Истинските имена на най-известните актьори и актриси

| от |

Няма друг бизнес като шоубизнеса, както се казва.

През миналия век филмовите звезди често са приемали нови имена по различни причини – от избягване на расови предразсъдъци до чиста прищявка. Сега сме събрали за вас по-любопитните случаи, за които може би не знаете, че са сменили името си, и на които може би никога повече няма да гледате по същия начин.

Брад Пит

Една от най-простите промени е на един от най-известните мъже на планетата: Трудно е да мислим за Брад Пит като за нещо различно от Брад Пит. Но звездата от „Имало едно време в Холивуд“ и носител на Оскар, е роден като Уилям Брадли Пит. Бил Пит просто няма същото звучене, нали…

Риана

Подобно на Брад Пит, певецата, а вече и актриса, от Барбадос професионално се подвизава с второто си име. Родом тя се казва Робин Риана Фенти. „Някак вече съм свикнала прекалено много с Риана, Риана, Риана“, казва тя пред Rolling Stone, като отбелязва, че близките ѝ приятели и семейството ѝ все още я наричат с първото ѝ име. „Когато чуя Робин, веднага се обръщам.“

Одри Хепбърн

Рожденото име на Хепбърн – дъщеря на холандска благородничка – е Одри Катлийн Рустън, а е кръстена с името Еда Катлийн Хепбърн-Рустън. Професионалният ѝ псевдоним е по-елегантен, но все пак щеше да е прекрасно да видим „Моята прекрасна лейди с участието на Еда Хепбърн-Рустън“.

Хелън Мирън

Име като Илиена Лидия Василиевна Миронова създава усещането, че Хелън Мирън е родена в руска кралска фамилия, но тя е дете на дипломат-емигрант, който става шофьор на такси в Лондон. Баща ѝ, Василий, и майка ѝ, британката Катлийн, англицизират фамилното име на Мирън през 50-те години на миналия век. През 2003 г., след четири десетилетия работа на екран (плюс „Калигула“), Мирън е удостоена с титлата Дама-командор на Ордена на Британската империя, което прави името ѝ още по-впечатляващо.

Деми Мур

Моделът Деми Джийн Гайнс променя името си, когато се омъжва за музиканта Фреди Мур на 18-годишна възраст и запазва фамилията след развода им няколко години по-късно, като го използва за ролята си в сериала „General Hospital“. Съществува и известно объркване относно първото ѝ име, като някои публикации я наричат Демитриа, въпреки че Мур потвърждава, че Деми наистина е рожденото ѝ име.

Майкъл Кийтън

Michael Keaton (NYCC 2014) (cropped)

Звездата от „Батман“ Майкъл Кийтън е пример за актьор, който е трябвало да смени името си, защото в Гилдията на филмовите актьори вече е имало актьор с неговото име. А когато разберете, че рожденото име на Кийтън е Майкъл Дъглас, вероятно ще си представите защо му се е наложило да си избере ново. И всъщност първо си мисли да стане Майкъл Джексън. В крайна сметка обаче се спира на „Кийтън“ и то не по някаква конкретна причина (макар че има един широко разпространен слух – повече за него по-долу). Майкъл и до ден днешен по паспорт е Дъглас.

Даян Кийтън

Откакто Майкъл Дъглас променя името си, се носи слух, че го е избрал заради влечение към актрисата от „Ани Хол“ и всеобщ титан Даян Кийтън. Майкъл отхвърля това твърдение. Но освен това – Даян всъщност не е Кийтън. Актрисата е родена като Даян Хол; тя избира моминското име на майка си за свой сценичен псевдоним. (И да, фактът, че споделя фамилията с един от най-известните си герои, е съвсем умишлен).

Упи Голдбърг

Exploded Whoopee Cushion

Упи. Забавно име за забавен човек. Тя започва живота си като Карин Илейн Джонсън, а прякорът ѝ, който става и сценично име, всъщност идва от шеговитите възглавнички, които бяха популярни и тук за малко. Голдбърг признава по време на интервю с Греъм Нортън: „Театрите, в които играех, бяха много малки, така че, ако имаш газове, всички чуваха. А за мен казваха, че съм като онези възглавнички.“

Фред Астер

С природна дарба за сцената, Фредерик Остерлиц се превръща в най-известния американски танцьор на XX век. Майката на Астер е тази, която променя името му: Когато семейството се опитва да лансира двете си деца във водевилният бранш, тя се отказва от фамилното име и го заменя с Астер, когато той е на 18 години.

Лейди Гага

Има противоречиви сведения за това как Стефани Джоан Анджелина Джерманота получава сценичното си име. В едната версия продуцентът и тогавашно гадже Роб Фусари сравнява звученето на Стефани с песента „Radio Ga Ga“ на Queen. Фусари си приписва заслугата за пълното име, като казва, че телефонът му автоматично е коригирал „Radio“ на „Lady“, когато един ден ѝ изпратил SMS. (Той предава тази версия на историята, когато съди бившата си през 2010 г.) Гага обаче оспорва този спомен; тя казва, че е харесала как величествената елегантност, загатната от „Lady“, се компенсира и заиграва с шантавостта на „Gaga“.

Джеки Чан

Ненадминат като звезда на бойните изкуства, Чан е роден като Чан Конг-сан в Хонконг. Прозвището „Джаки“ получава, докато работи в строителството, когато е в колежа; по добектите той работи с мъж на име Джак, който го нарича „Малкия Джак“. Майката на Чан пък го нарича Пао Пао („Гюле“) като бебе и е малко разочароващо, че това не се превръща в сценичното му име.

Порша Де Роси

Обикновено начинаещите актьори променят по-тромавата част от името си на нещо почти безвкусно и безобидно. Точно обратното е случаят с Аманда Лий Роджърс, която на 15-годишна възраст законно променя името си на шекспировото „Порша“. „В ретроспекция мисля, че това до голяма степен се дължеше на борбата ми с това, че съм гей“, казва де Роси пред The Advocate. „Просто нищо не ми пасваше и се опитвах да намеря неща, с които да се идентифицирам, и така се появи името ми.“

 
 
Коментарите са изключени за Истинските имена на най-известните актьори и актриси

Повече информация Виж всички