Световните лидери с най-кратка служба

| от |

През октомври 2022 г. Лиз Тръс подаде оставка от позицията си на министър-председател на Обединеното кралство след само 50 дни на поста. Това е най-краткият мандат на министър-председател в историята на страната.

Но подобни кратки служби на световни лидери не са толкова необичайни, колкото би си помислил човек. Ето само 10 примера:

Louis Antoine, Duke of Angoulême

Крал Луи XIX

През 1830 г. крал Луи XIX поема трона на Франция, след като баща му, Чарлз X, абдикира. Но неговото управление – чиято легитимност някои оспорват, тъй като той никога не е царувал официално над Франция – ще бъде изключително краткотрайно: отнема само около 20 минути на крал Луи XIX да последва стъпките на баща си и да абдикира по искане на тълпа гневни протестиращи.

Крал Луиш Филипе

Крал Луиш Филипе от Португалия споделя рекорда с крал Луи XIX за най-кратък период от време на трона. На 1 февруари 1908 г. баща му е убит, след което той самия за кратко поема трона. Но крал Луиш също е смъртоносно ранен по време на атаката като повечето оценки показват, че е починал около 20 минути след баща си. Тъй като царуването му е толкова кратко, легитимността му също остава въпрос на дебат.

Сиака Стивънс

Сиака Стивънс става министър-председател на Сиера Леоне на 21 март 1967 г., но първоначалният му успех е краткотраен: по-късно същия ден един от съперниците на Стивънс успешно го сваля от власт само часове след като е заел поста.

Но за разлика от много други краткотрайни световни лидери, неговата история има щастлив край. Стивънс ръководи преврат и се завръща като министър-председател на следващата година, а вторият му мандат е изключително успешен. В крайна сметка става първият демократично избран президент на Сиера Леоне и служи на страната около 17 години.

Езекия Очука

На 1 август 1981 г. Езекия Очука ръководи преврат, който го поставя начело на Кения за около 6 часа. Но той плаща сериозна цена за краткото си управление. Очука е обесен, когато опитът му да свали президента Даниел арап Мои в крайна сметка се проваля. В този неуспешен преврата загиват повече от 100 войници и 200 цивилни.

Pedro Lascurain

Педро Ласкурайн

Педро Ласкурайн става 38-ият президент на Мексико на 19 февруари 1913 г. Той е наследник на президента Франсиско Игнасио Мадеро Гонсалес, който е насилствено отстранен от длъжност и по-късно екзекутиран. Ласкураин служи по-малко от час преди мексиканският генерал Викториано Уерта да поеме властта. Единственото нещо, което Педро постигна, е назначаването на Уерта – който е организирал преврата, който сваля Мадеро – за свой наследник.

Йозеф Гьобелс

След смъртта на Адолф Хитлер през 1945 г. Йозеф Гьобелс за кратко поема ролята на германски канцлер. Ден по-късно, той и съпругата му отравят децата си и се самоубиват в бункера на Хитлер.

Педро Кармона

Педро Кармона прави опит за преврат срещу венецуелския диктатор Уго Чавес през 2002 г. Първоначално усилията му са успешни. Но той е отстранен от власт само след 36 часа и Чавес връща поста си.

CarlosLuz

Карлош Луш

След като бразилският президент Жетулиу Варгас почива при самоубийство през 1954 г., редица различни хора заемат предишния му пост в продължение на 16 месеца. Карлош Луш е вторият от тримата заместници. Той бързо става най-кратко управлявалият президент на Бразилия, след като е отстранен от поста около 3 дни след като го поема.

Крал Дипендра Бир Бикрам Шах Дев

През 2001 г. принц Дипендра Бир Бикрам Шах напада кралското семейство и застрелва, наред с други, майка си и баща си, преди да се опита да се самоубие. Но куршумът не го уби веднага. Шах, който става крал моментално след смъртта на баща си, прекарва цялото си управление в кома. След като е обявен за мъртъв, на трона се качва чичо му.

Според някои източници клането става заради спор за избора на булка от Шах. Други предполагат, че може да се е случило поради несъгласие при прехода към конституционна монархия.

Франк Форд

През 1945 г. министър-председателят на Австралия, Джон Къртин, почива след период на боледуване, изстрелвайки Франк Форд на власт. Но след само 8 дни са проведени избори, които го отстраняват. Той е наследен от Бен Чифли.

 
 
Коментарите са изключени за Световните лидери с най-кратка служба

Повече информация Виж всички