, започва да тича наоколо, да хвърля гранати и да стреля, заблуждавайки германците, че са нападнати от цяла канадска армия. Докато напредва, той успява да плени групи германци и ги отвежда при канадските войски извън града, след което се връща за още.

Той изгаря централата на Гестапо, убива четирима високопоставени офицери и плаши останалите. За това приключение е номиниран за медал за отлично поведение, който този път приема.

Мейджър продължава героиката си в Корейската война. По време на Първата битка при Мариан Сан, смелчагата ръководи екип от около 20 елитни войски, с които превземе китайска крепост на хълм 355 и помага за създаването на хаос, водещ до загубата на позицията от страна на Китай.

Китайска контраатака последва в рамките на часове и на Мейджър е наредено да отстъпи. Той обаче отказва да напусне позицията си и вика минохвъргачка в непосредствена близост до неговото местоположение за подкрепление, като същевременно задържа ключова позиция срещу китайците с помощта на 20 мъже под негово командване в продължение на няколко дни, докато резервната част може да пристигне. За това той отново получава награда. През 2008 г. Лео Мейджър умират на 87-годишна възраст. Погребан е в гробището на Националното поле на честта в Квебек.

 
 
Коментарите са изключени за Канадецът, който срази германците със счупен гръбнак, счупени ребра, счупени глезени и сляп в едното око

Повече информация Виж всички