8 известни личности, които са бивши библиотекари

| от |

Сред рафтовете в библиотеката можем да открием всякакви хора – от автори и политици до първа дама на САЩ и героиня от комикси.

Ето един неизчерпателен списък с някои от световноизвестните личности, които са работили като библиотекари преди да намерят славата.

Mao Zedong 1959

Мао Дзъдун

Преди да оглави Комунистическата партия на Китай, Мао Дзъдун e асистент на библиотекаря в Пекинския университет между 1918 и 1919 г. Момчето има нужда от работа, но носейки книги на посетителите и подреждайки рафтовете, успява да си докара само 8 долара на месец. „Длъжността ми беше толкова ниска, че хората ме избягваха“, казва веднъж бъдещият диктатор.

FBIHoover

Джон Едгар Хувър

Преди да стане директор на ФБР Джон започва работа в правителството като работи в Библиотеката на Конгреса, докато посещава вечерно училище в Юридическия факултет на Университета по право Джордж Вашингтон (трябва да си държавен служител, за да посещаваш това вечерно училище). Той започва като разносвач на съобщения, но скоро се издига до каталогизатор, след това до чиновник.

Докато работи в библиотеката, Хувър усвоява т. нар. Десетична класификация на Дюи, която по-късно става модел за централната система за архивиране на ФБР.

Laura Bush with children 2005

Лора Буш

Бившата първа дама има магистърска степен по библиотечни науки от Тексаския университет в Остин. В допълнение към преподаването в държавните училища, тя е била библиотекар в училищните системи на Хюстън, Далас и Остин. Буш използва страстта и ентусиазма си към четенето по време на своя престой в Белия дом като стартира (заедно с Конгреса) първия Национален фестивал на книгата през 2001 г.

LewisCarrollSelfPhoto

Луис Карол

Авторът на „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“ работи като заместник-библиотекар в Крайст Чърч на Оксфордския университет. Библиотеката е идеалното място за работа за този запален читател: той следи наличните книги и техните заематели в допълнение към обучаването на студенти и лекциите по математика.

Jorge Luis Borges 1951, by Grete Stern

Хорхе Луис Борхес

Той никога не е печелил Нобелова награда за литературните си постижения в Латинска Америка и извън нея, но работи като обществен библиотекар в Буенос Айрес.

Когато Хуан Перон става президент на Аржентина, той назначава Борхес – който има „анти-Перон политически партньори“, според Пол С. Пайпър в списанието „Американски библиотеки“ – на позиция инспектор по домашните птици (Борхес обаче подава оставка). След като Перон пада от власт, писателят е назначен за директор на Biblioteca Nacional, но се оттегля, когато бившият президент си връща контрола над Аржентина през 1973 г. Докато служи на тази престижна позиция, Борхес също преподава литература в университета в Буенос Айрес.

Casanova ritratto

Джакомо Казанова

Най-големият любовник в света работи 13 години в замъка на граф Валдщайн в Дукс, Бохемия. Докато е в затруднена ситуация и без пари, Казанова иска услуга, тъй като графът окултист е известен с афинитета си към колеги авантюристи и като цяло към интересни хора. Така Казанова получава длъжността да каталогизира повече от 40 000 тома на графа и да почисти библиотеката, но прекарва по-голямата част от времето си в писане. Именно там той съставя прочутите си мемоари.

Goethe (Stieler 1828)

Йохан Волфганг фон Гьоте

Авторът Йохан Волфганг фон Гьоте обяснява страстта си към детайлите в работата на библиотекаря, като казва: „Библиотечната организация се развива малко по малко, достатъчно бавно. Аз поддържам курса си и се стремя да минавам от раздел на раздел. Понякога се наслаждавам на час поезия или малко научно познание.“ Гьоте работи в библиотеката Ваймер, една от най-важните в Германия, където щателно организира и каталогизира наличните бумаги. Трудът му привлича вниманието и на други клонове, които искат неговата помощ.

Когато почиства и организира обърканата библиотека в Йена, Гьоте казва, че се нуждае от повече място за книги – но молбата му да използва една празна стая е отказана. Той обаче е решен да успее, дотолкова, че пробива тухлената стена, за да намери място.

Yvonne Craig Batgirl

Батгърл

Когато от DC Comics искат да привлекат женския интерес, компанията пуска „пораснала“ версия на Батгърл през януари 1967 г. в брой 359 на комикса „Detective Comics“. Там Барбара Гордън е порасналата дъщеря на полицейски комисар и работи като библиотекарка. Тя започва кариерата си на борец с престъпността съвсем случайно, предотвратявайки обир, докато случайно носи костюма си за Хелоуин.

А кой се оказва жертвата на това престъпление? Брус Уейн, разбира се!

 
 
Коментарите са изключени за 8 известни личности, които са бивши библиотекари

Повече информация Виж всички