Тялото ви само си произвежда марихуана

| от |

Чувствате се стресирани? Не се коркайте! Има сериозни доказателства, че тялото ви ще създаде свои собствени канабиноидни съединения, които ще ви помагат да се успокоите.

Човешкото тяло естествено произвежда химикали, които са много сходни с делта-9-тетрахидроканабинол, по-известен като THC, психоактивното съединение в канабиса, както и канабидиол (CBD).

Известни като ендоканабиноиди, тези съединения са идентифицирани едва през 1992 г. и остават слабо проучени от учените. Въпреки това се появяват доказателства, че може да имат съществена роля в много телесни функции – от ученето и паметта до контрола на болката и имунните реакции.

Не само хората произвеждат и ендоканабиноиди – учените смятат, че те се произвеждат от всички видове гръбначни животни и вероятно тази способност се е появила милиони години преди канабиноидите да се произвеждат от самото растение Cannabis sativa.

В ново проучване учени от Северозападния университет установяват, че при стресирани мишки се освобождават ендоканабиноиди в емоционалния център на мозъка – амигдалата – и те на свой ред потискат входящите сигнали за стрес, които идващи от хипокампуса – област от мозъка, свързана с паметта и емоциите.

За да докажат тезата си, учените „изключват“ канабиноидните рецептори (CB1) в мозъците на мишките. Което предизвиква намаляване на способността им да се справят със стреса. След като са изложени на стрес повторно, те проявяват намалени предпочитания към течното си сладко лакомство, което според изследователите е свързано с намаляването на удоволствието, често наблюдавано при хора с разстройства, свързани със стреса.

Още веднъж, това явление досега е установено само при мишки. Въпреки това изследователите предполагат, че то най-вероятно е приложимо и при хората и ако това е така, може да освети пътя ни към нови начини за лечение на психични разстройства, свързани със стреса.

„Разбирането на начина, по който мозъкът се адаптира към стреса на молекулярно, клетъчно и верижно ниво, би могло да осигури критична представа за това как стресът се трансформира в разстройства на настроението и може да разкрие нови терапевтични методи за лечение на тези разстройства“, казва в изявление Сачин Пател, съответен автор на изследването и председател и психиатър, в Northwestern Medicine.

„Определянето на това дали повишаването на нивата на ендогенните канабиноиди може да се използва като потенциална терапия за разстройства, свързани със стреса, е следващата логична стъпка от това проучване и предишната ни работа“, добави Пател. „В момента се провеждат клинични изпитвания в тази област, които могат да дадат отговор на този въпрос в близко бъдеще.“

 
 
Коментарите са изключени за Тялото ви само си произвежда марихуана

Повече информация Виж всички